A patra spărtură descoperită la conducta Nord Stream. Rusia solicită o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU în legătură cu daunele provocate

Elena Avramescu 29.09.2022, 10:19
A patra spărtură descoperită la conducta Nord Stream. Rusia solicită o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU în legătură cu daunele provocate

O nouă veste îngrijorătoare a fost dată în această dimineață de către Suedia, după ce paza de coastă a descoperit o a patra scurgere de gaz din conducta Nord Stream care a fost avariată la începutul acestei săptămâni. Uniunea Europeană este de părere că scurgerile recente din gazoductele Nord Stream 1 şi 2 reprezintă un sabotaj, tocmai de aceea va intensifica măsurile de protecţie a infrastructurii sale energetice în urma acestor incidente.

O nouă scurgere de gaz la Nord Stream

„Două dintre aceste patru scurgeri sunt în zona economică exclusivă a Suediei”, a spus Jenny Larsson, purtătoarea de cuvânt a pazei de coastă suedeze, miercuri. Celelalte două breșe sunt în zona daneză.

A patra scurgere s-a produs în gazoductul Nord Stream 2, foarte aproape de o spărtură mai mare ce a fost identificată în conducta Nord Stream 1. Până ieri, trei scurgeri de gaz din conductele Nord Stream 1 şi 2 ce leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică au fost descoperite în zonele economice exclusive ale Danemarcei şi Suediei, în apropierea insulei daneze Bornholm.

Ceea ce este și mai îngrijorător este faptul că seismologii din Danemarca şi Suedia declarat că luni au fost înregistrate explozii puternice în zona respectivă. În acest sens, autoritățile daneze au publicat imagini cu bulele ridicate la suprafața apei în urma scurgerilor din conducte, cel mai mare cerc de bule având diametrul de un kilometru.

„Nu există nicio îndoială că a fost vorba de explozii”, a decalrat Bjorn Lund de la Centru Național de Seismologie din Suedia. Operatorii gazoductelor au spus că nu pot estima când va fi reparată infrastructura sistemului de transport de gaze.

În cursul acestei luni, livrările de gaz prin conducta Nord Stream 1 au fost oprite de Rusia, iar gazoductul Nord Stream 2 nu a fost dat în exploatare din cauza sancţiunilor europene impuse Rusiei după începerea agresiunii militare contra Ucrainei.

Scurgeri de gaze in Marea Baltica

Rusia vrea o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU

După daunele provocate la două gazoducte submarine din Marea Baltică, Nord Stream 1 și Nord Stream 2, Rusia are de gând să convoace o reuniune a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zakharova, a făcut acest anunț pe contul său de Telegram, iar într-o postare separată a dat vina pe Statele Unite.

„La 27 ianuarie 2022, adjunctul secretarului de stat Victoria Nuland a declarat, în cadrul unei ședințe de informare a Departamentului de Stat, că SUA vor obține închiderea Nord Stream 2 în cazul unei invazii rusești în Ucraina”, a scris aceasta pe Telegram.

Cu câteva zile în urmă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins acuzațiile conform cărora Rusia este cea responsabilă pentru avarierea celor două conducte.

„Este destul de previzibil și, de asemenea, previzibil de stupid să se exprime astfel de versiuni. Eeste o mare problemă pentru noi. Ambele linii ale Nord Stream 2 sunt umplute cu gaz, întregul sistem este pregătit să pompeze gaz, iar acest gaz este foarte scump”.

Între timp, Consiliul European a declarat că informațiile indică faptul că scurgerile sunt rezultatul unui act deliberat, tocmai de aceea o să fie susținută orice investigație menită să clarifice pe deplin ce s-a întâmplat și vor fi luate măsuri suplimentare pentru a crește rezistența în materie de securitate energetică.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...