Ce nu ai voie să faci dacă nu ai certificat verde. Lista completă după clarificările lui Raed Arafat

Badea Violeta 25.10.2021, 15:51
Ce nu ai voie să faci dacă nu ai certificat verde. Lista completă după clarificările lui Raed Arafat

Raed Arafat a venit cu câteva clarificări despre noile restricții propuse de autorități. Iată ce nu ai voie să faci dacă nu prezinți certificatul verde.

Raed Arafat, clarificări despre noile restricții

Raed Arafat a venit astăzi, 25 octombrie, cu câteva lămuriri în ceea ce privește accesul în următoarele 30 de zile în mall-uri, fiindcă măsura nu se regăsea clar în hotărârea publicată în Monitorul Oficial.

„Nu veți găsi mall nicăieri, ca nu e definiție juridică, există centre și parcuri comerciale. Regula clară de intrare la mall este că este obligatorie verficarea certificatului verde – vaccinat sau trecut prin boală. Prin excepție au acces doar cei care merg spre centrele de vaccinare și numai dacă există organizate culoare speciale.

Mai e excepție pentru mall-urile care au servicii publice administrative, cum e de exemplu cu pașapoartele. Acolo se poate intra cu test valabil și dovada programării la pașapoarte sau la serviciul care funcționează acolo.

În mall la magazinele alimentare nu se poate intra decât în baza certificatului verde – vaccinat sau trecut prin boală”, a precizat șeful DSU.

Raed Arafat, clarificari despre noile restrictii 
Raed Arafat, clarificari despre noile restrictii

La magazinele alimentare au acces și persoanele nevaccinate

Raed Arafat a mai precizat că persoanele nevaccinate vor avea acces la magazinele alimentare din afara mall-urilor. Singura regulă valabilă este purtarea măștii de protecție.

„La magazinele alimentare din afara mall-urilor se poate intra doar cu mască și respectând regulile sanitare, la orice magazin sau operator economic care comercializează alte produse, aici exceptând farmaciile, acolo se intră cu certificatul verde.”, a mai spus șeful DSU.

La hotel se pot caza doar persoanele care prezintă certificatul verde

Șeful DSU le-a dat o veste proastă celor care vor dori să plece în concediu în perioada următoare și nu sunt vaccinați sau trecuți prin boală.

Raed Arafat a precizat că în hoteluri sau pensiuni se vor putea caza doar persoanele care au certificat verde, respectiv sunt vaccinate sau au trecut prin boală.

„Pe lângă acest lucru activitatea de cazare în structurile de primire turistică va fi permisă doar persoanelor care au certificat verde – vaccinat sau trecut prin boală”, a spus șeful DSU.

Restricții pentru persoanele care nu dețin certificat verde

  • nu pot intra în cinematografe, la spectacole și concerte în spații închise sau deschise;
  • se interzic activitățile recreative și sportive desfășurate în aer liber;
  • nu pot participa la proteste, mitinguri și demonstrații;
  • nu pot circula în intervalul 22:00 – 05:00;
  • nu pot intra în restaurante și cafenele, inclusiv cele din interiorul hotelurilor sau unităților de cazare;
  • nu pot intra în interiorul sălilor de sport sau fitness;
  • nu pot merge la piscine interioare;
  • nu pot intra în interiorul sălilor de jocuri de noroc;
  • nu pot merge la locuri de joacă pentru copii în spații închise sau deschise, gestionate de operatori economici;
  • nu pot merge la târguri, bâlciuri și talciocuri;
  • nu pot intra în interiorul instituții publice centrale și locale, regii autonome și operatori economici cu capital public. Totuși, aici e permis și accesul celor care au un rezultat negativ al unui test PCR făcut în ultimele 72 de ore sau antigen rapid făcut în ultimele 48 de ore. De asemenea, sunt exceptați cei care au de rezolvat chestiuni urgente, cum ar fi eliberarea de certificat de deces sau de naștere, dar și cei care necesită acces la servicii medicale și prestații sociale, cei care se duc la centre de vaccinare sau cei care participă la proceduri administrative de ordine și siguranță publică sau la proceduri judiciare, disciplinare, contravenționale sau administrativ-jurisdicționale;
  • nu pot intra în mall-uri. Excepție fac persoanele care merg la un centru de vaccinare din incinta mall-ului sau cele care au un test PCR făcut în ultimele 72 e ore sau antigen rapid făcut în ultimele 48 de ore și vor să meargă la serviciile publice comunitare care funcționează în clădirea respectivă (măsura trebuie adoptată de Guvern și publicată în Monitorul Oficial).
Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...