Acțiunile Rivian Automotive produc o undă de șoc la bursa din New York. Producătorul de mașini electrice depășește evaluările Ford și GM

Bogdan Bârliga 11.11.2021, 12:51
Acțiunile Rivian Automotive produc o undă de șoc la bursa din New York. Producătorul de mașini electrice depășește evaluările Ford și GM

Acţiunile Rivian Automotive au înregistrat o creștere de peste 26% chiar de la debutul ofertei publice inițiațiale pe bursa din New York.

Deși primele mașini produse de Rivian vor ajunge la clienți abia în această toamnă, producătorul specializat pe mașini electrificate a depășit pe bursă evaluările grupului Stellantis, Ford sau General Motors.

Debut de invidiat pentru Rivian pe bursă

La începutul acestei săptămâni Rivian Automotive anunța că a revizuit cifrele pentru oferta publică iniţială. Producătorul de automobile electrice pornise de la 62 de dolari pe acţiune și anunţa că se aşteaptă să vândă cu un preț minim de 72 de dolari.

Conform estimărilor Rivian trecea de la o evaluare de 53 de miliarde de dolari la una de aproximativ 65 de miliarde de dolari și ar fi depășit grupul Stellantis cotat cu 64,3 miliarde de dolari.

Dar la debutul acțiunilor Rivian pe bursa de la New York toată lumea a fost luată prin surprindere. Acţiunile au început să fie tranzacţionate de la nivelul de 106,75 dolari pentru o unitate.

La acest moment Rivian Automotive are o evaluare de 91 de miliarde de dolari și valorează mai mult decât Stellantis(64,3miliarde de dolari), Ford (77 de miliarde de dolari) şi General Motors (87 miliarde de dolari).

Ford și gigantul Amazon dețin participații la Rivian și au susținut compania pe parcursul anilor. După acest debut spectaculos pe bursă cele 20 de procente deținute de Amazon valoarează aproximativ 12.5 miliarde de dolari. Și Ford profită de cifrele de record de tranzacționare ale Rivian pentru că participația de 12 procente în cadrul producătorului de mașini electrice valoarează acum aproximativ opt miliarde de dolari, conform estimărilor Financial Times.

Electrificarea cucerește industria auto

Rivian Automotive parcurge drumul deschis de Tesla și din perspectivă bursieră pare să fie următorul concurent serios pentru compania inființată de Elon Musk.

Deși capitalizarea bursieră Tesla a depăşit pe data de 25 octombrie a acestui an pragul de 1.000 de miliarde de dolari, premisele sunt foarte bune și pentru Rivian mai ales pentru că beneficiază de susținerea Amazon și Ford.

Chiar prima comandă serioasă a venit de la Amazon și compania lui Jeff Bezos așteaptă 100.000 de vehicule utilitare electrice de la Rivian până în 2030.

Deocamdată Rivian este la începutul producției în fabrica pe care o deține în Illinois. Această uzină are o capacitate de 150.000 de unități pe an și aici trebuie produse trei modele.

Pe lângă utilitara electrică în portofoliul se mai află un SUV și un pick-up. Rivian susține că are până acum peste 55.000 de comenzi pentru SUV-ul R1S și modelul pick-up R1T.

Prețurile de pornire în SUA sunt de la 67.500 de dolari pentru R1T și 70.000 de dolari pentru R1S.

 

Urmăriți Impact.ro și pe