Acestea sunt alimentele pe care le poți consuma chiar dacă au expirat. Puţini au habar de aceste detalii

Iancu Andreea 18.02.2021, 15:58
Acestea sunt alimentele pe care le poți consuma chiar dacă au expirat. Puţini au habar de aceste detalii

Nu de puține ori ni s-a întâmplat să aruncăm la coșul de gunoi produse intacte doar pentru că termenul de valabilitate era depășit. Pentru a nu mai arunca banii pe fereastră data viitoare când vei păți acest lucru, află care sunt alimentele pe care le poți consuma chiar și dacă au expirat. Păstrate corespunzător, aceste produse pot fi bune de consumat și după ce termenul indicat pe etichetă a trecut.

Care sunt alimentele pe care le poți consuma și dacă au expirat

Cu toții ne-am obișnuit să aruncăm produsele alimentare doar pentru că termenul de valabilitate a trecut. Totuși, există unele pe care le poți consuma și după data menționată pe etichetă. Pentru ca acest lucru să fie posibil, este nevoie ca alimentele să fie păstrate și depozitate în locurile potrivite. Chiar dacă este vorba despre acele produse pe care deja le-ai consumat parțial sau despre unele nedesfăcute, este esențial să fie corect depozitate.

Printre primele alimentele pe care le poți consuma chiar dacă au expirat se numără cerealele. Acestea însă sunt sensibile la spațiile de depozitare, așadar este nevoie să acorzi atenție locului în care le păstrezi, precum și la temperatură. Ar trebui ca pachetul să fie sigilat ori depozitat la o temperatură optimă, fără să existe posibilitatea de a lua aer. De asemenea, conservele alimentare sunt ușor de păstrat și se pot consuma după expirarea valabilității, însă numai când se țin la sub 23 de grade Celsius, sigilate. Conservele sunt bune pentru consum chiar și la doi ani de la data expirării, însă acordă atenție aspectului ambalajului. Dacă au căpătat o nuanță ruginie sau s-au umflat, mai bine le arunci pentru a nu risca probleme de sănătate.

Laptele, printre alimentele pe care le poți consuma după expirarea termenului de valabilitate
Laptele, printre alimentele pe care le poți consuma după expirarea termenului de valabilitate

Ouăle și laptele se pot consuma chiar și după data expirării

Deși pare neașteptat, ouăle sunt unele dintre alimentele pe care le poți consuma dacă au expirat. Chiar și după 3-5 săptămâni de la data înscrisă pe coajă, ouăle sunt bune de mâncat. Lor li se adaugă și alimentele congelate, care se vor putea consuma și după un an de la expirare. Ai putea crede că punguțele congelate cu diferite alimente vor rezista trecerii timpului, poate chiar totdeauna, însă nu vorbim despre tehnica criogenării. Odată cu depășirea termenului de valabilitate, calitatea produsului ar putea să scadă treptat și deci nu te vei mai bucura de aceeași savoare.

După cereale, pastele uscate se pot mânca inclusiv la doi ani de zile de la data expirării. Ele necesită doar o depozitare atentă, departe de umezeală și închise într-un recipient ermetic după ce au fost desfăcute. Totodată, în cazul zahărului și orezului putem spune că nu e cazul să ne îngrijorăm. Aceste alimente fac parte din categoria celor care nu se strică niciodată. Zahărul se poate consuma doi ani de la deschidere, având, de asemenea, grijă la cum îl stochezi. Gustul și calitățile sale vor fi păstrate mai bine dacă nu se află într-un spațiu umed.

După ce ouăle au reprezentat un motiv de uimire, a venit rândul laptelui să demonstreze că poate fi consumat și după data de expirare. Chiar și după ce a fost deschis. În mod normal, laptele ar trebui consumat în maximum cinci zile de la deschidere, însă o cutie de lapte sigilată, care a depășit termenul ar putea fi la fel de bună pentru consum. Modul simplu în care îți poți da seama dacă alimentul este încă bun, deși nu mai e valabil, este să îl miroși. Îl poți consuma fără griji dacă lucrurile stau bine din punct de vedere olfactiv.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...