ANCHETĂ

Bonusuri record. Prime de un milion de lei pentru directorii de la Hidroelectrica

Marian Păvălașc 03.01.2023, 17:31
Bonusuri record. Prime de un milion de lei pentru directorii de la Hidroelectrica

Cei cinci directori care iau deciziile de la Hidroelectrica au primit fiecare anul trecut o primă de aproape un milion de lei. Motivarea bonusului a fost în primul rând profitul de trei miliarde de lei pentru anul 2021, dar și pentru deciziile de modernizare a companiei publice.

Numai că un control al Curții de Conturi a considerat că acest profit nu a fost determinat de deciziile conducerii, ci de prețul din piață al energiei. Inspectorii Curții de Conturi au constatat, conform documentului consultat de impact.ro, că indicatorii de performanță sunt de fapt „indicatori de rezultat, nu de diligență”. Altfel spus, deciziile membrilor Directoratului nu au dus la performanțele economice ale Hidroelectrica.

Compania de stat Hidroelectrica este condusă de un Directorat și de un Consiliu de Supraveghere. Acționarul majoritar al companiei de stat este Ministerul Energiei (cu 80%), iar restul revine Fondului Proprietatea.

Membrii celor două organisme de conducere au fost răsplătiți financiar în 2022 cu o indemnizație fixă lunară și cu o „componentă variabilă aferentă anului 2021”. Un fel de primă pentru rezultatele din anul precedent. Hidroelectrica a realizat în 2021 un profit de trei miliarde de lei în condițiile creșterii prețurilor din piața energetică.

Conform datelor obținute de impact.ro, dar și a documentelor publicate de conducerea Hidroelectrica, cei cinci membri ai Directoratului și-au acordat, cu votul Consiliului de Supraveghere, prime de aproape un milion de lei.

Membrii Directoratului, cei cinci directoru cu prime de un milion de lei

  • Bogdan Nicolae Badea, președinte al Directoratului SPEEH Hidroelectrica SA;
    Acesta este directorul general al companiei de stat din iunie 2017.
  • Marian Bratu, membru al Directoratului SPEEH Hidroelectrica SA
    El este angajat din 2013 la compania de stat deținută de Ministerul Economiei, ocupând diverse funții de conducere.
  • Radu Cristian Pop, membru al Directoratului SPEEH Hidroelectrica SA
    El este un specialist în domeniul bancar.
  • Cristian Vlădoianu, membru al Directoratului SPEEH Hidroelectrica SA
    Acesta era în octombrie 2011 inspector la primăria Olguței Vasilescu, unde se ocupă de comunicare, spectacole, târguri și simpozioane.
  • Răzvan Ionuț Pataliu, membru al Directoratului SPEEH Hidroelectrica SA
    A fost director la o agenție BCR din Giurgiu, unde a lucrat timp de zece ani.

Veniturile lunare și prima de un milion

Membrii Directoratului au avut indemnizații lunare în 2022, așa cum sunt denumite veniturile lunare în cazul conducerii Hidroelectrica, de 22.846 de lei. Altfel spus, lunar cei cinci membri ai organismul de conducere primeau 4.600 de euro.

Miza a reprezentat-o însă prima denumită „Componenta variabila aferenta anului 2021, acordata in anul 2022”.

Indemnizațiile de aproape un milion de lei

Bogdan Nicolae Badea, Marian Bratu, Radu Cristian Pop, Cristian Vlădoianu, Răzvan Ionuț Pataliu au primit cu acordul Consiliul de Supraveghere suma de 959.557 ca primă pentru deciziile luate în anul precedent. Aproape un milion de lei sau 200.000 de euro.

Bogdan Buciu, purtătorul de cuvânt al Hidroelectrica, nu ne-a precizat care este explicația acestor prime în contextul raportului Curții de Conturi. L-am mai întrebat pe acesta și dacă aceste bonusuri de un milion de euro au fost achitate deja. Bogdan Baciu ne-a transmis că va reveni cu informațiile cerute. Până acum nu am primit alte informații.

Bogdan Badea, Hidroelectrica
Bogdan Nicolae Badea, director general la Hidroelectrica

Bogdan Nicolae Badea, directorul general al Hidroelectrica, nu mai răspunde la întrebările presei atunci când este contactat. La fel procedează și Virgil Popescu, ministrul Economiei, minister în subordinea căruia de află Hidroelectrica. Bogdan Nicolae Badea și Virgul Popescu sunt amândoi originari din județul Vâlcea.

Performanțele contestate de Curtea de Conturi

Performanțele pentru care și-au acordat aceste prime de un milion de euro țin mai mult de profitul realizat în urma crizei economice care a dus la creșterea prețurilor din domeniu. Curtea de Conturi a încheia un raport de audit anul trecut la Hidroelectrica. Inspectorii au constatat că membrii conducerii au ratat mai toate obiectivele de restructurare și retehnologizare a companiei de stat.

