REPORTAJ

Protestul Sindicatelor Ambulanța din toată țara. Ce s-a strigat în centrul Capitalei la adresa lui Raed Arafat. VIDEO

Cristian Botez 22.11.2022, 14:29

Azi, 22 Noiembrie, de la ora 10.00 a  avut loc, în fața Ministerului de Interne din Piața Revoluției, primul protest masiv inițiat de Federația Națională a Sindicatelor ”Ambulanța” din România. Primul, după cum a anunțat președintele FNSAR, Gheorghe Chiș, dintr-o serie care se va derula până când revendicările sindicaliștilor vor fi îndeplinite.

Peste 1.000 de lucrători din Serviciile publice de „Ambulanță” s-au plasat în fața sediului MAI, la o distanță impusă de Poliție de circa 100 de metri de clădirea ministerului, pe spațiul verde din jurul impunătoarei statui a lui Iuliu Maniu și la câțiva pași de obeliscul ridicat spre cinstirea Revoluției Române din decembrie 1989.

„Arafat! Nu uita!/ Ambulanța nu-i a ta!”

Mai toți protestatari din sindicatul Ambulanța erau echipați cu veste distincte, cu ecusoane li pancarte care indicau județul de unde veniseră, cu vuvuzele, iar aproximativ 10 dintre ei, postați central, în fața tuturor, aduseseră tobe mari cu care acompaniau lozincile și revendicările strigăte cu forță și amplificate prin stații. „Arafat! Nu uia!/ Ambulanța nu-i a ta!”, „Demnisia! Demisia!” și „Ru-și-ne! Ru-și-ne”! au fost doar o parte dintre ele.

Protestul Sindicatelor Ambulanța din toată țara. Ce s-a strigat în centrul Capitalei la adresa lui Raed Arafat
Protestul Sindicatelor Ambulanța din toată țara. Ce s-a strigat în centrul Capitalei la adresa lui Raed Arafat

S-a făcut liniște în momentul în care președintele federației, Gheorghe Chiș a început să enumere, la microfon, din nou, revendicările, dată fiind prezența numeroasă a ziariștilor, reporteri și cameramani, dar de fiecare dată când era pomenit numele lui Raed Arafat strigătele și huiduielile reizbucneau. Intensitatea acestor a fost maximă în momentul în care Arafat a fost zărit la una din ferestre de la etajul al treilea al ministerului, stând în picioare, privind protestatarii și vorbind la telefon.

Protestul Sindicatelor Ambulanta din toata tara
Protestul Sindicatelor Ambulanta din toata tara

„Fumigene” și „strâmbe” din partea oamenilor lui Arafat. Plus convorbiri interceptate

Gheorghe Chiș a ținut să facă două precizări în legătură cu „o intoxicare apărută în presă”, cu o zi în urmă, când a fost lansat zvonul că mobilizarea personalului de pe Ambulanțe pentru miting, ar fi urmat să afecteze activitatea Salvărilor, populația urmând să fie privată de serviciile acestora în cazurile de urgență. Chiș a pus, fapt confirmat zgomotos și de protestatari, că cei prezenți au venit la miting după turele lor de noapte, în ziua liberă. De asemenea, liderul sindical a făcut și o aluzie la faptul că mai multe convorbiri telefonice sau de la întâlnirile pentru pregătirea protestului ar fi fost interceptate prin mijloace specifice de către anumite unități din cadrul MAI.

Gheorghe Chiș a mai spus și faptul că Raed Arafat ar fi dat ordin managerilor unităților de ambulanțe sanitar-medicale să nu pună la dispoziția protestatrilor o ambulanță pentru eventuale situații de urgență apărute la protest, miting și marșul anunțate. FNSAR solicitase de cîteva zile punerea  la dispoziție a unei ambulanțe, dar opoziția lui Raed Arafat i-a determinat să apeleze la o ambulanță din sistemul privat, contra cost.

Primul ministru Mihai Ciucă ignoră revendicările lucrătorilor de pe ambulanțe

Motivele declanșării acestor proteste au fost anunțate de sindicatele „Ambulanța” printr-un comunicat comunicate anterior, aceste fiind: 1.Lipsa de reacție a Premierului României Nicolae-Ionel Ciucă la Memoriul înaintat de FNSAR în data de 30 Mai 2022, Memoriu prin care am prezentat problemele acute cu care se confruntă Serviciile Publice de Ambulanță, solicitând o întâlnire pe subiectele menționate în Memoriu, cât și alte subiecte importante.

