SPECIAL

De la admirație la extaz. Muzicieni rămași etern în memoria multor milioane de auditori. Cei mai străluciți chitariști solo din istorie. SPECIAL

Dan Mlădinoiu 17.08.2021, 14:22
De la admirație la extaz. Muzicieni rămași etern în memoria multor milioane de auditori. Cei mai străluciți chitariști solo din istorie. SPECIAL

Adevărați virtuozi ai scenei rock-ului mondial, chitariștii solo au oferit celor îndrăgostiți de acest gen spectacole de vis. Maeștri ce au încântat decenii întregi prin harul cu care mângâiau coardele instrumentului la care performau în deplină rezonanță cu cele interioare ale celor care i-au ascultat sau îi ascultă încă.

Aceste reale legende ale muzicii de înaltă calitate și-au trimis, prin concertele lor, un număr imens de fani în brațele unui delir electrizant. Ne-am propus o succintă trecere în revistă a celor ce au îmbinat într-un mod cât se poate de fericit arta și cultura.

Jimi Hendrix

Cum să nu începi acest clasament cu un erou în persoană? Toată lumea știe că atunci când vine vorba de rock, există un înainte și un după Jimi Hendrix. Cu un Fender Stratocaster (cel mai renumit brand de chitară electrică) căruia îi atingea frenetic bara de vibrație, performanțele sale pe scenă sunt altfel decât celelalte. Ca și stăpânirea pedalelor de feedback și efecte. O tehnică stăpânită până la perfecțiune, de neîntrecut. Acest cântăreț american rămâne, la peste cincizeci de ani de la moarte, cel care a revoluționat un stil de muzică și a făcut din chitară un instrument cât o simfonie.

Se spune că, în zorii carierei sale, a venit să dea un interviu de angajare la deja celebrul pe atunci, Eric Clapton. După ce l-a ascultat cântând acesta a ieșit din cameră fără să scoată o vorbă. Un membru al staffului său l-a întrebat ce s-a întâmplat. Răspunsul e unul antologic: “N-ai văzut? Păi, tânărul acesta e mai bun ca mine”. Dincolo de premiile și distincțiile obținute, este suficient să-l ascultăm pe Jimi în spectacolul susținut la Festivalul de la Monterey din 1967.

De la admiratie la extaz. Muzicieni ramasi etern in memoria multor milioane de auditori. Cei mai straluciti chitaristi solo din istorie. SPECIAL
David Gilmour

David Gilmour

Chitarist, textier, multi-instrumentalist, producător muzical, producător executiv, aviator, vocalist. În 1996 este inclus în Rock and Roll Hall of Fame, ca membru fondator al formației Pink Floyd. Revista de specialitate Rolling Stone îl clasează pe locul 14 în topul celor mai buni chitariști dintotdeauna. Chiar și așa, solo-ul său din piesa Comfortably Numb (The Wall) este considerat de către specialiștii industriei muzicale drept cel mai bun din istorie.

Pe 2 iulie 2005, David cântă împreună cu Pink Floyd în concertul Live 8. Gestul a determinat creșterea vânzărilor albumului Echoes: The Best of Pink Floyd, cu până la 1343%. Toate câștigurile vor avea să fie vândute cauzei Live 8 (numele unei serii de concerte în mai multe orașe de pe mapamond, cu menirea de a crea presiune civică asupra liderilor G8 în vederea eradicării sărăciei din Africa). Împreună cu Pink Floyd, Gilmour a vândut peste 250 de milioane de discuri, dintre care 73 de milioane numai în USA. Este tatăl a opt copii și a împlinit de curând 75 de ani. În 2002, în urma unui concert semi-acustic susținut la Festivalul Meltown, a fost numit de către un critic “zeul rock-ului transformat în erou popular al secolului XXI”.

Jimmy Page

Fost membru al formației Yardbirds, Jimmy Page a fondat în 1968 ceea ce avea să devină unul dintre cele mai emblematice grupuri de rock, Led Zeppelin. Pe cât de unic pe atât de legendar, el a revoluționat lumea muzicii cu Gibson EDS-1275, o chitară cu  dublu grif pe care a folosit-o în special pentru a interpreta faimosul “Stairway To Heaven”. Premiat în 2008 cu titlul de „Doctor Honoris” pentru contribuția sa în muzică, Jimmy Page este și va rămâne una dintre cele mai mari legende ale rockului și chitarei solo în special.

Rory Gallagher

Acest virtuoz al chitarei și-a început cariera cu grupul “Taste”, pe care l-a fondat în 1966, înainte de a trece la o carieră solo. Rory Gallagher, descris de însuși Jimi Hendrix ca „cel mai bun chitarist din lume” în timpul unui interviu, se remarcă nu numai prin tehnicitatea foarte rar egalată cu utilizarea în special a corurilor și pentru legătura foarte apropiată cu bluesul, pe care îl păstrează în ciuda numeroaselor sale influențe abordate și a trecerii sale prin hard rock în anii 1980.

