Actorul Eugen Cristea a dat statul român în judecată din cauza certificatului verde. Vrea introducerea certificatelor galbene și roșii

Andra Daoud 03.11.2021, 12:15
Actorul Eugen Cristea a dat statul român în judecată din cauza certificatului verde. Vrea introducerea certificatelor galbene și roșii

Actorul Eugen Cristea a dat în judecată statul român, iar motivul este certificatul verde. El cere introducerea unor certificate galbene și roșii pentru persoanele care nu se pot vaccina. Actorul a catalogat măsura impunerii certificatului verde drept abuzivă și umilitoare și a acționat în instanță. Atât el, cât și soția lui, susțin că nu pot face vaccinul anti-covid, din cauza unor probleme de sănătate.

Eugen Cristea vrea certificate galbene și roșii

Actorul Eugen Cristea și soția lui au dat în judecată statul român, din cauza certificatului verde. Cei doi soți acuză instituțiile statului că nu au luat în calcul situația persoanelor care, din motive medicale, nu se pot vaccina anti-covid. El spune că obligativitatea deținerii certificatului verde pentru a intra în centrele comerciale și în instituțiile publice este o măsură discriminatorie.

Cristea a declarat, într-o intervenție telefonică la o emisiune de televiziune, că a chemat în judecată Guvernul, Ministerul Afacerilor Interne și Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV). Actorul susține că medicul de familie le-a recomandat atât lui, cât și soției sale, actrița Cristina Deleanu, să nu facă vaccinul anti-covid. Motivul ar fi problemele de sănătate de care suferă cei doi.

Actorul Eugen Cristea a dat în judecată statul român, iar motivul este certificatul verde
Actorul Eugen Cristea a dat în judecată statul român, iar motivul este certificatul verde

Certificate galbene și roșii, în loc de certificatul verde

Actorul Eugen Cristea are și o soluție pentru autorități și vine chiar el cu o propunere. El consideră că Hotărârea de Guvern care interzice accesul persoanelor fără certificat verde în instituții este umilitoare și abuzivă și că, pe lângă certificat verde, ar putea exista și certificate galbene și roșii.

Vrem să beneficiem și noi de un certificat galben sau roșu, prin care să avem acces la toate locurile în care momentan nu putem intra din cauza Hotărârii de Guvern. Vrem să mai mergem și noi la spectacolele colegilor noștri, să mai intrăm din când în când să mai luăm și noi o haină, un parfum sau un deodorant.

Această Hotărâre de Guvern îi pune pe cei care sunt în situația noastră într-o situație de umilință. Ne dorim să ne apărăm fără a încălca reguli și legi. Ceea ce am făcut noi nu înseamnă un îndemn la nesupunere, ci la așezarea pe făgașul unor linii corecte a unor oameni care au făcut mult pentru statul român, a declarat actorul, în cadrul intervenției de la România TV.

Certificatul verde se eliberează la 10 zile după doza a doua de vaccin anti-Covid sau dacă persoana respectivă a trecut prin boală și a ieșit din carantină. În cel de-al doilea caz, certificatul verde are o valabilitate de șase luni. El a devenit obligatoriu pentru cei care vor să intre în centrele comerciale și în instituțiile statului, începând din 25 octombrie.

Marți, Camera Deputaților a refuzat să dezbată în regim de urgență legea care prevede obligativitatea certificatului verde la locul de muncă. În Senat, proiectul a fost respins. În același timp, Tribunalul București a anulat hotărârea CNSU care impunea certificatul verde pentru participarea la anumite activități.

Tribunalul a decis că Hotărârea CNSU nr. 61/02.10.2021 încalcă Declarația Universală a Drepturilor Omului, Convenția Europeană pentru Drepturile Omului și Constituția României. Decizia nu este definitivă și se poate face recurs.

Urmăriți Impact.ro și pe