2.Refuzul șefului DSU, care este și președintele Comisiei Interministeriale pentru Suport Tehnic, dr. Raed Arafat, de a convoca ședințe CIMST pe parcursul anului 2022, fapt care arată că de la începutul lunii aprilie 2022 nu au mai fost convocate ședințe CIMST, deși regulamentul stabilește clar că, ședințele CIMST se convoacă lunar sau ori de câte ori situația impune. Lipsa acestor ședințe a dus la lipsa de consultare, de transparență și lipsa de decizii care au afectat serviciile de ambulanță privind dezvoltarea și organizarea.

DSU sabotează Serviciile Ambulanței

3. Sabotarea Serviciilor Publice de Ambulanță de către Departamentul pentru Situații de Urgență, respectiv Inspectoratul General pentru Situații de Urgență prin neimplicare în cursul anului privind încheierea Contractului subsecvent pe anul 2022 din Acordul-CADRU pe anii 2018-2022. Acest fapt a dus la pierderea a unui număr de aproximativ 400 de ambulanțe Tip B 4×4 și 4×2 pentru echipaj medical de urgență și a celor aproximativ 100 de ambulanțe Tip C pentru echipaj medical de urgență cu medic, în condițiile în care, Serviciile Publice de Ambulanță se confruntă cu o mare lipsă de autosanitare, iar din numărul de autosanitare din ”dotarea” Serviciilor Publice de Ambulanță, doar 25% îndeplinesc condițiile tehnice legale.

La acest punct, Gheorghe Chiș a ținut să facă o precizare: „Din acordul-cadru 2022 s-au achiziționat doar aproximativ 25% din numărul total de ambulanțe stabilit pe tipuri de ambulanțe, iar pierderea numărului  menționat, va face ca în anul 2023 Serviciile Publice de Ambulanță să intre într-un blocaj tehnic din cauza lipsei de ambulanțe noi și casarea a cel puțin 50% din parcul de ambulanțe existent”.

Șeful DSU tergiversează achiziționarea de ambulanțe

Următoare trei motive ale mișcării de protest, urmare a nemulțumirilor și revoltelor tot mai frecvente ale angajaților din Serviciile publice de Ambulanță din toată țara sunt:

”4. Lipsa comunicării sau a informării Ministerului Sănătății de către Departamentul pentru Situații de Urgență privind intenția de a face achiziția de ambulanțe sau motivul care a stat la baza refuzului de a continua achiziția de ambulanțe, achiziție care, din 2017 a fost preluată de către DSU de la Ministerul Sănătății, pe motivul că Ministerul Sănătății nu este capabil să facă achiziții.

5. Reacția personalului din serviciile de ambulanță la suspendarea Legii nr. 5/2021 privind statutul personalului profesionist operativ de intervenție din cadrul serviciilor civile care asigură asistență publică medicală de urgență și prim ajutor calificat prin OUG nr. 69/2021 la propunerea Secretarului de Stat dr. Raed Arafat, folosindu-se de motive nerealiste, cât și discriminatorii față de structurile cu statut din subordinea directă a acestuia, adică pompierii”.

La ora 16.00, o delegație a protestatarilor urma să fie primită de premierul Ciucă

De asemenea membri sindicatelor, prin vocea celor care conduc Federația Sindicală cer și „corectarea salarizării personalului din serviciile de ambulanță, cu prioritate a salariului de bază  al asistentului medical din aceste servicii și nu numai, cât și crearea unui punct distinct al salarizării pentru întregul personal din Serviciile Publice de Ambulanță în Anexa II din viitoarea Lege a salarizării”.

În jurul orei 12.00 protestatarii au pornit spre Piața Victoriei, pentru a se posta în fața clădirii Guvernului, urmând ca la ora 16.00, după cum Gheorghe Chiș a spus că a primit asigurare, o delegație a FNSAR să fie primită pentru discuții de premierul Ciucă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cristian Botez
Este reporter special și corespondent Impact.ro, încă din iunie 2021. Pregătit pentru cele mai periculoase zone de război din lume, Cristian Botez s-a remarcat de-a lungul carierei sale prin...