Ce a putut să pățească o femeie din România după ce și-a vândut mașina! Este devastată

Luiza Moldovan 08.06.2020, 12:48

În România zilelor noastre, efectele legilor prost făcute ajung să fie decontate de cetățenii onești. Cazul ploieștencei care s-a trezit cu 44 de amenzi în cutia poștală după ce și-a vândut mașina nu e nici primul, nici ultimul, dar e relevant prin situațiile aberante pe care le scoate la suprafață.

Situația absurdă prin care trece o ploieșteancă după ce și-a vândut mașina

Ploieșteanca a vândut cu acte-n regulă o mașină unui domn, care a vândut-o mai departe. Cumpărătorul, însă, a luat mașina în evidență doar la primărie, nu și la poliție, în jud. Dâmbovița.  Apoi a vândut-o mai departe, fără certificat fiscal. În luna aprilie ploieșteanca s-a trezit acasă cu 20 de amenzi (decembrie 2019 – ianuarie 2020). Toate procesele verbale le-a primit într-o zi.

„Am fost la CNAIR să fac toate demersurile pentru a le demonstra că acele amenzi nu ar fi trebuit să ajungă la mine și să mi se explice de ce nu le-am primit în timp, putând astfel să stopez perpetuarea situației. Au aruncat vina pe fisc, fiscul pe politie, iar politia pe fisc…Și pentru ca totul sa fie și mai frumos, am primit marți încă 24 de amenzi tot pe luna ianuarie… Mașina trece pe podul de la Fetești – Cernavodă în fiecare zi. Am sunat la București, la CNAIR… nimic… Am sunat la circulație Fetesti, nimic…”, a scris doamna către observator.ro.

Dar CNAIR nu are competențe pe aplicarea sancțiunilor altor persoane decât cele înscrise în certificatul de înmatriculare, ca deținători sau ca utilizatori, în baza unui dept legal. Singura soluție de rezolvare e instanța – cazurile de acest tip se rezolvă foarte ușor. Dar, între timp, doamna a mai rămas și fără serviciu, lucru care îi îngreunează demersul de obținere a dreptății, pentru că timbrul judiciar e de 20 de lei pentru fiecare amendă.

Legislația deficitară e decontată mereu de cetățenii onești
Legislația deficitară e decontată mereu de cetățenii onești

Lacunele legislative sunt decontate mereu de cetățenii onești

Situația doamnei din Ploiești e des întâlnită. Pentru a o evita, trebuie să depuneți la Serviciul Regim Permise o notificare privind înstrăinarea vehiculului, însoțită de copii ale contractului de vânzare-cumpărare și ale certificatujlui de radiere fiscală.

Amenzile pot fi contestate în instanță, însă nu trebuie să treacă 15 zile de la data primirii procesului verbal de contravenție. De câștigat, se câștigă foarte ușor, dar e foarte solicitant din punct de vedere timp/ bani.

Situații de acest tip apar din cauza unor lacune legislative, iar victime sunt cetățenii, care nu au alte obligații legale după înstrăinarea autovehiculelor. Nu e vina lor că instituțiile statului nu sunt capabile să gestioneze o problemă administrativă relativ simplă.

În mod normal, ar fi trebuit modificată legea, iar sancțiunea să fie anulată de emitent, dacă fostul proprietar face dovada la CNAIR că a înstrăinat mașina. Instituția emitentă a procesului verbal de contravenție poate face apoi demersuri, împreună cu Poliția, pentru a identifica adevăratul contravenient, fără a-și bate joc de un cetățean care și-a îndeplinit obligațiile prevăzute de legislație.

Urmăriți Impact.ro și pe