Stevie Ray Vaughan

O emblemă a Texas Blues și foarte mult influențat de Jimi Hendrix, Chuck Berry sau Django Reinhardt, Stevie Ray Vaughan pregătește scena în flăcări cu spectacole demne de cele mai mari jocuri pirotehnice. Avid de stranii mix-uri, el a contribuit major la renașterea blues-ului din anii 1980 și este, fără îndoială, unul dintre cei mai mari chitariști din toate timpurile.

Eric Clapton

La fel ca Jimmy Page, Eric Clapton este un fost membru al Yardbirds. Legendă a rockului blues, el este primul artist și singurul de până acum care a fost învestit de trei ori în Rock and Roll Hall of Fame solo, dar și ca membru al renumitelor formații Yardbirds și Cream, celebre în rock-ul britanic la jumătatea anilor ’60.

Alvin Lee

Cu trupa sa “Ten Years After”, Alvin Lee urmează același stil muzical precum cel al lui Clapton și Hendrix, și anume power blues. Propulsat la rang de vedetă mondială după ce și-a imortalizat participarea la festivalul Woodstock în august 1969, Alvin Lee a uimit cu freneticele sale solo-uri de chitară.

Performanța sa la Woodstock este ancorată pentru totdeauna în mintea oamenilor datorită documentarului omonim și continuă să-i miște emoțional pe fanii rockului. Grupul va face în total 28 de turnee în șapte ani în Statele Unite. Pe scurt, o frumoasă poveste de dragoste între America și celebrul grup britanic.

Keith Richards

Chitarist ritmic al celebrei formații The Rolling Stones și unul dintre membrii ei fondatori. Puternic influențat de muzica blues americană și de rock and roll-ul timpuriu, la începutul anilor ’60 a întemeiat împreună cu Mick Jagger și Brian Jones grupul menționat, cel care mai bine de 50 de ani s-a aflat pe scenele lumii.

Perioada anilor ’70 a fost pentru el marcată de adicția de heroină. De aici și declinul artistic al trupei, deși concertele ei au crescut în popularitate. În deceniul opt au apărut certuri între Jagger și Richards, influențând negativ performanțele renumitei formații. Totul a trecut și Rolling Stones a continuat să strălucească pe firmamentul muzicii rafinate.

Carlos Santana

Este un chitarist și compozitor americano-mexican, care a inflențat muzica rock prin stilul Chicano. A mai abordat genurile jazz rock, free jazz și psychedelic rock. Printre cele mai cunoscute albume ale sale se află: Santana (1969), Abraxas – 1970 (cu minunata piesă Black Magic Woman), Caravanserai (1972), Amigos (1976), Supernatural (1999).

Unul dintre cele mai mari succese a venit odată cu “Love, Devotion & Surrender”, cântat împreună cu nu mai puțin celebrul John McLaughlin. Distincții primite: California Hall of Fame, American Book Awards, Stea pe Hollywood Walk of Fame.

Slash

Pe numele său adevărat Saul Hudson este un compozitor și muzician americano-britanic, fost component al renumitei Guns N’ Roses, cu care a obținut un succes mondial între 1980-1990. A fost supranumit al 8-lea zeu mondial al rock-ului. Solo-ul său de chitară din “November Rain” este plasat pe locul 6 de “Guitar World” în topul “The 100 Greatest Guitars Solos”, iar cel din Sweet Child O’Mine pe primul loc în lista “The 100 Greatest Riffs”.

În 2011, revista Rolling Stone l-a clasat pe locul 65 în topul celor mai buni chitariști din toate timpurile. În 2007 a primit o stea pe Rock Hall of Fame. Are în posesie peste 100 de chitare, favorita sa fiind un exemplar Gibson Les Paul.

Ritchie Blackmore

Fondator al faimoasei formații Deep Purple alături de Jon Lord, David Coverdale, Glen Hughes, Ian Gillan, Ian Paice. După o serie de transformări, Blackmore devenit lider, modifică radical intențiile inițiale de progressive rock, devenind un pioner al muzicii heavy metal din Regatul Unit, împreună cu Led Zeppelin și Black Sabbath. Componența în care performează în această perioadă este deseori numită “clasică”.

Acum se scriu piesele de referință: Child in Time (1969), Speed King (1970), Fireball și Black Night (1971), Smoke on the Water, Highway Star, Lazy (1972), fiind lansate și discurile care s-au bucurat de un imens succes – Machine Head și Made in Japan (1972). Deep Purple este înscris în Cartea Recordurilor drept cel mai gălăgios grup din lume. Ritchie Blackmore deține premiul Rock and Roll Hall of Fame.

Urmăriți Impact.ro și pe