Orban a dat cărțile pe față! Ce spune premierul despre majorarea alocațiilor

Redacția IMPACT 02.06.2020, 16:42
Orban a dat cărțile pe față! Ce spune premierul despre majorarea alocațiilor

Ludovic Orban a discutat despre posibilitatea majorării alocațiilor pentru copii, din acest an. Deși au mai fost mărite în urmă cu câteva luni, sumele din prezent de care dispun copiii s-ar putea dubla. Rămâne, însă, de văzut ce decizie va adopta Executivul, în condițiile în care presiunile pe bugetul de stat au crescut considerabil de la izbucnirea pandemiei de COVID-19.

Situația incertă a dublării alocațiilor

În cadrul unei intervenții TV realizată luni seara, premierul României a discutat despre mai multe planurile pe care Guvernul le are în plan. Printre acestea, se numără și majorarea cu 40% a pensiilor, acea mărire planificată pentru luna septembrie, a acestui an.

„Pensiile vor crește. Cu cât vor creste, depinde de starea economiei și de capacitatea efectivă de a putea plăti pensiile nu numai anul ăsta, ci anul viitor și anul care urmează, și pe o perioadă de timp. Cu cât economia merge mai bine, cu atât pensiile vor putea crește cu un procent mai mare”, a declarat Ludovic Orban, luni seara, la România TV.

Nu același lucru poate fi spus și despre majorarea alocațiilor pentru copii. Dublarea acestora rămâne în continuare un proces incert. Despre această alocare, Ludovic Orban a transmis că această măsură ar presupune riscuri destul de mari, care ar pune și mai multă presiune pe bugetul de stat. În cel mai fericit scenariu, dublarea alocațiilor se va realiza, însă doar cât „permite situația bugetară și situația economică”.

Dublarea alocațiilor, impactul anual a unei astfel de măsuri este de 7,3 miliarde. De unde să găsești 7,3 miliarde suplimentare? Este o sumă mare. Sigur o să încercăm să creștem alocația cu cât ne va permite situația bugetară și situația economică”, a declarat Ludovic Orban.

În luna februarie a acestui an, înainte de izbucnirea pandemiei, Senatul a respins proiectul de ordonanță de urgență care prevedea amânarea dublarării alocațiilor pentru cei 3,61 de milioane de beneficiari.

 

Sursa foto: Inquam Photos

Urmăriți Impact.ro și pe