Voucherele de energie, o veste bună pentru pensionarii români: cum le folosești la lemne, butelii și numai

Gabriel Peneș 12.01.2023, 11:42
Voucherele de energie, o veste bună pentru pensionarii români: cum le folosești la lemne, butelii și numai

Voucherele de energie, o veste bună pentru pensionarii români. Seniorii cu pensii mai mici de 2.000 de lei se află printre categoriile de persoane ce vor primi ajutorul pentru încălzire de 1.400 de lei, prin intermediul cardului de energie. Cei care folosesc lemne sau butelii la încălzirea locuinței trebuie să știe că au de îndeplinit câteva condiții.

Voucherele de energie, o veste bună pentru pensionarii românii

Pensionarii cu venituri mai mici de 2.000 de lei lunar vor fi printre beneficiarii ajutorului pentru încălzire în valoare de 1.400 de lei, acordat de guvern pe parcursul anului 2023, în două tranșe plătite în februarie și septembrie.

Din 1 februarie se va distribui cardul de energie, iar plăţile sunt programate să se facă de la 1 martie, existând şi posibilitatea devansării acestui termen la 20 februarie. Sprijinul este acordat sub formă de voucher tipărit care conține un cod de bare. Serviciile de emitere, distribuire și încărcare a cardurilor, dar și efectuarea plăților prin mandat poștal va fi asigurat de Poșta Română.

Pentru cei care vor primi ajutorul în bani cash,  așa cum va fi cazul celor care se încălzesc cu lemne este nevoie de documente justificative precum factura şi documentul de plată care intră în sistemul de decontare şi se pot ridica de la poştaş sau oficiile poştale sumele de bani cheltuite. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a arătat ce vor face românii care nu pot ajunge la oficiile poștale și care vor să beneficieze de ajutorul pentru lemne.

Voucherele de energie, o veste bună pentru pensionarii români cum le folosești la lemne, butelii și numai
De cardul de energie vor beneficia și pensionarii cu venituri sub 2.000 de lei lunar care își încălzesc locuința cu lemne sau butelii

Cum le folosești la lemne, butelii și numai

„În aceste situații, poștașul oricum se deplasează la domiciliul beneficiarilor și atunci când distribuie pensia, să nu uităm acest lucru, că pensia nu există altă modalitate decât prin deplasarea la locul beneficiarului, și persoanele în vârstă, cei din mediul rural, pentru ca să își poată deconta lemnele de foc, dacă au documentele, repet, începând cu septembrie 2022, prezintă poștașului cartea de identitate, cardul de energie și factura, împreună cu documentul doveditor al plății, pe înțelesul simplu al tuturor, chitanța sau ce o fi având pentru a face dovada acestei plăți”, a menționat ministrul Boloș.

Demnitarul a mai menționat că poștașul va avea un cititor optic, care citește codul de bare de pe cardul de energie, se validează cu baza de date și apare validată calitatea de beneficiar. Apoi, se completează documentele privind operațiuni pentru servicii în mandat poștal și se eliberează o dovadă.

„Fac această precizare pentru toată lumea care este beneficiar să solicite oficianților poștali, oficiilor poștale dovada serviciilor de mandat poștal, pentru că vor avea nevoie de ea în situația în care, știu eu, apar tot felul de clarificări, sau nu se operează la timp, sau apar erori în operare”, a mai arătat Boloș.

Potrivit ministrului, aceea este dovada că operațiunea de servicii în mandat poștal a avut loc. Boloș a mai explicat că, după ce s-a eliberat această dovadă, în baza ei și a documentelor pe care le-a menționat, urmează ca Poșta Română să vireze banii către furnizorul de energie.

Ministrul a mai arătat cum pot beneficia de acest card sau cum pot folosi acest card românii care folosesc butelii.

„Dacă sunt butelii cu gaz lichefiat, nu? Discutăm de buteliile pentru prepararea hranei, că acesta e scopul ajutorului. Dacă sunt butelii care se umplu o dată la, nu știu, două, trei luni, șase luni, atunci au nevoie de aceleași documente doveditoare, respectiv cartea de identitate, cardul de energie și factura emisă de furnizorul de gaz lichefiat. Foarte important”, a mai explicat ministrul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....