Descoperirea făcută din greșeală la Castelul Corvinilor din Hunedoara. Surpriza a fost mare

Andrei Cezar 30.07.2020, 12:09

Descoperire impresionantă la Castelul Corvinilor din Hunedoara. Odată cu lucrările de reabilitare, începute în octombrie 2019, monumentul medieval și-a dezvăluit o parte din secretele sale tăinuite secole întregi. Arheologii au descoperit camere ascunse, împodobite cu fresce vechi de peste 500 de ani, niveluri de aprăpare subterane și porți necunoscute. Specialiștii sunt optimiști și se așteaptă și la alte surprize.

Descoperiri extrordinare la Castelul Corvinilor din Hunedoara

Impunător, măreț și plin de istorie, Castelul Corvinilor din Hunedoara este unul dintre cele mai apreciate obiective turistice din România. Monumentul, ce datează din secolul al XV-lea, are un farmec aparte datorat stilurilor de construcție îmbinate perfect și care cuprind inovații militare și civile de ultimă generație pentru vremurile respective.

În ultimii ani, monumentul medieval a început să se degradeze, iar în octombrie 2019, au început lucrările de consolidare. Pe măsură ce avansează cu reabilitarea, arheologii au parte de nenumărate surprize.

Au fost descoperite încăperi secrete pe pereții cărora s-au găsit fresce vechi de cinci secole, păstrate excepțional. De asemenea, au mai fost găsite un etaj de apărare astupat în întregime cu moloz, şi rămăşiţele unei porţi carosabile din vremea tatălui lui Ioan de Hunedoara, voievodul medieval care a transformat cetatea de pe Dealul Sânpetru într-un castel impresionant.

Descoperirea făcută din greșeală la Castelul Corvinilor din Hunedoara. Surpriza a fost mare
Descoperirea făcută din greșeală la Castelul Corvinilor din Hunedoara. Surpriza a fost mare

Frescă păstrată în ”condiții excepționale”

Arheologii se declară entuziasmați de aceste descoperiri, însă mai au de așteptat până să poată să le cerceteze cu minuțiozitate.

Lucrările de restaurare vor mai dura o vreme. În momentul de față sunt vizate, în principal, Turnul Alb, vechi din secolul al XVII-lea, şi Turnul Vechi de Poartă, ridicat în secolul al XV-lea. În primul dintre ele a fost scos la iveală încă un etaj de apărare, iar la ultimul nivel al său, o frescă impecabilă.

„O descoperire semnificativă e reprezentată de un întreg nivel de apărare al Turnului Alb, astupat astăzi cu moloz. Nivelul are cinci guri de tragere cu trei locaşuri, specifice secolului al XVII-lea”, dezvăluie Sorin Tincu, directorul Muzeului Castelul Corvinilor, pentru adevarul.ro.

“La ultimul etaj al Turnului Alb, la îmbinarea acestuia cu Turnul Vechi de Poartă, am descoperit o mică încăpere, prin care se efectua accesul spre una dintre latrinele castelului. După înlăturarea unui segment care astupa un gol de uşă, am găsit o frescă de secol XV. Aceasta a fost păstrată în condiţii excepţionale, fiindcă n-a pătruns praful industrial şi n-a fost afectată de intemperii”, adaugă Tincu.

 

Urmăriți Impact.ro și pe