Motivul pentru care fetiţa accidentată de poliţist pe trecerea de pietoni este obligată să meargă la şcoală. Situaţia e revoltătoare

Iancu Andreea 17.03.2022, 19:54
Motivul pentru care fetiţa accidentată de poliţist pe trecerea de pietoni este obligată să meargă la şcoală. Situaţia e revoltătoare

Fetița accidentată pe trecerea de pietoni de către un polițist din București trece prin momente dificile și, cu toate acestea, este obligată să meargă la școală. În ciuda faptului că se recuperează după accidentul în care o altă micuță, Raisa, și-a pierdut viața, copila nu poate apela legal la cursurile online, deși este nevoită să folosească cârje. Mama sa încearcă să facă tot posibilul pentru fiica ei.

Fetița accidentată pe trecerea de pietoni de un polițist, obligată să meargă fizic la școală

În urmă cu mai multe luni, vestea că două copile care traversau pe trecerea de pietoni au fost lovite de o mașină de poliție, în Capitală, în Sectorul 1, șoca România. Din nefericire, Raisa, fetița de numai 11 ani, avea să moară la scurt timp după impact. Cealaltă copilă care a reușit să scape totuși, are nevoie de recuperare fizică. Fetița accidentată de polițist pe trecerea de pietoni este însă obligată să meargă la școală, în ciuda problemelor de locomoție pe care le are după tragedie.

Copila nu poate merge la școală fizic, însă nu poate să apeleze al cursurile online. După ridicarea stării de alertă doar o parte dintre elevi, care au anumite afecțiuni în marea lor majoritate cronice, ce sunt expuși unui risc în cazul îmbolnăvirii de Covid-19, pot beneficia de ore în format online. Aceștia beneficiază de varianta hibrid a cursurilor până la finalul anului școlar.

Fetița accidentată pe trecerea de pietoni de un polițist este obligată să meargă la școală
Fetița accidentată pe trecerea de pietoni de un polițist este obligată să meargă la școală

Mama fetiței, apel la autorități

Denisa Gherghescu, mama copilei, a încercat să discute cu părinții și cu directoarea școlii la care învață fiica sa pentru a i se permite micuței să facă școala online. Din păcate, nu s-a găsit o soluție din pricina lipsei unui cadru legal pentru cazul său. Fetița este însă nevoită să meargă la ședințe de kinetoterapie pentru a putea să învețe să meargă din nou, după ce accidentul a afectat-o serios.

„Mușchiul este atrofiat pentru că a stat în pat atâta timp. A stat o lună cu tot piciorul în ghips, apoi încă 3 săptămâni de la genunchi. Merge în cârje pentru că nu are voie să calce pe picior. Medicul nu i-a dat o perspectivă când va putea reveni la școală, dar ne-a spus că nu își va reveni complet nici în următoarea lună. Piciorul i-a fost scos din ghips acum 2 săptămâni, i-au scos broșele metalice, dar e cale lunga de recuperare. Nu face școală de 2 luni.”, a povestit mama fetiței.

„Îmi doresc din tot sufletul ca domnul ministru să modifice ordinul”

Sper și îmi doresc din tot sufletul ca domnul ministru să modifice ordinul, așa încât și copiii care au un accident și au o intervenție chirurgicală la picior și nu se pot deplasa, să poată face ore online, dacă tot s-a mers pe varianta online 2 ani de zile în pandemie. Școala e dotată cu tablete și tot ce trebuie. Am depus o cerere ca și părinte către doamna director ca să o accepte la orele online, am atașez dosarul medical. Deocamdată nu am primit nici un răspuns, dar am înțeles că nu există cadrul legal”, a explicat Denisa Gherghescu într-o intervenţie la Antena 3.

Răspunsul autorităților: „În momentul în care ceva nu este expres interzis este permis”

Secretarul de stat în Ministerul Educației, Radu Szekely, vorbește însă despre o neînțelegere, explicând faptul că fetița nu trebuie să meargă la școală. Acesta recomandă să se apeleze la scutirea medicală, la recomandarea specialistului, ce poate avea efecte pe durată nelimitată. Pentru situația în care școlarizarea nu se poate realiza în cadrul instituției, cursurile se pot efectua la domiciliu.

„Există instituţia scutirii medicale în România, care spune că, la recomandarea medicului, elevul poate întrerupe cursurile pentru o durată de timp chiar nelimitată. În cazul acesta este vorba despre mai mult de patru săptămâni, iar legea prevede pentru aceste cazuri școlarizarea la domiciliu.”, a explicat secretarul de stat.

De asemenea, secretarul de stat a precizat că, după părerea sa, copila poate face cursuri online. Acesta a precizat că școala fetiței poate decide în consiliul de administrație ca fetița să participe la cursuri online.

„Din păcate noi avem o gândire normativă care spune că dacă nu ni se permite ceva este interzis. Pe când gândirea normală este exact invers: în momentul în care ceva nu este expres interzis este permis.”, a fost concluzia lui Radu Szekely.

Din nefericire, cealaltă copilă, Raisa, care traversa împreună cu fetița pe trecerea de pietoni când au fost lovite de mașina condusă de un polițist, nu a reușit să supraviețuiască impactului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...