România, pe ultimul loc în UE la competențele digitale de bază. Doar 28% dintre români știu să folosească un calculator

Ana Anitoiu 30.03.2022, 15:11
România, pe ultimul loc în UE la competențele digitale de bază. Doar 28% dintre români știu să folosească un calculator

România se află pe ultimul loc în UE la competențele digitale de bază. Datele ce au fost publicate miercuri de Eurostat au arătat că doar 28% dintre românii cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani știu să folosească un calculator. La acest capitol, țara se situează cu mult sub media de la nivelul Uniunii Europene.

Românii, depășiți cu mult de ceilalți europeni la competențe digitale de bază

La nivelul Uniunii Europene, 54% dintre oamenii din aceeași categorie de vârstă aveau în anul 2021 cel puțin competențe digitale de bază. Pe primele locuri în UE sunt Finlanda și Țările de Jos. În aceste țări, 79% dintre locuitorii cu vârte între 16 și 74 de ani știu să folosească un calculator.

Conform Eurostat, la capătul clasamentului referitor la competențele digitale de bază în categoria de vârstă 16 – 74 de ani, înainte de România, cu procentul ei de 28%, se află Bulgaria, cu 31%, și Polonia, cu 43%, tot sub media de la nivelul Uniunii Europene.

Romania, pe ultimul loc in UE la competentele digitale de baza
Romania, pe ultimul loc in UE la competentele digitale de baza. Foto: pexels.com

Comisia Europeană a propus o „busolă pentru dimensiunea digitală”

În luna martie din 2021, Comisia Europeană a propus o „busolă pentru dimensiunea digitală” a Uniunii Europene. Punctele cardinale sunt: competenţe; infrastructuri digitale sigure şi durabile; transformarea digitală a întreprinderilor şi digitalizarea serviciilor publice.

„Acest lucru este esențial și pentru realizarea tranziției către o economie neutră din punct de vedere climatic, circulară și rezilientă. Ambiția UE este să fie suverană din punct de vedere digital într-o lume deschisă și interconectată și să aplice politici digitale care să permită cetățenilor și întreprinderilor să beneficieze de un viitor digital sustenabil și mai prosper, care pune oamenii pe primul plan.

Pentru aceasta este nevoie, printre altele, de abordarea vulnerabilităților și a dependențelor, precum și de accelerarea investițiilor”, arată site-ul Comisiei Europene.

Comisia Europeană a propus această transformare digitală a Europei până în anul 2030. Până atunci, cel puțin 80% din populația Uniunii Europene ar trebui să aibă cel puțin competențe digitale de bază. În plus, până la acest termen ar trebui să existe 20 de milioane de specialiști angajați în sectorul Tehnologiei informației și a comunicațiilor, în UE, iar astfel de posturi ar trebui să fie ocupate de mai multe femei decât în prezent.

Tot până în 2030 potrivit Comisiei Europene, toate serviciile publice esențiale din Uniunea Europeană ar trebui să fie disponibile online. Obiectivul este ca până atunci, toți cetățenii să aibă acces la dosarele lor medicale electronice, iar 80% dintre cetățeni să folosească o soluție de identificare electronică.

Mai mult, trei din patru companii ar trebui să folosească servicii de cloud computing și sisteme de tip big data și inteligență artificială. Mai bine de 90% dintre IMM-uri ar trebui să ajungă cel puțin la un nivel de bază de adoptare a tehnologiilor digitale, iar numărul de start-up-uri de tip unicorn din UE ar trebui să se dubleze.

Totodată, conform Comisiei Europene, până în 2030, toate gospodăriile din UE ar trebui să aibă conectivitate de ordinul gigabiților, iar toate zonele populate ar trebui să fie acoperite de tehnologia 5G. La acel moment, Europa ar trebui să dispună de primul său calculator cuantic.

Dezvăluiri inedite despre bani și propuneri indecente!
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...