Atenție mare dacă îți dai demisia de la locul de muncă. Ce se întâmplă cu zilele de concediu rămase

Andrei Cezar 06.07.2020, 17:39

Într-o piață a muncii tot mai volatilă, unde angajații vin și pleacă, neasumându-și o perioadă prea mare în care să stea la un singur loc de muncă, este bine să știi câteva lucruri elemntare atunci când vrei să îți schimbi serviciul. Un aspect important este cel legat de zilele de concediu rămase de la vechiul job.

Ce se întâmplă cu zilele de concediu rămase dacă îți dai demisia de la locul de muncă

Dacă un angajat decide să părăsească locul de muncă prin demisie, atunci el trebuie să aibă în vedere câteva aspecte.

În primul rând după părăsirea job-ului angajatorul este obligat să îi înmâneze o adeverință de vechime acestuia care atestă activitatea desfășurată, durata activității, salariul, vechimea în muncă și în specialitate și alte aspecte importante, potrivit Avocatnet.ro.

Concediul de odihnă este un drept al angajatului, indiferent că lucrează la stat sau la privat și are o durată de cel puțin 20 de zile lucrătoare într-un an. Acest tip de concediu se acordă separat de zilele de sărbătoare legală, de zilele de repaus săptămânal și chiar de zilele libere luate pentru evenimente familiale deosebite.

Un angajat poate să beneficieze de mai mult de 20 de zile de concediu de odihnă, dacă a negociat astfel cu angajatorul său.

Atenție mare dacă îți dai demisia de la locul de muncă. Ce se întâmplă cu zilele de concediu rămase
Atenție mare dacă îți dai demisia de la locul de muncă. Ce se întâmplă cu zilele de concediu rămase

Angajații pot primi bani pe concediul de odihnă neefectuat

Foarte important de precizat este faptul că salariații nu pot renunța la el și nici nu îl pot ceda către alți colegi. Astfel, dacă un angajat a rămas cu zile de concediu de odihnă neefectuate, după încetarea contractului său de muncă trebuie să știe că poate solicita angajatorului compensarea acestuia în bani.

Există multe situații când salariații nu își pot lua tot concediul într-un an și intră în anul următor cu un număr de zile de concediu de odihnă neefectuate. În această situație angajatorul trebuie să acorde zilele de concediu de odihnă rămase într-o perioadă de 18 luni.

Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an. În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parțial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual”, este prevăzut în Codul muncii.

Urmăriți Impact.ro și pe