46.000 de crime de război, comise de Rusia de la începutul invaziei. Premierul ucrainean Denîs Şmîhal: „Trebuie să-i pedepsim pe cei responsabili”

Elena Avramescu 06.09.2022, 11:06
46.000 de crime de război, comise de Rusia de la începutul invaziei. Premierul ucrainean Denîs Şmîhal: „Trebuie să-i pedepsim pe cei responsabili”

Această cifră îngrijorătoare a fost dată de Andrii Kostin, procurorul general al Ucrainei, care a declarat, în cursul zilei de luni, că peste aceste crime de război au fost comise de Rusia pe teritoriul Ucrainei de la începutul invaziei din data de 24 februarie a acestui an. În acest sens, insistă să fie creat un tribunal internaţional special pentru anchetarea şi tragerea la răspundere a celor responsabili de agresiunea împotriva ţării sale, relatează agenţiile de presă EFE şi Ukrinform.

Rusia a comis 46.000 crime de război în jumătate de an

Andrii Kostin a fost prezent printr-o videoconferință la Bruxelles, întâlnire organizată de Centrul de Politică Europeană, acolo unde a vorbit despre datele colectate de autorităţile ucrainene cu privire la crimele de război ruseşti, printre care și execuţii sumare, tortură, violenţă sexuală, deportări forţate sau bombardarea zonelor urbane.

„Până în prezent, am documentat peste 46.000 de crime de război comise în contextul agresiunii ruse. Acestea au dus la moartea a 7.000 de persoane, între care 382 de copii. Peste 40.000 de infrastructuri civile şi critice au fost distruse”, a declarat procurorul ucrainean Andrii Kostin, scoțând în evidență faptul că această cifră nu ia în considerare zecile de mii de morţi din teritoriile ocupate, precum Mariupol.

„În pofida acestui fapt, instituţiile statului funcţionează în mod permanent. Chiar dacă avem multe lucruri pe ordinea de zi, investigarea şi urmărirea penală a crimelor rămâne prioritatea absolută a biroului nostru”, a mai spus Andrii Kostin.

În plus, până în clipa de față, au fost investigate nu mai puțin de 320 de cazuri de crime de război, în care 160 de persoane, inclusiv 15 prizonieri de război ruşi, au fost oficial inculpaţi în calitate de suspecţi.

Kremlinul pus la zid. ONU ia în calcul o anchetă privind posibile crime de război rusești în Ucraina
Crime de razboi comise in Ucraina

Premierul ucrainean Denîs Şmîhal este de părere că înfiinţarea unei instanţe internaţionale care va avea rolul de a judeca crimele de război o să poată să-i aducă în faţa justiţiei pe cei mai înalţi oficiali din Rusia.

„Înfiinţarea unei instanţe internaţionale ne va ajuta să-i aducem în faţa justiţiei pe cei mai înalţi oficiali din Rusia şi pe cei care au iniţiat această catastrofă şi tragedie, cel mai mare război în Europa de după cea de-a doua conflagraţie mondială. Toate crimele trebuie să fie pedepsite. Trebuie să-i pedepsim pe cei care au declanşat războiul, pe cei care au dat ordin să distrugă ţara şi poporul ucrainean. Mă refer desigur la autorităţile ruse”, a declarat premierul ucrainean Denîs Şmîhal.

Și șefa Parlamentului European, Roberta Metsola, a intervenit în discuție, spunând că legislativul european nu va înceta să fie unul dintre cei mai aprigi susţinători ai creării unui tribunal internaţional special pentru a-i aduce pe banca acuzaţilor pe Vladimir Putin, precum şi pe omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko, dar și alți lideri politici şi militari ruşi.

„Suntem pregătiţi să oferim toate resursele umane şi bugetare necesare, precum şi sprijin administrativ, de investigare şi logistic în acest scop”, a declarat Roberta Metsola.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...