A traversat Marea Mediterană cu barca, a fost la AS Roma și acum dă probe la Steaua. ”O să vină și norocul meu”

Andrei Cezar 18.10.2021, 11:30

Are doar 21 de ani și provine din cea mai mică țară a Africii. Născut în Gambia, Bakary Jaiteh are o poveste de viață cu adevărat impresionantă. Joacă pe postul de mijlocaș central, a fost remarcat de Lazio, a semnat cu Roma, iar acum dă probe la Steaua. Este un jucător lăudat de foștii săi colegi pentru talentul pe care îl are, iar viața lui de până acum s-a rezumat doar la o succesiune de întâmplări norocoase sau mai puțin norocoase, la fel ca într-un carusel al destinului. Povestea unui fotbalist care nu a renunțat niciodată să spere că într-o zi va ajunge acolo unde știe că îi este locul: printre fotbaliștii cu nume din fotbalul european.

Povestea impresionantă a lui Bakary Jaiteh, jucătorul care a traversat Marea Mediterană cu barca pentru a-și îndeplini visul

“La un moment dat o să am şi norocul pe care îl merit. Sunt sigur. Nu are cum să fie mereu aşa”, spune zâmbind fotbalistul de 21 de ani care acum se află în probe la Steaua. Povestea sa începe într-o țară din îndepărata Africa, Gambia, unde situația politico-economică nu este deloc favorbailă oamenilor de rând.

Dându-și seama că singura lui șansă de a răzbi în viață este să ajungă în Europa, la împlinirea vârstei de 14 ani, Bakary Jaiteh a decis să traverseze Marea Mediterană cu destinația Italia.

E un subiect despre care nu vreau să vorbesc. Aşa a fost să fie. Mama a plecat în Senegal, sunt singur la părinţi, pe tata l-am pierdut când aveam doar 5 ani. În Gambia nu puteam să rămân atunci. Şi am plecat aşa cum am putut.”, a declarat Bakary Jaiteh pentru telekomsport.ro.

De aici începe un întreg spectru de emoții pozitive și negative, speranță și deznădejde, precedate de situații inedite.

Norocul părea că îi surâde un an mai târziu. Pe când juca fotbal într-un parc, alături de prietenii săi, un scouter de la Lazio îl remarcă. Impresionat de calitățile puștiului, îl cheamă la club să îl vadă și ceilalți cât de bun este.

Aşa am ajuns să mă antrenez sub comanda lui Simone Inzaghi. Eu, Bakary. Mi se părea ireal!”.

Primul ”hop”. Lazio nu a putut să-l semneze

Apare ulterior prima piedică. Deși demonstra la fiecare antrenament cât de dornic este de reușită, nu putea deveni oficial jucător al celor de la Lazio pentru că nu avea 18 ani împliniți și, fiind migrant, nu putea semna un contract de fotbalist profesionist. Au urmat trei ani în care a fost nevoit să își privească colegii din tribune.

Îmi spuneau mereu că i-aş fi putut ajuta enorm pe teren. Ei mi-au dat porecla de “Gambian Pogba” (Pogba din Gambia, n.r.). Spuneau că mă asemăn ca stil de joc cu el. Nu regret perioada, cum aş putea? Doar că era atât de frustrant că nu puteam să joc, să arăt ce pot”.

După împlinirea vârstei de 18 ani, Bakary Jaitehm, urmărit atent de scouterii de la AS Roma, semnează primul său contract de fotbalist profesionist, valabil pentru 3 sezoane cu echipa din capitala Italiei. Era în culmea fericirii și credea că tot ghinionul avea să se sfârșească atunci. Însă piedicile au continuat.

Eusebio di Francesco, antrenorul de atunci al Romei, m-a adorat pur şi simplu. Şi eu pe el. Colegii erau cu adevărat spectaculoşi. Cu Nainggolan şi De Rossi vorbesc chiar şi în prezent, mereu sunt uimiţi că nu reuşesc sub nicio formă să am parte de puţin noroc şi să arăt cu adevărat ce pot. Salah? Ah, m-a considerat un frate mai mic, a avut grijă de mine”.

