Ce se întâmplă cu secția Covid a Spitalului Mioveni, unde s-au cheltuit, în această vară, peste 30 mililoane de euro pentru aparatura mobilă

Cristi Ionică 16.09.2021, 15:59

Profitând de experiența anului trecut, când au salvat zeci de vieți, medicii spitalului Covid din Mioveni nu au stat în această vară degeaba. Cu o echipă managerială tânără, formată din medici veniți de la Colentina, spitalul Covid a obținut fonduri europene de 10 milioane de euro, alte 10 milioane de lei venind de la bugetul local. În felul acesta, s-a reușit pregătirea spitalului pentru un eventual val patru.

Ce se întâmplă cu secția Covid a Spitalului Mioveni

Amenajat anul trecut în mare fugă, fiind văzut ca o ultimă soluție în lupta cu virusul, vechiul spital din Mioveni a fost haina de vreme rea. La început a avut 8 locuri pe ATI și 20 de paturi în saloane. Suficiente la acel moment al pandemiei, pentru urgențele mari. Eforturile supraomenești ale medicilor aduși din toată țara a făcut ca rata mortalității să fie extrem de mică.

Între timp au început să curgă și donațiile pentru dotări, cel mai mare susținător fiind dacia Renault, care a făcut donații de zeci de mii de euro. Treptat, situația spitalului s-a ameliorat, iar în primăvară, aceasta s-a închis din lipsă de pacienți. Cum boala nu a fost nicidecum eradicată, eforturile de modernizare au continuat.

Noua echipă de conducere, formată din doi medici tineri, veniți de la Spitalul Colentina, a reușit imposibilul. Atragerea de fonduri europene pentru dotarea spitalului Covid Mioveni, pentru nu a mai interacționa cu medicii și apartura noului spital. Așa că, în această vară, spitalul a fost dotat cu aparatură de ultimă generație, începând cu aparatură de sterilizat și terminând cu ecograf, tomograf și RMN, toate noi.

Sectia Covid a Spitalului Mioveni
Aparatura Spital Mioveni

La vizita de azi, muncitorii lucrau la o cameră separată pentru tomograf, care va fi amplasta lângă vechea intrare. Spitalul, aflat în conservare, îți dă un fior rece pe șira spinării. Doar pozele cu personalul medical care a lucrat aici, lipite pe fișete amintește de activitatea de aici. În salonul ATI, paturile își așteaptă pacienții în tăcere. Te gândești , fără să vrei, la ce dotări are, dar ferească Dumnezeu să ai nevoie de ele.

După cum vedeți, sîntem pregătiți să primim pacienți. Fiecare pat ATI este dotat cu aparat de monitorizare, stație de injectare, mască de oxigen…Totul este la superlativ…să nu mai zic că ne ajută și stația de oxigen proprie, a spus chirurgul Alexandru Iacobescu.

Întregul spital pare desprins dintr-un film apocaliptic. Mirosul puternic de clor îți amintește că e nevoie de un mediu steril. Toate circuitele au fost gândite în așa fel încât, atunci când este adus un pacient covid să intre direct în spațiul de testare și, de aici să ajungă unde trebuie, fără să intreacționeze cu personalul medical sau pacienții din noul spital.

Acum, dacă au nevoie de instrumente sterilizate, o pot face aici. Ave două astfel de dispozitive care fac față cu brio situației, a mai precizat directorul spitalului.

Etajul este destinat pacienților cu forme ușoare ale bolii.

Și aici am gândit ca pacienții covid să aibă condiții. Avem frigidere pentru păstrat mâncarea, chiar și un automat pentru cafea. Fiecare salon are baie proprie și maximum trei paturi, a spus directorul Mircea Stoian.

Desenele de pe pereți nu au darul decât de a-i binedispune pe eventualii pacienți. Aici, pe vremuri, a funcționat pediatria, martori fiind cei 7 pitici și Albă ca Zăpada.

Lucrurile întâmplate la Mioveni au dus la o premieră națională. Niciun alt spital covid nefiind utilat, practic de la zero. În momentul de față, acesta este închis, din lipsă de cazuri, dar și din lipsă de medici ATI. Dacă situația o va cere, spitalul va fi redeschis, iar personalul redirecționat

Urmăriți Impact.ro și pe