Întâlnire Vladimir Putin – Aleksandr Lukașenko. Ucraina susține că Belarus s-ar putea alătura invaziei ruse în câteva ore

Beatrice Dumitru 11.03.2022, 20:34
Întâlnire Vladimir Putin – Aleksandr Lukașenko. Ucraina susține că Belarus s-ar putea alătura invaziei ruse în câteva ore

Kievul a acuzat forțele ruse că au tras într-un sat din Belarus de pe teritoriul ucrainean, cu scopul de a atrage armata de la Minsk în război alături de Moscova. Comentariile au apărut după întâlnirea dintre Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko. Kievul trage un semnal de alarmă și spune că Rusia ar putea primi întăriri din Belarus în câteva ore.

Ucraina spune că Rusia atacă localități din Belarus

Oficialii ucraineni au acuzat Rusia că a bombardat așezările din Belarus din spațiul aerian al Kievului, vineri după-amiază. Statul major al Ucrainei a spus că polițiștii de frontieră au primit informații că avioanele rusești au decolat de pe un aerodrom din Belarus, au traversat spațiul aerian ucrainean și apoi au tras în satul din sud, Kopani.

Într-un mesaj postat pe Facebook, ministrul Apărării de la Kiev Oleksi Reznikov i-a avertizat pe cetățenii din Belarus că forțele ruse pregătesc atacul.

Întâlnire Vladimir Putin - Aleksandr Lukașenko. Ucraina susține că Belarus s-ar putea alătura invaziei ruse în câteva ore
Trupele ruse ar putea fi ajutate de Belarus.

„În conformitate cu intenţiile lor criminale, aviaţia rusă se pregăteşte să lovească o serie de aşezări de pe teritoriul Republicii Belarus, situate aproape de graniţa dintre Ucraina şi Belarus. Mai exact, plănuiesc să lovească Kopani. Scopul provocării este de a forța actuala conducere a Belarusului să intre în război împotriva Ucrainei. Moscova încearcă să vă lege cu sânge. „Vă garantez că armata ucraineană nu a planificat, nu plănuiește și nu va planifica nicio acțiune agresivă împotriva Belarusului”, a spus Oleksi Reznikov.

Trupele din Belarus ar putea intra în Ucraina

Mai mult, centrul de stat al Ucrainei pentru Comunicații Strategice a avertizat că nu poate exclude posibilitatea ca Belarus să se alăture invaziei ruse în următoarele ore. Avertismentul vine după o întâlnire între președintele rus Vladimir Putin și liderul Aleksandr Lukașenko la Moscova, iar oficialii ucraineni au afirmat că trupele bieloruse ar putea primi ordin să treacă granița vineri seară, informează BBC.

Pe 1 martie, Aleksandr Lukașenko, un aliat al lui Vladimir Putin, anunța că țara sa nu va lua parte la războiul din Ucraina. În urmă cu doar patru zile, șeful Statului Major din Belarus ar fi demisionat, deoarece militarii refuză în număr mare să participe la conflictul din țara vecină și că este în imposibilitatea de a completat și un singur batalion.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...