Record pentru un medic din Bihor, care a luat mită de 334 de ori pentru a da certificate false de invaliditate. Ce se întâmplă cu el acum

Nicu Stan 02.12.2021, 15:00
Record pentru un medic din Bihor, care a luat mită de 334 de ori pentru a da certificate false de invaliditate. Ce se întâmplă cu el acum

Este record pentru un medic din Bihor, care a luat mită de nu mai puțin 334 de ori pentru a da certificate false de invaliditate. Procurorii DNA au trimis-o astăzi în judecată pe Ana Guț, doctor la Casa Județeană de Pensii Bihor. Femeia este acuzată că ar fi luat mită de sute de ori de la pacienți cărora le-au fost eliberate certificate false de invaliditate.

Un medic din Bihor a bătut recordul de luat mită. Într-o lună a luat șpagă de la 334 de persoane pentru a le elibera certificate de invaliditate

Un medic din Bihor a bătut recordul de luat mită. A luat mită de la nu mai puțin de 334 de persoane pentru a elibera certificate false de invaliditate.

Cu certificatele obținute, beneficiarii încasau de la stat diverse indemnizații. Faptele ar fi avut loc într-o singură lună, respectiv în perioada 11 mai-15 iunie 2015. În total, medicul bihorean a fost acuzat că a primit mită 51.970 lei și 3.330 euro.

Medic care ia spaga
Medic care ia spaga

Ce solicitau cei care ofereau mită

Persoanele care ar fi dat mita medicului bihorean cereau încadrarea într-un grad de invaliditate, efectuarea revizuirii medicale pentru pensionarii de invaliditate aflați în evidență, întocmirea formularelor de concluzii medicale la revizuire sau referitoare la concediile medicale (prelungirea concediului medical peste 90 de zile și propunerea prelungirii concediului medical peste 180 de zile).

O altă inculpată în același dosar este asistenta medicului Ana Guț, Violeta Dorina Coșa. Aceasta a încheiat cu procurorii un acord de recunoaștere a vinovăției, ea recunoscând comiterea infracțiunilor de luare de mită, în formă continuată (36 acte materiale), precum și complicitatea la infracțiunea de luare de mită, în formă continuată (23 acte materiale). Acordul stipulează o pedeapsă de 2 ani și opt luni închisoare cu suspendare.

Ce s-a descoperit în urma perchezițiilor

De asemenea, dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bihor, cu propunerea de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză și de a se dispune confiscarea extinsă cu privire la mai multe sume de bani. La perchezițiile domiciliare anchetatorii au descoperit 2.427.255 de lei.

Un alt caz celebru al uni meedic care a luat mită și în care medicul a fost reținut a avut loc în Brașov. Doctorul respectiv, care este cardiolog la Spitalul Clinic Județean de Urgență, a fost prins în flagrant în timp ce lua mită 8.000 de lei.

Medicul din Brașov a solicitat de două ori mită pentru același pacient

Acesta mai primise suma de 2.000 de lei de la o rudă a pacientei. Acești bani ar fi trebuit să ajungă la personalul medical care asista la intervenție.

„Au fost întocmite actele procedurale, iar procurorul de caz a apreciat că, dată fiind situația, nu neapărat dată fiind situația pandemică din țară, dar eforturile pe care le depun alți medici, suma de bani foarte mare, respectiva persoană prezintă pericol public, astfel încat a dispus reținerea pentru 24 de ore, urmând ca astăzi să formuleze o propunere judecătorul pentru arestarea preventivă a respectivei persoane”, a declarat Claudiu Sandu – procuror Parchetul Tribunalului Braşov.

Urmăriți Impact.ro și pe