Oficial britanic, avertisment pentru Vladimir Putin: „Să se retragă din Ucraina înainte să facă o greșeală strategică uriașă”

Beatrice Dumitru 21.01.2022, 15:02
Oficial britanic, avertisment pentru Vladimir Putin: „Să se retragă din Ucraina înainte să facă o greșeală strategică uriașă”

Un oficial din guvernul britanic condus de Boris Johnson îl avertizează pe Vladimir Putin să facă un pas în spate în privința Ucrainei, după ce a masat peste 127.000 de soldați la granița cu această țără. Ministrul din Marea Britanie este de părere că invadarea Ucrainei nu va duce decât la pierderi de vieți omenești.

„Vladimir Putin să facă pasul înapoi”

Într-un discurs susținut la Institutul Lowy din Sydney, Australia, ministrul de Externe al Marii Britanii, Liz Trussa, a încadrat conflictul din Ucraina ca parte a unei dispute mai ample între ceea ce ea considera state liberale și autoritate, inclusiv Rusia și China. Truss mai susține că regimurile autocrate încearcă să exporte dictatura în întreaga lume.

Oficialul britanic a avertizat Rusia că invadarea Ucrainei nu va duce decât la pierderi de vieți omenești, așa cum s-a întâmplat în timpul războiului sovieto-afgan. Războiul sovietic din Afganistan s-a extins pe tot parcursul anilor 1980 și aproximativ 15.000 de soldați ai Armatei Roșii și peste un milion de afgani au fost uciși.

Oficial britanic, avertisment pentru Vladimir Putin: „Să se retragă din Ucraina înainte să facă o greșeală strategică uriașă”
Rusia a adunat peste 127.000 de soldați la granița cu Ucraina.

De asemenea, Liz Truss a acuzat Rusia că dorește să recreeze Uniunea Sovietică și l-a îndemnat pe președintele Vladimir Putin să facă pasul înapoi și „să se retragă din Ucraina înainte să facă o greșeală strategică uriașă”, relatează BBC.

Kremlinul nu a învățat lecțiile istoriei și o invadare a Ucraieni va duce doar la o mlaștină teribilă și la pierderi de vieți omenești, așa cum știm din războiul și conflictul sovieto-afgan din Cecenia. Avem nevoie ca toți să facă un pas. Împreună cu aliații noștri vom continua să fim alături de Ucraina”, a afirmat ministrul britanic de Externe.

Marea Britanie amenință Rusia cu sancțiuni

Liz Truss a mai spus că Moscova va plăti un preț foarte mare, dacă va ataca Ucraina. De asemenea, premierul Boris Johnson și cancelarul german Olaf Scholz au discutat despre criza din fosta republică sovietică în timpul unui apel telefonic de joi seară. Downing Street a spus că au convenit că „o agresiune militară” va avea un „cost mare” pentru Rusia.

La începutul acestei săptămâni, Marea Britanie a anunțat că va furniza Ucrainei trupe suplimentare pentru antrenament și arme defensive. Zeci de trupe britanice se află în Ucraina din 2015 pentru a ajuta la pregătirea forțelor sale armate, iar Marea Britanie a mai promis că va ajuta și la reconstruirea marinei ucrainene după invadarea Crimeei de către Rusia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...