Emmanuel Macron se va întâlni cu Vladimir Putin pentru a discuta despre criza din Ucraina. „Suntem îngrijorați”

Beatrice Dumitru, Paul Dobrescu 25.01.2022, 11:28
Emmanuel Macron se va întâlni cu Vladimir Putin pentru a discuta despre criza din Ucraina. „Suntem îngrijorați”

Președintele Franței, Emmanuel Macron, „crede că există spațiu pentru diplomație” în criza din Ucraina, a precizat Elysée, în timp ce Statele Unite ar putea disloca până la 8.500 de soldați la granițele Ucrainei, confruntate cu activitățile militare ale Rusiei. În încercarea de a detensiona situația, Emmanuel Macron se va întâlni cu Vladimir Putin.

Emmanuel Macron se va  întâlni cu Vladimir Putin

Președintele francez Emmanuel Macron îi va propune „o cale de detensionare” a crizei ucrainene omologului său rus Vladimir Putin, a anunțat Palatul Elysée, în timp ce Statele Unite ar putea disloca până la 8.500 de soldați la granițele Ucrainei.

Președintele se va întâlni în curând cu Vladimir Putin pentru a-i oferi practic o cale de detensionare. El crede că există loc pentru diplomație, pentru a împiedica escaladarea situației”, a spus președinția franceză, precizând că întâlnirea va avea loc „în zilele următoare”, relatează Le Figaro.

Emmanuel Macron se va întâlni cu Vladimir Putin pentru a discuta despre criza din Ucraina. „Suntem îngrijorați”
Vladimir Putin va discuta cu Emmanuel Macron.

În acest sens, ambasadorul Pierre Vimont, reprezentantul special al lui Emmanuel Macron pentru Rusia,
se va deplasa marți la Moscova, a mai precizat Elysée. Franța a insistat asupra necesității de a nu se crea o tensiune și mai mare între occidentali și ruși

„Suntem îngrijorați, suntem și foarte atenți să nu creăm ambiguitate, volatilitate suplimentară. Există sensibilități diferite în Europa cu privire la Rusia”, a insistat Elysée.

Franța, Germania, Rusia și Ucraina, întâlnire cu Rusia

Marea Britanie a acuzat Rusia că „vrea să instaleze un lider pro-rus la Kiev și a luat în considerare ocuparea Ucrainei”, a doua zi după discuțiile dintre SUA și Rusia de la Geneva. Washington și Londra le-a recomandat diplomaților lor să părăsească Kievul, invocând perspectiva unei invazii ruse „oricând”.

Franța, Germania, Rusia și Ucraina vor avea apoi o întâlnire miercuri, 26 ianuarie, la Paris, cu privire la Ucraina, reuniune care se va desfăşura la nivel de consilieri diplomatici.

Acest format, numit „Normandia”, vizează implementarea acordurilor de pace de la Minsk din 2015, acum blocate, pentru a soluționa conflictul dintre Kiev și separatiștii ucraineni pro-ruși din Donbass. Războiul din estul Ucrainei, care s-a soldat cu aproximativ 14.000 de morți, a izbucnit în primăvara lui 2014, după o revoluție pro-occidentală la Kiev și anexarea peninsulei Crimeea de către Moscova.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...