A traversat Marea Mediterana cu barca, a fost la AS Roma si acum da probe la Steaua. ”O sa vina si norocul meu”
A traversat Marea Mediterana cu barca, a fost la AS Roma si acum da probe la Steaua. ”O sa vina si norocul meu”

Trebuia să joace primul meci ca titular, împotriva Barcelonei

În noiembrie 2018, urma să joace titular în Champions League, chiar împotriva Barcelonei lui Lionel Messi. Numai că a urmat o nouă ”palmă” a destinului.

Au fost depuse toate actele necesare pentru cartea verde în luna ianuarie. Abia în mai a sosit. Nu am avut drept de joc în toată perioada asta”.

A ratat atât meciul cu FC Barcelona, cât și celelalte partide ale Romei din acel sezon. La finalul său a fost împrumutat la Foggia, în Serie B.

Au plecat de la Roma şi Monchi, directorul sportiv, şi Di Francesco. Aşa că am rămas la Foggia. Problema e că un an mai târziu clubul a intrat în faliment. Am rămas practic fără echipă”

Ajunge la un acord cu o altă echipă din eşalonul secund italian, Trapani. Trebuia luni să semneze contractul, toate bune şi frumoase, doar că înainte cu numai 3 zile e dat afară antrenorul din cauza rezultatelor slabe pe care le obţinuse până atunci. Iar înțelegerea cu Bakary pică. A însemnat sfârșitul aventurii sale în Italia.

A decis să schimbe ceva, poate, poate își schimbă și norocul. La începutul pandemiei, Italia fiind într-o situație dezastruoasă din puct de vedere al numărului de îmbolnăviri, Bakary ia calea României.  Se duce întâi la Timişoara, unde tot din cauza unor acte întârziate nu reuşeşte să rămână sub comanda lui Dan Alexa decât o lună.

Am ajuns la Pandurii. Ei nu mai câştigaseră de multă, multă vreme. Am reuşit să joc toate cele 9 meciuri care mai erau. Nu ştiu dacă am venit cu norocul, dar meciurile alea chiar am arătat bine ca echipă.”

În urma unei discuții cu selecționerul Gambiei, decide că este mai bine să caute o altă destinație. Așa că merge să dea probe la echipa slovenă Maribor. Oficialii clubului sunt impresionați de el, însă poate semna abia în luna aprilie, când perioada de transferuri este încheiată în Slovenia, chiar și pentru jucătorii liberi de contract.

Se întoarce în România, iar FC Brașov îi pune oferta pe masă. Dar din nou norocul nu îi surânde: înțelegerea cu brașovenii pică.

”Drumul meu nu s-a terminat aici”

Bakary Jaiteh a plecat spre Capitală, iar acum se află în probe la echipa CSA Steaua. A jucat în amicalul cu FC Voluntari și s-a descurcat onorabil. Crede că aici este începutul pe care l-a căutat mereu.

Steaua simt că îmi poate oferi începutul de care am nevoie. Au stabilitate financiară, au o echipă foarte bună, frumoasă, iar antrenorul îmi oferă senzaţia unui profesionist adevărat. Eu mă simt foarte bine la ei şi sper să fiu jucătorul lor.

Dau tot ce pot. Şi ştiu că sunt şi mai bun decât acum, dar îmi lipsesc meciurile, din antrenamente nu poţi să fii jucător de fotbal. Viaţa ştii cum e? Toate duc către ceva. Drumul meu nu s-a terminat aici, o simt. Nu am vrut niciodată să renunţ la fotbal. Am ales fotbalul în detrimentul unei facultăţi, de Drept. Eu pentru fotbal m-am născut”, incheie Bakary Jaiteh.

Urmăriți Impact.ro și pe