Veste dureroasă pentru toți elevii din România. Anunțul venit de la Guvern

Andrei Cezar 22.06.2020, 20:36

Veste proastă pentru copii și părinți deopotrivă. Premierul Ludovic Orban a decalarat că nu va dubla alocațiile, deși acest lucru ar fi trebuit să se întâmple de la 1 august. Motivul invocat de prim-ministru este impactul prea mare asupra bugetului de stat.

Veste proastă, alocațiile nu se dublează

Dublarea alocațiilor copiilor și majorarea pensiilor sunt două subiecte fierbinți pentru guvernul Orban. Deși sunt legi clare, votate în Parlament, care prevăd aceste majorări, la termene specificate, executivul dă tot mai mult de înțeles că nu vor fi respectate prevederile actelor normative adoptate de legislativ.

Referindu-se la alocațiile celor mici, Ludovic Orban a afirmat că nu există un calcul asupra dublării acestora, însă consideră că măsura ar fi o presiune prea mare pentru buget.

Nu ne permitem dublarea alocațiilor! E a doua dublare care e făcută după cea care a existat în martie, în dezbaterea legii bugetului din 2019”, a declarat Ludovic Orban.

Premierul spune că majorarea acestora ar genera cheltuieli de circa 7 miliarde de lei, cheltuieli care ”sunt foarte greu de suportat”.

În același timp, Ludovic Orban a precizat că va acorda o garanție a dublării.

 „Sigur că vom da o garanție privind dublarea alocațiilor, dar va trebui să gândim un timing, un calendar de creștere a alocațiilor”.

Veste dureroasă pentru toți elevii din România. Anunțul venit de la Guvern
Veste dureroasă pentru toți elevii din România. Anunțul venit de la Guvern

În 2019, ultima majorare a alocațiilor

Ultima majorare a alocațiilor a avut loc în martie 2019. Atunci, alocațiile au fost mărite de la 84 la 150 de lei, iar pentru copiii cu vârsta de până în 2 ani de la 200 la 300 de lei, potrivit ziarului Libertatea.

La sfârșitul anului trecut, în luna decembrie, Parlamentul României a votat propunerea legislativă a PSD prin care era prevăzută dublarea alocațiilor copiilor, după cum urmează:

  • copiii de până în 2 ani și cei cu handicap ar fi trebuit să primească o alocație de 600 de lei;
  • iar cei cu vârsta între 2-18 ani ar fi trebuit să primească 300 de lei.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea votată în Parlament, pe 14 ianuarie, însă guvernul a emis o ordonanță de urgență care proroga acest termen până la data de 1 august. Ulterior, legislativul a respins această variantă.

Urmăriți Impact.ro și pe