Rivian poate depăși grupul Stellantis pe bursă. Producătorul auto ar putea fi evaluat la peste 65 de miliarde de dolari

Bogdan Bârliga 08.11.2021, 12:14
Rivian poate depăși grupul Stellantis pe bursă. Producătorul auto ar putea fi evaluat la peste 65 de miliarde de dolari

Rivian Automotive a anunțat o revizuire a sumei pentru oferta publică iniţială de săptămâna trecută. Producătorul de automobile electrice pornise de la 62 de dolari pe acţiune și acum a anunţat că se aşteaptă să vândă cu un preț minim de 72 de dolari.

Acest lucru înseamnă că Rivian trece de la o evaluare de peste 53 de miliarde de dolari la una de aproximativ 65 de miliarde de dolari și depășește grupul Stellantis cotat cu 64,3 miliarde de dolari.

Rivian Automotive – un rival serios pentru Tesla?

Intervalul de preţ a crescut după o întâlnire cu investitorii conform reuters.com, aceştia anticipând că Rivian va fi următorul producător major de mașini electrice din SUA într-un sector dominat de Tesla.

Producătorul auto înființat în anul 2009 deține o fabrică în Illinois și a atras mai multe investiții importante de la Amazon și Ford.

Oferta publică ar putea face din Rivian una din numai trei companii care au atras peste 8 miliarde de dolari în ultimul deceniu, după Alibaba şi Facebook.

Morgan Stanley, Goldman Sachs şi J.P. Morgan sunt principalii aranjori ai ofertei publice a Rivian. Evaluarea include acţiuni pe care subscriitorii le-ar putea exercita în cadrul opţiunii ”greenshoe”.

Cea mai mare comandă primită de Rivian până acum a venit de la Amazon. Gigantul din domeniul comerțului a contractat 100.000 de vehicule utilitare cu propulsie electrică pentru flota de livrări.

Compania a fost afectată de restricțiile impuse de pandemia de Covid-19 și planurile inițiale de producție nu au fost respectate. La acest moment Rivian Automotive este departe de capacitățile de producție ale Tesla și încă nu a reușit să intre pe alte piețe în afară de cea americană.

Ce modele produce Rivian

În anul 2018 Rivian a prezentat oficial un SUV și un pick-up cu sisteme electrice de propulsie. Aceste modele sunt denumite R1S și R1T.

Vor fi construite pe o platformă special concepută să susțină patru motoare electrice. Puterea totală a acestui sistem electrificat va fi de 765 CP și 1.120 Nm. Clienții vor putea să aleagă între două pachete de baterii cu capacități de stocare de 135 kWh și 180 kWh.

Rivian poate depăși grupul Stellantis pe bursă. Producătorul auto ar putea fi evaluat la peste 65 de miliarde de dolari

SUV-ul R1S și pick-up-ul R1T au performanțe dinamice de top: repriza de la 0 la 100 km/h poate fi efectuată în trei secunde și cele două modele electrice Rivian pot trece de 200 km/h.

Pachetul de baterii de 135 kWh asigură o autonomie de 480 kilometri, în timp ce pachetul mai mare de 180 kWh permite parcurgerea cu o singură încărcare a 640 de kilometri.

Prețurile de pornire în SUA sunt de la 67.500 de dolari pentru R1T și 70.000 de dolari pentru R1S.

Pe lângă aceste două modele Rivian produce și un vehicul utilitar pentru Amazon.

Urmăriți Impact.ro și pe
Bogdan Bârliga
Este editorul coordonator al secției Auto de pe Impact.ro. A început să lucreze în presă din anul 2002 și a experimentat mai multe domenii de activitate ( politic, social, economic) până...