A murit Valeria Seciu. Celebra actriță avea 83 de ani

Ana Anitoiu 06.09.2022, 14:35

Actrița Valeria Seciu, care a înființat Teatrul Levant, una dintre primele trupe independente de teatru din țară, a murit, marți, la vârsta de 83 de ani. Anunțul a fost făcut de Uniunea Teatrală din România (UNITER).

Actrița Valeria Seciu a murit

Anunțul decesului actriței Valeria Seciu a fost făcut de UNITER pe rețeaua socială Facebook, iar numeroase persoane au scris comentarii în care și-au exprimat regretul.

„Valeria Seciu (2 august 1939 – 6 septembrie 2022). Am aflat cu tristețe că în dimineața zilei de 6 septembrie ne-a părăsit extraordinara actriță de teatru, film, radio și televiziune, VALERIA SECIU. Vom reveni mâine cu detalii despre înmormântare. Dumnezeu să o ierte și să o odihnească”, a fost mesajul publicat de UNITER pe Facebook.

„Imensă actriță, de un talent uriaș, colosal și de o sensibilitate unică. Drum lin printre stele spre lumina divină!”, „Trist. Uriaşă actriță. Dumnezeu s-o odihnească!”, „Un monstru sacru al teatrului” și „La un an după Pino, ne părăsește și Doamna Vali Seciu… Ireparabilă, de-acum, lipsă de pe scena și ecranul românesc… Dumnezeu să o ierte!…”, au fost câteva dintre comentarii.

Valeria Seciu a înființat Teatrul Levant

Născută la 2 august 1939, în București, Valeria Seciu a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti, în anul 1964. Mai bine de un deceniu, până în 1977, a jucat la Teatrul Național în spectacole precum: „Eminescu” (1964), „Apus de soare” și „Răzvan şi Vidra” (1967), „Enigma Otiliei” (1968), „Idiotul” (1969), „Cui i-e frică de Virginia Wolf?”(1970), „Pisica în noaptea Anului Nou”, „Jocul de-a vacanţa” (1971) și „Richard al III-lea” (1976).

De asemenea, Valeria Seciu a jucat la Teatrul Mic în numeroase spectacole; dar și la Bulandra, în „Hamlet”, în regia lui Liviu Ciulei. Actrița a mai urcat pe scenă și în spectacolul „Creatorul de teatru” de Thomas Bernhard în regia lui Alexandru Dabija, o producţie a Teatrului Act – la Teatrul Studio din Timişoara.

În anii 1990, fără să părăsească Teatrul Mic, actrița Valeria Seciu a înfiinţat Teatrul Levant, una dintre primele trupe independente din țară, de după Revoluţia din decembrie 1989. De numele acestui teatru este legată o altă colaborare a artistei cu regizoarea Cătălina Buzoianu, la spectacolul „Pelicanul”, după August Strindberg. Spectacolul a fost montat într-un spaţiu atipic – într-un depozit al Sălii Dalles.

Valeria Seciu, o viață dedicată actoriei

Valeria Seciu a murit
Valeria Seciu

Totodată, Valeria Seciu a jucat în filme și seriale precum: „Casa neterminată” (1964), „Un august în flăcări” (1974), „Ion – blestemul pământului, blestemul iubirii” (1979), „Lumini şi umbre” – serial TV (1979-1982), „Bună seara, Irina” (1980), „Dragostea şi revoluţia”, „Vreau să ştiu de ce am aripi” (1983), „Adela” (1984), „Furtună în Pacific” (1985), „Aurora” (2010), „Roxanne” (2013) şi „Sunt o babă comunistă” (2013).

În anul 2002, Valeria Seciu a primit Premiul UNITER pentru cea mai bună actriţă, cu rolul doamnei Bering, din spectacolul „Spirit”, în regia Cătălinei Buzoianu, jucat pe scena Teatrului Mic. Printre alte distincții se numără și Premiul Asociaţiei Cineaştilor din România (1978), pentru rolul din filmul „Înainte de tăcere”.

Valeria Seciu a mai primit Premiul UNITER în 2006, pentru rolul principal din piesa „Cum gândeşte Amy”, în regia Cătălinei Buzoianu. La gala din aprilie 2007, actriței i-a fost oferit premiul de excelenţă pentru întreaga activitate. În 2009, a mai primit un premiu pentru cea mai bună actriţă în rol secundar, pentru rolul Gloucester din „Lear”, regizat de Andrei Şerban pe scena Teatrului Bulandra din București. Artista a fost căsătorită cu regretatul actor Octavian Cotescu. Din căsnicia lor a rezultat un fiu, Alexandru.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...