Laura Codruța Kovesi cere mai mulți bani. A făcut totul public la Bruxelles

Luiza Moldovan 03.06.2020, 20:46

Noul procuror european, Laura Codruța Kovesi, atrage atenția asupra apărării valorilor care consolidează Europa și care nu suportă niciun fel de compromis. Fosta șefă a DNA a publicat un articol în raportul anual GRECO, în care atrage atenția că nu are de gând să facă niciun fel de rabat de la valorile europene.

Kovesi vrea ca Parchetul European să funcționeze brici și pentru asta cere bani

Statul de drept e o valoare europeană în sine, iar apărarea sa legitimează în sine conceptul UE. Cei care comit abuzuri trebuie pedepsiți, pentru că numai astfel se legitimează UE.

Raportul anual al GRECO a fost publicat miercuri, 3 iunie. Aici, Kovesi are un articol în care vorbește despre faptul că noua instituție a Parchetului European are toate datele să schimbe paradigma în domeniul justiției penale:

„Crearea Biroului Procurorului Public European (n.r. – EPPO), având potenţialul de a schimba complet paradigma în domeniul justiţiei penale”, a scrie Kovesi.

Pentru ca EPPO să funcționeze, e nevoie de resurse solide
Pentru ca EPPO să funcționeze, e nevoie de resurse solide, spune Kovesi

Provocările lui Kovesi nu sunt deloc simple

Kovesi marșează pe ideea independenței complete a entității pe care o conduce. Știe ce o așteaptă în calitate de șef al noului EPPO, dar nu se teme, pentru că are în spate o activitate remarcabilă ca procuror-șef al unei instituții-cheie în România – DNA. Va avea de navigat prin 22 de sisteme juridice europene, fiecare cu particularitatea sa – o provocare gigantică. Ea a adăugat că e esențială cooperarea dintre Biroul Procurorului Public European și statele-membre non-participante, precum țările-terțe.

Pentru asta, însă, Kovesi are nevoie de resurse care să asigure independența instituției și flexibilitatea ei.

„O altă provocare semnificativă, mai urgentă, va fi garantarea că EPPO are suficiente resurse pentru a-şi îndeplini rolul. Dacă vrem ca Biroul Procurorului Public European să poată investiga cu succes infracţiunile tot mai sofisticate şi să aducă valoare adăugată la cadrul de lucru existent, trebuie să aibă suficienţi procurori delegaţi, analişti, anchetatori financiari şi angajaţi auxiliari europeni pentru a procesa şi analiza toate informaţiile care vor veni, pentru a investiga fluxurile de bani complexe şi volumele uriaşe de date şi pentru a folosi tehnici investigative sub acoperire!”, a scris Kovesi.

Kovesi nu vrea să înșele așteptările care au dus la crearea unui organism de importanță vitală pentru Uniunea Europeană și e conștientă că toate provocările prezentate își vor găsi o soluție corespunzătoare.

Urmăriți Impact.ro și pe