UE pregătește un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Ursula von der Leyen: „Lucrăm din greu pentru a lovi acolo unde o doare”

Beatrice Dumitru 24.11.2022, 13:18
UE pregătește un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Ursula von der Leyen: „Lucrăm din greu pentru a lovi acolo unde o doare”

Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a anunțat în timpul unei vizite în Finlanda că UE pregătește o nouă rundă de sancțiuni împotriva Rusiei, ca pedeapsă pentru invadarea Ucrainei, pe 24 februarie. Ce măsură ar putea conține acest nou pachet.

Nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Uniunea Europeană a aprobat luna trecută cel de-al optulea pachet de sancțiuni pentru Moscova, inclusiv mai multe restricții privind comerțul cu oțel și produse tehnologice, menit să paralizeze capacitatea Kremlinului de a finanța războiul și de a diminua baza economică a țării.

Acum, Ursula von der Leyen a anunțat că Uniunea Europeană lucrează la cel de-al nouălea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei ca răspuns la atacul Moscovei asupra Ucrainei, iar acum se discută, în primul rând, plafonarea prețului pentru petrolul Mosscovei.

UE pregătește un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Ursula von der Leyen: „Lucrăm din greu pentru a lovi acolo unde o doare”
UE a dictat până acum opt pachete de sancțiuni împotriva Rusiei.

Lucrăm din greu pentru a lovi Rusia acolo unde o doare pentru a-i slăbi și mai mult capacitatea de a lupta împotriva Ucrainei și pot anunța astăzi că lucrăm cu viteză la un al nouălea pachet de sancțiuni. Și sunt încrezătoare că vom aproba foarte curând un plafon global al prețului petrolului rusesc cu G7 și alți parteneri importanți. Nu ne vom odihni până când Ucraina nu va câștiga ămpotriva lui Putin și a războiului său ilegal și barbar”, a declarat von der Leyen într-o conferință de presă și citată de Reuters.

„UE este alături de Ucraina în aceste vremuri dificile”

Ursula von der Leyen nu a oferit alte detalii despre măsurile pe care le-ar putea conține această rundă de sancțiuni UE. La conferință de presă comună cu premierii Finlandei și Estoniei și viceprim-ministrul Suediei, președinta Comisiei Europene a declarat că atacurile Rusiei asupra infrastructurii civile ucrainene, cum ar fi alimentarea cu energie electrică, constituie crime de război.

Știu că prietenii noștri ucraineni vor depăși această problemă pentru că sunt puternici și cauza lor este justă, iar noi, UE, suntem alături de ei în aceste vremuri foarte dificile atât timp cât este nevoie”, a afirmat Ursula von der Leyen.

Parlamentul European a desemnat Rusia drept stat sponsor al terorismului, argumentând că atacurile sale militare asupra țintelor civile ucrainene, cum ar fi infrastructura energetică, spitalele, școlile și adăposturile, au încălcat dreptul internațional.

Rusia neagă că a vizat în mod deliberat civilii din Ucraina, dar recunoaște o serie de atacuri împotriva infrastructurii energetice și a altor infrastructuri, cu scopul de a reduce capacitățile Kievului de a lupta și de a-l forța pe Volodimir Zelenski să se așeze la masa tratativelor.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...