Românii care și-au rezervat vacanța în Turcia 2023 primesc vești proaste. Tariful de cazare se schimbă

Badea Violeta 04.01.2023, 12:18
Românii care și-au rezervat vacanța în Turcia 2023 primesc vești proaste. Tariful de cazare se schimbă

Sărbătorile de iarnă au trecut, dar mulți români se gândesc deja la următoarea vacanță. Turcia se numără, fără îndoială, printre destinațiile preferate de pasionații de călătorii, însă, de curând, autoritățile din această țară au luat o decizie care-i va afecta serios pe turiști. Iată ce se întâmplă cu tariful de cazare!

Anunțul făcut de autorități pentru românii care vor să plece în Turcia

Pentru foarte mulți români, ieri, 3 ianuarie, a fost prima zi de muncă după sărbătorile de iarnă. Cu toate astea, unele persoane se gândesc deja la vacanță, mai ales că multe dintre ele și-au rezervat deja bilete pentru a vizita Turcia.

Însă, autoritățile din această țară vin cu o veste cât se poate de neplăcută pentru toți turiștii. De la 1 ianuarie, în Turcia a fost introdusă o taxă de turism.

Mai exact, oaspeții acestei țări vor fi nevoiți să plătească cu 2% în plus pentru cazare, și asta indiferent că vorbim de hoteluri, sate turistice, moteluri sau pensiuni, informează Novinite.

Totuși, angajații misiunilor diplomatice și cei ai organizațiilor internaționale cu statut diplomatic vor fi scutiți de taxa de turism. Precizăm că decizia privind taxa turistică a fost luată încă din anul 2019, dar implementarea acesteia a fost amânată din cauza pandemiei de coronavirus.

Reprezentanții industriei turismului din Turcia s-au împotrivit introducerii acestei taxe pe motiv că va slăbi poziția competitivă pe care o are țara, care, spre deosebire de alte state, nu impusese până acum o taxă turistică.

Citește și Soluția găsită de Turcia ca să salveze sistemul energetic din Ucraina. Vrea să monteze centrale plutitoare în România!

Turcia introduce taxa turistica
Turcia introduce taxa turistica

Ce se întâmplă cu rata inflației din Turcia

Inflația din Turcia a încetinit brusc în decembrie, într-o evoluție care l-ar putea ajuta pe președintele Recep Tayyip Erdogan înaintea alegerilor naționale din această țară.

Indicele prețurilor de consum a crescut cu 64,27% în decembrie, a anunțat marți, 3 ianuarie, Institutul turc de statistică, în a doua scădere lunară consecutivă, de la 84,39% în noiembrie.

„Am încheiat anul 2022 obținând o inflație de consum chiar sub ținta pe termen mediu”, a declarat liderul turc în timpul unui discurs la Ankara în care a anunțat o creștere cu 25% a salariilor și pensiilor din sectorul public.

„Scopul nostru este să eliminăm bula inflației în acest an și să o eliminăm complet de pe agenda țării noastre, începând cu anul viitor.”, a mai precizat acesta, informează DPA, citată de Agerpres.

Experții estimaseră o inflaţie de 66,53% în luna decembrie. Însă, rata anuală a inflaţiei în Turcia a încetinit pentru a doua lună consecutiv, după ce în octombrie a urcat la 85,5%, cel mai ridicat nivel din ultimii 24 de ani.

Spre deosebire de băncile centrale din întreaga lume, care au crescut ratele dobânzilor pentru a ține sub control inflația în creștere, anul trecut banca centrală a Turciei a redus ratele dobânzilor cu 5 puncte procentuale, până la 9 la sută.

Turcia are programate alegeri prezidențiale și parlamentare pe data de 18 iunie, dar guvernul ia în considerare posibilitatea de a le organiza mai devreme.

„Deoarece această dată corespunde cu sezonul vacanțelor de vară, când oamenii călătoresc, evaluăm posibilitatea de a devansa ușor data”, a declarat, recent, purtătorul de cuvânt al partidului de guvernământ AK, Omer Celik.

Citește și Bulgaria, acord cu Turcia pentru acces la terminalele sale de gaze naturale lichefiate: „Suntem ferm decişi să nu mai fim dependenţi de Rusia”!

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...