În primul rând, Curtea de Conturi a constat că s-au raportat indicatori de performanță care nu sunt reali.

Indicatorii nu țin cont de Scrisoarea de Așteptări care prevedea ca Hidroelectrica sa facă minim 228 MWh noi și nu cumpărați de la alte firme. Hidroelectrica a cumpărat anul aceste energie de la Nuclearelectrica la un tarif de 450 de lei pe MWh, în condițiile în care vânduse anterior cu 250 de lei MWh. Nu s-a făcut nimic în patru ani de mandat.

Mai mult, conform Planului de Administrare se prevedeau sume care trebuiau alocate pentru „Dezvoltare investiții noi/ retehnologizare/mentenanță cu capitalizare”. Nici acestea nu au fost respectate.

Hidroelectrica
Compania de stat nu a realizat criteriile de performanță în ceea ce privește creșterea capacității de producție.

Directoratul condus de Bogdan Nicoale Badea și-a mai motivat intern primele de un milion de lei prin economiile realizate în ceea ce privește proiectele de investiții. Dar, din documentele Curții de Conturi, reiese că economiile înseamnă doar lipsa investițiilor alocate la începutul anului.

Spre exemplu:

  • Retehnologizarea Centralei Hidroenergetice Stejaru – Bicaz 210 MW trebuia terminată în  2018. Contractul a fost semnat din 2015. Până acum, un singur grup din șase este gata. Sumele care nu au fost cheltuite pentru restul de șase grupuri au fost trecute la economii. Doar că aceste investiții trebuie finalizate la prețurile de astăzi, care sunt duble. În plus, la pierderi intră și faptul că Hidroelectrica nu beneficiază de o capacitate mai mare de producție
  • Amenajarea hidroenergetică Bumbești-Jiu (AA la contract pentru finalizare la cheie semnat în 2015) trebuia terminată în 2017. Au pierdut in instanta pe o contestație.

Economiile sunt pierderi de 100 de milioane de euro

Tot la economii a fost trecută și proiectul Centralei Hidroenergetice Vidraru. Aici, o licitație pentru „Retehnologizarea Centralei Hidroenergetice Vidraru 220 MW a fost anulată de patru ori. Sumele necheltuite au fost trecute la economii.

În data de 14 decembrie 2022, chiar adunarea generală a acționarilor a decis că valoarea a crescut într-un an de la 79 milioane de euro la 175 milioane de euro pentru Retehnologizarea Centralei Hidroenergetice Vidraru 220 MW.

Alte probleme de la Hidroelectrica

Investițiile în dezvoltare, retehnologizare și mentenanță au scăzut an de an în sume comparabile cu 2015, cu mult sub bugetele anuale aprobate.

Indicatorii de profitabilitate se stabileau după ce se cunoșteau jumătate de an de rezultate și se stabileau mai mici decât cei care deja erau îndepliniți.

„De exemplu le-a scris ca in Planul de Administrare trebuiau făcute anumite investiții pentru creșterea noilor capacități de producție. Ei au aranjat indicatorii și au dat bonusul pe alte sume doar pe modernizări și retehnologizări, deci nu pe dezvoltare. Chiar si sumele de modernizări si retehnologizări erau anual diminuate”, ne-a explicat o sursă din Hidroelectrica.

Cine a votat primele de un milion de euro

Dacă Directorul a propus aceste bonusuri de un milion de euro, aprobarea a revenit Membrilor Consiliului de Supraveghere de la Hidroelectrica.

Membrii acestui organism sunt:

Ioana Andreea Lambru, președinte al Consiliului de supraveghere al Hidroelectrica SA
Mihai Liviu Mihalache, membru al Consiliului de supraveghere al Hidroelectrica SA
Karoly Borbely, membru al Consiliului de supraveghere al Hidroelectrica SA
Cristian Nicolae Stoian, membru al Consiliului de supraveghere al Hidroelectrica SA
Carmen Radu, membru al Consiliului de supraveghere al Hidroelectrica SA
Cătălin Vlăduț Popescu, membru al Consiliului de supraveghere al Hidroelectrica SA
Daniel Naftali, membru al Consiliului de supraveghere al Hidroelectrica SA

Indemnizațiile lunare ale membrilor Consiliului de Supraveghere au fost de 7.200 de lei, plus un bonus anual de 86.000 de lei.
Din componența acestui organism, Daniel Naftali a renunțat la indemnizația fixă lunara, precum si componenta variabila aferenta anului 2021.

Materialul a fost realizat de Clever News Center pentru impact.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe