Activele îngheţate ale Rusiei urmează să fie confiscate de Bruxelles. Încasările ar urma să ajungă în Ucraina

Elena Avramescu 30.11.2022, 13:26
Activele îngheţate ale Rusiei urmează să fie confiscate de Bruxelles. Încasările ar urma să ajungă în Ucraina

În cursul zilei de astăzi, Comisia Eruopeană a vorbit despre cea mai nouă propunere a sa, și anume confiscarea activelor îngheţate ale Rusiei cu scopul de a pedepsi Moscova pentru invazia Ucrainei, în același timp explorând mai multe opţiuni legale cu partenerii UE pentru a putea compensa Kievul pentru pagubele aduse ţării.

Ursula von der Leyen, despre activele îngheţate ale Rusiei

Au trecut mai multe luni de când funcţionarii din Uniunea Europeană, Statele Unite şi alte ţări occidentale discută despre strategii cu privire la sechestrarea în mod legal a activelor ruseşti deţinute în străinătate și îngheţate prin sancţiuni.

Cu toate acestea, în marea majoritatea statelor membre UE, sechestrarea bunurilor îngheţate se poate face în mod legal doar dacă există o condamnare penală, iar bunurile cetăţenilor ruşi aflaţi pe lista neagră sunt extrem de greu de sechestrat sau de îngheţat iar asta pentru că sunt înregistrate ca aparţinând unor membri ai familiei sau a altor persoane, ca paravan.

„Am blocat 300 de miliarde de euro din rezervele Băncii Centrale ruse şi am îngheţat 19 miliarde de euro din banii oligarhilor ruşi”, a declarat Ursula von der Leyen, preşedinta executivului UE, într-un comunicat.

Aceasta a ținut să mai precizeze că peste ceva vreme, UE şi partenerii săi ar putea să gestioneze fondurile şi să le investească eficient, astfel că încasările vor putea merge direct către Ucraina, ca să compenseze cu pagubele provocate ţării.

„Vom lucra la un acord internaţional cu partenerii noştri pentru a face acest lucru posibil. Şi împreună, putem găsi căi legale de a ajunge la asta”, a mai spus von der Leyen.

Europa cauta ajutor pentru a scapa de dependenta de gazul rusesc. Sefa Comisiei Europene, in discutii cu Azerbaidjan
Sefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

Însă asta nu este tot, deoarece UE are în plan înfiinţarea unui tribunal special, ce va fi susţinut de Naţiunile Unite, creat cu scopul de a investiga şi urmări penal crimele de agresiune comise de statul rus.

„Vom colabora cu Curtea Penală Internaţională (CPI) şi vom ajuta la înfiinţarea unui tribunal special care să judece crimele Rusiei. Împreună cu partenerii noştri, ne vom asigura că Rusia plăteşte pentru devastările pe care le-a provocat, folosind fondurile îngheţate ale oligarhilor şi activele băncii sale centrale”, a mai spus von der Leyen.

Volodimir Zelenski vrea să fie instituit un Tribunal Special

Preşedintele Volodimir Zelenski vrea să fie înființat un Tribunal Special în cazul agresiunii ruse din Ucraina, explicând și de ce este nevoie de acesta. Mai precis, actuala legislaţie internaţională nu ar permite pe deplin tragerea la răspundere directă a liderilor ruşi. Președintele ucrainean vrea ca tribunalul să judece atât faptele agresiunii din februarie 2022, cât și ce s-a întâmplat de la anexarea ilegală a Crimeei în 2014.

„Astăzi, am luat câteva noi măsuri pentru a restabili justiţia în Ucraina, pentru a-i aduce în faţa justiţiei pe toţi cei responsabili de acest război criminal. Cooperăm deja cu multe ţări şi organizaţii internaţionale pentru ca fiecare criminal rus să primească pedeapsa meritată. Am stabilit deja cooperarea cu Curtea Penală Internaţională şi o vom intensifica. Dar, din păcate, instrumentele juridice internaţionale disponibile nu sunt suficiente pentru justiţie.

Chiar şi în cadrul Curţii Penale Internaţionale, este încă imposibil să aducem în faţa justiţiei cea mai înaltă conducere politică şi militară a Rusiei pentru crima de agresiune împotriva statului nostru – pentru crima primară. Crima care a dat naştere tuturor celorlalte crime din acest război, şi nu numai după 24 februarie, ci şi din 2014. Atunci a început totul”, a mai spus Volodimir Zelenski.

Ce s-a întâmplat cu celebra trupă Trident?
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...