VIDEO

Parchetul European, pe urmele unor funcționari și instituții publice din România care ar fi fraudat fondurile europene. Milioane de euro spălate printr-un mecanism financiar complex

Ioana Matei 28.06.2022, 12:46
Parchetul European, pe urmele unor funcționari și instituții publice din România care ar fi fraudat fondurile europene. Milioane de euro spălate printr-un mecanism financiar complex

Peste 150 de firme fictive au fost folosite pentru a obține ilegal fonduri europene, iar în mecanismul financiar complex ar fi fost implicați și funcționari din instituții publice din România, potrivit probelor obținute în șase luni de investigație a Parchetului European, condus de Laura Codruța Kovesi.

După șase luni de anchetă, marți au fost făcute și primele percheziții la membrii grupării care activa în România și Austria. Parchetul European (EPPO) a anunțat 160 de percheziții, inclusiv la sediile unor instituții publice și la locuințele mai multor funcționari care ar fi fost implicați în presupusele fraudele cu fonduri europene și românești de peste cinci milioane de euro.

”În cursul investigaţiei, începută în urmă cu şase luni, am descoperit că, începând din 2017, o grupare de criminalitate organizată a creat peste 150 de companii fictive şi le-a folosit pentru a obţine în mod fraudulos fonduri europene şi naţionale”, arată EPPO într-un comunicat de presă.

La finalul perchezițiilor vor duse la audieri 30 de persoane, în dosarul în care se fac cercetări pentru fraude cu fonduri europene și naționale și spălare de bani.

Polițiștii au găsit la membrii grupării sume mari de bani în euro, precum și arme.

Cum acționa gruparea cu sute de membri și firme fictive

Anchetatorii europeni au stabilit că firmele aplicau pentru a obține finanțări publice folosindu-se de documente false sau incomplete. După ce obțineau fondurile pentru echipamente sau bunuri folosite în operațiunile zilnice, acestea nu mai ajungeau să fie achiziționate în realitate, dar pentru ele existau în contabilitate facturi fictive.

Membrii grupării foloseau, pentru justificare, aceleași utilajele și bunurile în mai multe proiecte, cărora le schimbau seriile și culorile.

”În majoritatea cazurilor, echipamentele sau bunurile care figurau ca fiind achiziționate în cadrul proiectelor nu au fost de fapt achiziționate, aceleași echipamente sau bunuri fiind folosite în mai multe proiecte”, precizează EPPO.

Banii obținuți ilegal de aceste societăți din fonduri europene și din bugetul național erau retrași de obicei cash. Persoane apropiate de membrii grupării mergeau la bancomate și retrăgeau diverse sume din banii intrați în conturi.

Sumele retrase erau folosite apoi de membrii grupării pentru a achiziţiona bunuri şi servicii pentru alte persoane şi firme, ascunzând astfel originea ilicită.

Prejudiciul produs în acest fel a fost estimat până în prezent la peste 5 milioane de euro.

Cati bani a primit Laura Codruta Kovesi pentru Parchetul European

Perchezițiile din România sunt făcute de polițiștii de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara și de jandarmi, sub cordonarea unui procuror de la Parchetul European.

Investigația a fost sprijinită de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română, Direcția de Combatere a Criminalității Organizate și Direcția Generală Anticorupție.

Documente despre șase firme, ridicate de la Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest

În cadrul perchezițiilor au fost ridicate documente de la Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest) din Timișoara, privind finanțarea din fonduri europene a șase societăți comerciale.

Cele șase firme vizate în anchetă au depus proiecte la ADR Vest, pe Axa 2 Prioritatea de Investiții 2.1A-Microîntreprinderi. Dintre acestea, cinci proiecte sunt în implementare, iar unul a fost respins.

”Vizita reprezentanților Parchetului European nu a vizat și nu vizează activitatea Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest și nici a persoanelor angajate în cadrul ADR Vest, ci doar preluarea documentelor care au stat la baza acestor finanțări, documente care sunt doar în posesia ADR Vest. În acest sens, angajații ADR Vest au pus la dispoziția reprezentanților Parchetului European toate documentele care au fost solicitate”, a precizat instituția, într-un comunicat de presă.

A doua anchetă în România în șapte luni

Parchetul European, condus de Laura Codruţa Kovesi, mai are o anchetă din 2021 privind o restituire ilegală de TVA, în care ar fi implicați și români. În acest dosar, la începutul lunii noiembrie 2021, procurorii EPPO au făcut percheziții la membrii unei rețele infracționale transfrontaliere, din România, Cehia și Slovacia.

Potrivit procurorilor EPPO, principalii suspecţi au organizat un fel de ”carusel” în materie de TVA, care a implicat circulaţia repetată a monedelor de platină prin intermediul aceloraşi societăţi. Unele dintre aceste societăţi au uitat să-și plătească obligațiile fiscale, permițând astfel unei alte societăţi, cu sediul în Germania, să solicite restituirea TVA în mod nejustificat. Prejudiciul produs în Germania ca urma acestor activităţi infracţionale este de cel puţin 23 de milioane de euro.

Procurorii au descoperit nucleul activităţii infracţionale în Hamburg, iar spălarea banilor a fost organizată în principal în Cehia şi Slovacia, cu legături importante în România. Întreaga operaţiune a fost coordonată de la biroul central al EPPO din Luxemburg.

În urma descinderilor făcute de procurorii EPPO în noiembrie 2021, conturile bancare şi activele societăţilor suspecte au fost îngheţate în Slovacia şi Cehia și patru suspecţi au fost arestaţi.

Procurorul-șef european Laura Codruța Kovesi spunea că în Uniunea Europeană sunt fraudate anual fonduri europene de aproximativ 500 de milioane de euro.

Urmăriți Impact.ro și pe