Adevărul despre români și sănătate. Am scăpat de locul de rușine în Europa

Emanuela Pană 20.04.2022, 08:01
Adevărul despre români și sănătate. Am scăpat de locul de rușine în Europa

Românii nu mai sunt pe ultimul loc la căutarea de informații legate de sănătate pe internet, depășindu-i pe bulgari. Mai bine de jumătate dintre cetățenii din Uniunea Europeană (UE) au declarat că, anul trecut, au căutat online informații legate de boli, nutriție ori îmbunătățirea sănătății. Pe de altă parte, ponderea românilor care caută pe internet astfel de informații a crescut de la 28% în 2020 la 40% anul trecut, arată datele Eurostat.

Românii nu mai ocupă ultimul loc din UE la căutarea online de informații despre sănătate

În 2021, românii erau pe ultimul loc la căutarea de informații legate de sănătate, la polul opus fiind Finlanda. Ponderea românilor care au căutat, în 2020, informații online legate de răni, boli, nutriţie sau îmbunătăţirea sănătăţii a fost doar 28%, cel mai mic procent din UE. Anul acesta, însă, lucrurile stau puțin diferit, astfel că romnii i-au depășit pe bulgari, scăpând de ultima poziție din clasament.

​Peste jumătate dintre cetăţenii UE cu vârste cuprinse între 16 şi 74 de ani au declarat că, în 2021, au căutat pe internet informații legate de boli, nutriţie sau îmbunătăţirea sănătăţii. Ponderea românilor care caută pe internet astfel de informații a crescut de la 28% în 2020 la 40% anul trecut, potrivit datelor Eurostat.

Altfel spus, dacă românii erau pe ultimul loc în 2020 în Uniune, imediat după vecinii bulgari, situația s-a inversat. Bulgaria a ajuns la un procent de 36%, după ce în 2020 era la 29%.

În țările nordice, în special în Finlanda, căutarea de informații legate de sănătate pe internet este foarte populară, astfel că 80% dintre cei cu vârsta între 16 şi 74 de ani au declarat că au căutat online astfel de informații în 2021. Pe locurile imediat următoare se află Olanda (77%), Danemarca (75%) şi Cipru (74%).

Citește și: România, pe ultimul loc în UE la competențele digitale de bază. Doar 28% dintre români știu să folosească un calculator

Am scăpat de locul de rușine, depășindu-i pe bulgari

La celălalt pol, căutarea de informaţii online legate de sănătate este mult mai puțin populară în țări precum Bulgaria (36%), România (40%), Germania (45%) şi Polonia (47%).

Romania nu mai este pe ultimul loc in UE la cautarea de informatii online legate de sanatate
Romania nu mai este pe ultimul loc in UE la cautarea de informatii online legate de sanatate

Media la nivelul Uniunii Europene este de 55%, ceea ce înseamnă că mai bine de jumătate dintre cetățenii blocului comunitar au căutat online informaţii legate de sănătate.

Conform detelor Eurostat, în ultimii 10 ani, ponderea persoanelor care caută online informații despre sănătate a crescut în marea majoritate a statelor membre UE.

Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Cipru (+46 pp), urmat de Cehia (+33 pp), Malta (+32 pp) și Spania (+31 pp).

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...