Cum se prepară dulceața de mango. Rețetă și ingrediente

Emanuela Pană 25.11.2021, 09:40

Supranumit și „regele fructelor exotice“ sau „fructul fericirii“, mango este unul dintre cele mai apreciate fructe din lume, cu multiple beneficii pentru sănătate. Aromat, dulce, gustos, nutritiv, suculent și sănătos, fructul de mango poate fi consumat atât în stare proaspătă, cât și sub formă de dulceață sau gem. Și cum iarna se apropie cu pași repezi, iar gospodinele încă mai fac conserve pentru cămară, ne-am gândit să împărtășim cu voi o rețetă delicioasă de dulceață de mango. Ingrediente și mod de preparare, în continuare.

Cum se prepară dulceața de mango

Mango este un fruct exotic dulce și aromat, extrem de apreciat, însă prea puțin consumat. Grație conținutului său bogat în vitamine, dar și a cantității generoase de magneziu, care reduce nivelul stresului, fructul de mango mai este numit „fructul vieții și al fericirii“.

Mango se cultivă de peste 4.000 de ani în sudul Asiei, în special în India și Myanmar, iar legendele spun că Buddha obișnuia să mediteze într-o pădure de mango, de unde și denumirea de mai sus.

Astăzi, mango se consumă ca atare sau adăugat în diverse rețete, cum ar fi: ceaiuri, sucuri, smoothie-uri, piureuri, salate, budincă sau dulceață ori gem. De regulă, dulceața de mango este pregătită în două cazuri: fie fructele cumpărate sunt necoapte, fie sunt prea moi și sunt pe cale să se deterioreze.

Așadar, dacă dorești să mănânci o dulceață gustoasă, aromată și parfumată, atunci chiar trebuie să încerci această rețetă. Dulceața de mango păstrează savoarea fructului, având un gust ușor asemănător cu cel al gemului de caise. Este absolut delicioasă și poate fi folosită atât la prepararea clătitelor, cât și servită cu pâine prăjită și unt.

Citește și: Cum să cultivi paw-paw la tine în grădină. Din fructele cu aromă de mango și banane se pot prepara cele mai bune prăjituri

Ingrediente și mod de preparare

Dacă sunt coapte, fructele de mango sunt destul de moi și aromate, perfecte pentru a fi transformate în dulceață.

Rețetă dulceață de mango. Ingrediente și mod de preparare
Rețetă dulceață de mango. Ingrediente și mod de preparare

INGREDIENTE (4 borcane):

  • 1300 g fruct (cântărit fără sâmbure și coajă);
  • 700 g zahăr;
  • 7 g sare de lămâie.

MOD DE PREPARARE:

  • Se curăță fructele de mango de coajă și sâmburi, iar apoi se taie cubulețe de aproximativ 1.2 cm.
  • Se pun cubulețele într-o oală, după care se adaugă zahărul și sarea de lămâie.
  • Se amestecă bine pentru a se distribui peste tot zahărul și se lasă să stea 30 de minute cât să-și lase sirop.
  • După ce fructele au stat la odihnit, se pune cratița pe aragaz, la foc potrivit, amestecând din când în când în ea.
  • Spuma care se formează deasupra se ia cu o paletă, pentru a obține o dulceață clară cu o culoare frumoasă.
  • Când dulceața a ajuns la punctul de fierbere, se mai lasă dulceața pe foc încă 10 minute, după care se închide.
  • Se acoperă totul cu un capac sau un prosop curat și se lasă la odihnit pentru 4-5 ore.
  • Vei observa că între timp fructele vor trage din sirop și se vor lăsa la fund.
  • Se pune oala din nou pe foc și din momentul în care începe să fiarbă se mai lasă încă 7 minute, iar mai apoi se închide focul.
  • Se transferă dulceața direct în borcanele curate și uscate bine.
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...