Certificat verde la locul de muncă. Medicul Alexandru Rafila: Este „prost scris”

Certificat verde la locul de muncă. Medicul Alexandru Rafila: Este „prost scris”

Medicul Alexandru Rafila intervine în disputa momentului legată de certificatul verde obligatoriu la locul de muncă. Fostul reprezentant al România la OMS spune despre proiectul de lege că este „prost scris” şi creează multe probleme. Cu ce soluții vine reputatul doctor?

Alexandru Rafila critică certificatul verde

Deputatul PSD a declarat că proiectul de lege privind prezentarea certificatului verde la locul de muncă este „prost scris” și creează mai multe probleme decât generează soluţii. Medicul Rafila este de părere că, dacă s-ar putea, acest proiect ar trebui scris din nou. Membru în Partidul Social Democrat, Alexandru Rafila consideră că locul de muncă condiționat de acest document Covid creează discriminări între diferite categorii sociale.

„E un proiect de lege care a fost prost scris, eu aş scrie din nou proiectul de lege, pentru că decât să introducem amendamente la un proiect de lege prost scris, mai bine îl scrii din nou. Acest proiect creează mai multe probleme decât generează soluţii, pentru că face câteva lucruri care sunt inacceptabile, creează discriminări între diferite categorii sociale, impune plata testelor de către personalul medical, cei care nu doresc încă să se vaccineze şi lucrul ăsta nu cred că este suportabil de către sistemul medical”, a precizat Rafila, la sediul central al PSD, potrivit Agerpres.

Reputatul doctor dezvăluie că 20% din personalul medical este nevaccinat

Dr. Alexandru Rafila a dezvăluit că, în momentul de faţă, doar 20% din personalul medical este nevaccinat, adică 40.000 de persoane, însă sistemul medical nu îşi permite să rămână fără acești lucrători. Mai ales că România traversează o perioadă extrem de dificilă, în care fiecare ajutor contează pentru salvarea românilor în stare gravă din cauza infectării cu noul coronavirus.

Medicul nu se opune certificatului în sine, ci proiectului de lege privind prezentarea documentului la locul de muncă

Totuși, reputatul medic a ținut să puncteze că nu se opune certificatului verde, pentru că este un document aprobat în Parlamentul European, ce poate fi folosit pentru anumite tipuri de activităţi, astfel încât să limiteze transmiterea.

„Una este să folosim acest certificat verde încât să creştem siguranţa în zona sănătăţii publice (…), altceva să venim cu un proiect coercitiv într-un moment de tensiune maximă, care devine inaplicabil. Un astfel de proiect trebuie pregătit şi noi exact asta facem în momentul de faţă, încercăm să găsim cea mai bună soluţie să trecem peste criza de sănătate publică, având şi sprijin pentru măsurile pe care le propunem sau cu care vin diversele organizaţii care vin la această întâlnire cu noi.

(…) Asta nu înseamnă că eu mă opun certificatului verde, pentru că acesta este un document care a fost aprobat în Parlamentul European, el a fost aprobat pentru a permite libera circulaţie a cetăţenilor între statele membre şi el poate fi folosit într-o anumită măsură pentru anumite tipuri de activităţi, să limiteze transmiterea”, a menţionat Alexandru Rafila.

Cine poate să intre în instituțiile publice fără certificat verde

Urmează un lockdown în România?

Întrebat dacă singura soluție salvatoare pentru România ar fi un lockdown, deputatul PSD a răspuns că, dacă s-ar închide din nou România, s-ar face acum cu cap, nu ca în trecut, când au fost incluse foarte multe măsuri nepotrivite.

„O să vedem dacă este vorba de un lockdown, oricum, şi dacă este vorba, discutăm despre un lockdown înţelept. Când am mai avut o astfel de situaţie a fost întotdeauna nepregătită, anunţată cu foarte puţin timp înainte şi au avut incluse în acest lockdown foarte multe măsuri care s-au dovedit nepotrivite. Gândiţi-vă doar la limitarea accesului persoanelor vârstnice într-o anumită perioadă a zilei să îşi procure cele necesare. Asta a fost inaplicabil”, a punctat Rafila.

Consultări pentru găsirea unor soluții eficiente

Un grup de specialişti PSD, sub coordonarea medicului Alexandru Rafila, a avut consultări cu reprezentanţi ai sindicatelor, în vederea identificării soluţiilor pentru depăşirea crizei sanitare în care se află țara noastră. Întâlnirea a avut loc joi, 28 octombrie, la sediul social-democraților.

Urmăriți Impact.ro și pe