Zeci de persoane arestate după protestele din Suedia și mai multe rănite, după ce un grup a amenințat că va arde copii din Coran

Beatrice Dumitru 18.04.2022, 18:00
Zeci de persoane arestate după protestele din Suedia și mai multe  rănite, după ce un grup a amenințat că va arde copii din Coran

Violențe extreme în Suedia. Peste 40 de persoane au fost arestate după ciocnirile violente dintre poliție și oameni supărați pe planurile unui grup de extremă dreapta de a arde exemplare ale Coranului. Trei persoane au fost rănite în Norrkoping, când ofițerii au tras focuri de avertizare împotriva manifestanților.

Haos în mai multe orașe din Suedia

Violența a fost declanșată de o serie de mitinguri organizate de politicianul danezo-suedez Rasmus Paludan, șeful unui partid politic extremist din Danemarca, după ce a spus că a ars o copie a cărții sfinte a Islamului și că vrea să o facă din nou, declanșând haos în mai multe orașe, informează BBC.

Pentru musulmani, Coranul reprezintă cuvântul sacru al lui Dumnezeu și consideră jignire profundă orice manifestare lipsită de respect față de cartea sfântă. Arabia Saudită a condamnat ceea ce a numit „abuzul deliberat al Sfântului Coran de către unii extremiști din Suedia și provocarea și incitarea împotriva musulmanilor”.


40 de persoane au fost rănite

Șeful poliției naționale a Suediei, Anders Thornberg, a declarat că nu a văzut niciodată asemenea revolte violente după ciocniriledin Norrkoping, care se află la aproximativ 160 km sud-vest de Stockholm. Revolte au avut loc și vineri în suburbia Rinkeby din Stockholm și orașul din vest Orebro, în timp ce în noaptea de sâmbătă spre duminică a avut loc o revoltă în Malmo, orașul fiind scena unor episoade violente, cu incendii care au izbucnit în mai multe locuri.

Autoritățile au declarat că 26 de ofițeri de poliție și 14 manifestanți au fost răniți în urma violențelor și că peste 20 de vehicule au fost avariate sau distruse. Ei au spus că în jur de 200 de persoane au fost implicate în violențe.

Violențele de duminică din Norrkoping a apărut după ce Rasmus Paludan a spus că plănuiește să organizeze un miting acolo, dar nu a apărut în oraș. Într-o declarație postată de partidul său de extremă dreaptă, anti-imigranți Stram Kurs (Hard Line), Paludan a spus că a anulat mitingul pentru că autoritățile suedeze „au arătat că sunt complet incapabile să se protejeze pe ei înșiși și pe mine”.

Rasmus Paludan a reprezentat partidul Stram Kurs la ultimele alegeri parlamentare din Danemarca din 2019, unde a primit 1,8% din voturi, iar în 2020, a fost închis în Danemarca timp de o lună pentru o serie de infracțiuni, inclusiv rasism.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...