Efectele devastatoare ale codului roșu de furtună din Râmnicu Vâlcea. Acoperișuri smulse, arbori căzuți și inundații după vijelie

Andra Daoud 04.07.2022, 18:41

Furtuna a făcut ravagii la Râmnicu Vâlcea, luni după-amiază. A fost cod roșu de vreme instabilă, iar vântul a smuls acoperișurile mai multor clădiri și a pus la pământ mai mulți copaci. Străzile s-au umplut de apă, deși totul a durat mai puțin de o oră. Au fost afectate și câteva localități din jurul municipiului Râmnicu Vâlcea.

A fost cod roșu de furtună în orașul Râmnicu Vâlcea

Străzile din Râmnicu Vâlcea și din câteva localități limitrofe au fost măturate de furtună, luni după-amiază. Meteorologii au emis un cod roșu de vreme instabilă, valabil între orele 16:25 și 17:00. Vântul a smuls acoperișurile mai multor clădiri, iar bucățile de acoperiș au ajuns pe carosabil.

Codul roșu de furtună a fost valabil atât pentru municipiul Râmnicu Vâlcea, cât și pentru localităție Mihăeşti, Budeşti, Nicolae Bălcescu, Goleşti, Milcoiu, aflate în apropiere. Potrivit ISU Vâlcea, pe străzile Calea lui Traian și Aleea Bradului au căzut copaci pe partea carosabilă, dar și pe mașini. Pe strada Ioana Radu, un pom a căzut peste o casă.

La o grădiniță din cartierul Ostroveni vântul puternic a smuls o porțiune din acoperișul de tablă și a rupt firele de electricitate. Bucăți de acoperiș de la un bloc din zonă au ajuns pe partea carosabilă și a fost nevoie de intervenția pompierilor pentru a le îndepărta.

Străzile au fost inundate

Cantitățile de apă căzute în timpul furtunii au depășit 50-60 de litri pe metrul pătrat, potrivit meteorologilor. A fost suficient cât să fie inundate străzile și canalizarea să nu mai facă față. Imaginile surprinse de localnici și publicate pe rețelele sociale arată efectele furtunii care a durat mai puțin de o oră.

Sâmbătă, orașul Craiova a fost sub cod roșu de furtună, iar impactul a fost asemănător. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a transmis avertizări pe parcursul ultimelor zile, cu privire la vremea rea. IGSU le-a sugerat cetățenilor câteva metode pentru a se feri de furtună și a se asigura că nu vor exista pagube materiale însemnate în timpul vijeliilor.

„Recomandăm populaţiei să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale.
În cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetățeni să nu traverseze râurile prin apă și să nu se apropie de malurile acestora.
Evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.
Sistați activităţile desfăşurate în teren deschis sau la înălţime.
Închideți toate ferestrele locuinţei şi altor categorii de construcţii.
Evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ.”, au transmis cei de la IGSU, într-o postare pe Facebook.

 

Urmăriți Impact.ro și pe