EXCLUSIV

Noi acuzații de crime de război la adresa Rusiei. Zegrean: „Eu am convingerea că vinovații pentru acest război nu vor scăpa nepedepsiți”

Gabriela del Pupo 05.04.2022, 11:57
Noi acuzații de crime de război la adresa Rusiei. Zegrean: „Eu am convingerea că vinovații pentru acest război nu vor scăpa nepedepsiți”

Atrocitățile comise de armata Federației Ruse în orașul Bucha au adus noi acuzații de crime de război din partea comunității internaționale. Atât Ucraina cât și Curtea Penală Internațională au demarat investigații pentru ca vinovații responsabili pentru victimele masacrelor să fie pedepsiți. Augustin Zegrean a vorbit în exclusivitate pentru impact.ro despre nerespectarea legilor și acordurilor internaționale și ce riscă vinovații.

„Practic ar trebui să se constituie rapid un tribunal internațional, care să constate lucrurile acestea, să dea o hotărâre să condamne”

Autoritățile ucrainene spun că s-au găsit gropi comune și sunt dovezi că armata rusă a ucis deliberat civili în Bucha, un mic orășel pa periferia Kiev-ului. Chiar și înainte de această descoperire leaderii internaționali au acuzat Rusia că a atacat civili, a distrus blocuri de locuințe și infrastructură vitală pentru populație, acțiuni interzise chiar și în caz de război.

„Crima de război e crimă de război, sunt tratate internaționale, reguli internaționale. Problema este că nu are cine să intre peste ruși să îi pună la o parte. Practic ar trebui să se constituie rapid un tribunal internațional, care să constate lucrurile acestea, să dea o hotărâre, să condamne, pe cine este de condamnat, că nu se poate așa, unii spun că i-au omorât unii și unii spun că i-au omorât alții.

Nu știți povestea de la Katyn când i-au omorât pe ofițerii polonez? După 50 de ani s-a aflat cine i-a omorât. În poveștile acestea este bine să fim prudenți, dar sigur, dacă se întâmplă așa ceva lucrurile trebuie judecate. Amintiți-vă de fosta Iugoslavie. Acolo statele, pentru că au fost mai multe state pe final, atât Serbia cât și Croația au contribuit, au conlucrat pentru predarea criminalilor de război.” a declarat Augustin Zegrean, fost președinte al CCR, în exclusivitate pentru impact.ro.

Actiunile Rusiei in Ucraina sunt un manual despre cum arata crimele de razboi. Cine lanseaza aceste acuzatii

„Eu am convingerea că vinovații pentru acest război nu vor scăpa nepedepsiți”

Pedepsirea militarilor care au ordonat și executat acțiunile de care este Rusia acuzată ar presupune crearea unui tribunal internațional. Mai multe țări decid să nu recunoască deciziile forurilor internaționale. Chiar dacă Rusia făcea parte până acum câteva săptămâni din Consiliul Europei, cetățenii ruși nu puteau găsi dreptate după o decizie CEDO, pentru că aceste decizii nu erau aplicate în Rusia.

„Eu am convingerea că vinovații pentru acest război nu vor scăpa nepedepsiți, pentru că nu mai trăim în comuna primitivă, să ia fiecare bâta și să îi dea în cap celuilalt. Avem reguli internaționale, sunt și reguli în legătură cu tratamentul pe care trebuie să îl aplici prizonierilor, darămite populației civile.

Cum să te duci să omori oamenii, să îi legi și să îi împuști. Pe mine mă depășește chestia aceasta, nu pot să înțeleg logic lucrurile acestea. Toată omenirea trebuie să colaboreze la aflarea criminalilor de război și la sancționarea lor, pentru ca în sfârșit să ia lumea exemplu și să nu mai facă astfel de fapte. După al Doilea Război Mondial omenirea a crezut că nu o să mai fie război niciodată. Atât de rău a fost al Doilea Război Mondial.”

În cazul atrocităților din Ucraina, soluționarea investigațiilor ar putea dura chiar și după încheierea războiului. Condamnarea criminalilor de război la Nurnberg de către Tribunalul Internațional este una dintre soluționările cele mai puțin întinse ca desfășurare în timp.

„A durat mult și la Nurnberg, dar acolo ei au condamnat perdanții. Nemții au pierdut. A fost un general, Rosenberg, foarte apropiat de Hitler, și care se ocupa cu adunarea averilor evreiești din Europa, o avere imensă pentru statul nazist. El nu a fost prins, pentru că nu era militar activ, când a aflat că i-au luat pe ceilalți s-a dus și s-a predat singur.

Întotdeauna învingătorii fac legea, învingătorii scriu istoria. Aceasta e realitatea. Părerea mea este că rușii nu or să îl dea jos de la putere (pe Vladimir Putin – n.r.), pentru că Stalin i-a chinuit pe ruși 30 de ani, a omorât milioane de oameni și nimeni nu a avut curaj să îl înlăture. Și acest domn și-a pregătit toate lucrurile acestea, el nu mai trebuie să meargă la alegeri, e ales acolo pe viață.

Există instituții, este Tribunalul de drept penal de la Haga, dar cine nu vrea să le recunoască, nu le recunosc. Sunt multe state care nu recunosc jurisdicția acestui tribunal. Lumea se bazează pe tratate, unii le respectă, alții ba. Eu am răbdare și sunt convins că se vor îndrepta lucrurile, nici sârbii nu au crezut că o să îi prindă și o să îi ducă la Haga.” a concluzionat Augustin Zegrean.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...