A murit Jerry Lee Lewis, unul dintre părinții rock and roll-ului. Cântărețul american avea 87 de ani

Anca Manolica 28.10.2022, 22:46
A murit Jerry Lee Lewis, unul dintre părinții rock and roll-ului. Cântărețul american avea 87 de ani

Starul rock ‘n’ roll Jerry Lee Lewis, cunoscut mai ales pentru hitul Great Balls of Fire din 1957, a murit, vineri, 28 octombrie, la vârsta de 87 de ani. Reprezentantul său, Zach Farnum, a confirmat faptul că Lewis a murit la reședința sa Desoto County, Mississippi.

Jerry Lee Lewis, unul dintre părinții rock and roll-ului, s-a stins din viață, la 87 de ani

Starul rock ‘n’ roll Jerry Lee Lewis a murit la vârsta de 87 de ani. Pionierul, care își spunea The Killer, a fost cunoscut pentru mai multe piese, printre care Whole Lot of Shakin’ Going On, Great Balls of Fire, Breathless sau High School Confidential. Primele două au fost incluse în Grammy Hall of Fame.

Colaboratorul său dintotdeauna, Kris Kristofferson, l-a numit pe star „una dintre cele mai bune voci americane din toate timpurile”. Introdus în 2022 în Country Music Hall of Fame, Lewis este unul dintre cei doar 16 oameni care au fost incluşi atât în Country Hall, cât şi în Rock and Roll Hall of Fame.

Artistul a devenit cunoscut pentru faimoasele sale isprăvi pe scenă, cum ar fi cântatul la pian în picioare și chiar aprinderea ocazională a unui foc. El era, de altfel, ultimul supraviețuitor al unei generații de artiști revoluționari ai anilor 1950, care i-a inclus pe Elvis Presley, Chuck Berry și Little Richard (decedat în 2020).

„M-am născut pentru a fi pe o scenă. Abia așteptam să fiu pe ea. Am visat la asta. Și am fost pe una toată viața mea. Acolo sunt cel mai fericit”, a declarat Lewis în „Jerry Lee Lewis: His Own Story”, o biografie realizată în 2014 de Rick Bragg.

Începuturile sale

Lewis s-a născut în 1935 într-o familie de fermieri săraci din Ferriday, Louisiana. Potrivit site-ului său, a început să cânte la pian în jurul vârstei de 9 ani, imitând stilul predicatorilor și al muzicienilor de culoare care treceau prin regiune.

Jerry Lee Lewis în tinerețe
Jerry Lee Lewis în tinerețe

După ce a renunțat la școală pentru a se concentra pe muzică, regretatul cântăreț a călătorit în 1956 la studiourile Sun din Memphis, unde a obținut rapid un loc de muncă ca instrumentist de sesiune pentru staruri în devenire precum Carl Perkins și Johnny Cash. De asemenea, a înregistrat cu Elvis Presley.

O sesiune de înregistrări din decembrie 1956 cu Lewis, Presley, Perkins și Cash, supranumit „Million Dollar Quartet”, a devenit un moment de referință în istoria rock-ului. Până în anul următor, datorită unor hituri de top 5 precum „Great Balls of Fire”, Lewis era celebru la nivel internațional, chiar dacă stilul său incendiar și versurile sugestive au determinat unele posturi de radio să îi boicoteze cântecele.

Cea de-a șaptea soție i-a fost alături în ultimele clipe

Lewis a decedat la locuința sa din Desoto County, Mississippi, la sud de Memphis, se arată în comunicat. Contactat telefonic de CNN, reprezentantul său a declarat că Lewis a murit din „cauze naturale”.

Artistul a avut şase copii cu şapte neveste, viaţa sa personală fiind marcată de câteva tragedii. De altfel, cea de-a șaptea soție, Judith, i-a fost alături când a murit, iar Lewis „i-a spus, în ultimele sale zile, că a salutat viața de dincolo și că nu îi era frică”, mai notează publicația americană.

Citește și De la admirație la extaz. Muzicieni rămași etern în memoria multor milioane de auditori. Cei mai străluciți chitariști solo din istorie

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...