EXCLUSIV

Interviu sincer cu Radu Herjeu, ”spaima televiziunilor”, despre amenzi, Vulpița și Radu Banciu. Cum o duce, după expirarea mandatului de membru CNA.”Sunt șomer. Trăiesc din economii, nu beau, nu fumez”. EXCLUSIV

Simona Ecovoiu 08.09.2021, 15:10

Radu Herjeu, fost membru CNA, până în ianuarie 2021, când i-a expirat mandatul, ne-a oferit, în exclusivitate pentru impact.ro, un interviu sincer, despre amenzile pe care le dădea, aparent, cu o mare ușurință. Cei mai taxați au fost, de departe, Radu Banciu, de la B1 TV, dar și emisiunea ”Acces direct”, telenovela Vulpița făcând gaură în bugetul Antenei 1. Cu ce se ocupă acum Radu Herjeu? ” Trăiesc din economiile strânse din televiziune, dar și din salariul de la CNA. Sunt un tip cumpătat, nu beau, nu fumez, nu merg la restaurante”, ne-a declarat cel  considerat, cândva, ”spaima televiziunilor”.

Interviu Radu Herjeu. ”M-a afectat involuția televiziunii”

Păreai un mare timid, la pupitrul știrilor Antenei 1. Apoi, brusc, te-ai transformat în”spaima televiziunilor”,  din cauza numărului mare de amenzi. Cât de greu sau de ușor a fost să treci brusc de la o extremă la alta?

Pe mine m-a afectat involuția televiziunii, vedeam aceste derapaje, pe unde am lucrat. Înainte să ies din televiziune, eram presat, culmea, să particip și eu la aceste lucruri. Am plecat de la România TV în 2014, pentru că viziunea mea și a celor de acolo nu mai coincidea cu a mea. Iar de la Antena 1 am plecat în 2003. Acolo nu s-a acceptat că am personalitate și că mi-am dorit să fac emisiuni.

Pentru mine, știrile erau un capitol încheiat, voiam mai mult, dar conducerea de atunci mă vedea tot la pupitrul știrilor. Managerul ar fi trebuit să mă lase să fac emisiuni, aveam audiențe, dar a preferat să piardă un om bun de televiziune. Din orgoliu, a preferat să mă izoleze, până când ruptura a fost definitivă. Adică, nu mi s-a mai dat nimic de făcut. Pe perioada campaniei electorale, venise Gabriela Firea să prezinte știrile și, când s-a încheiat, pe locul meu a rămas ea. A trebuit să plec.

Radu Herjeu, dreapta jos, pe vremea cand facea parte din echipa Antena 1
Radu Herjeu, dreapta jos, pe vremea cand facea parte din echipa Antena 1

În ce relații ești acum cu Gabriela Firea, care, în urmă cu mulți ani, ți-ar fi ”suflat” postul de la Antena 1?

Păi, nu prea am ce spune. Am dat o sancțiune televiziunii Metropola TV, care o invitase pe Gabriela Firea, în prima zi de difuzare. Ea spusese în emisiune câteva lucruri despre cineva, și, fiind campanie electorală, moderatorul ar fi trebuit să reacționeze. CNA nu amendează invitatul, ci moderatorul. E de datoria acestuia să întrerupă invitatul, în momentul în care face acuzații la adresa cuiva, să îi ceară dovezi sau să îi ceară producătorului să intre în direct cu persoana în cauză, pentru a i se cere un punct de vedere.

Ai realizat o statistică a amenzilor, pe Internet. Antena 1, fostul tău loc de muncă, a fost, surpriză, cea mai  taxată televiziune. Unii spun că la mijloc ar fi fost vorba despre o răzbunare. Cum comentezi?

Da, așa e, dar și postului România TV, unde am fost prezentator de știri, i-am dat foarte multe amenzi. Nu e nimic surprinzător decât pentru cei care au senzația că oamenii puși în funcții le îndeplinesc pe simpatii și antipatii. Mulți mă acuzau că am protejat Antenele, în timp ce cei de acolo mă căutau să mă întrebe ce am cu ei, de le torn atâtea somații și amenzi. Prin urmare, am publicat o statistică, pe Internet, ca un mod de a le răspunde celor care mă atacau pe Internet că-mi protejez fostul loc de muncă.

De ce TVR nu figurează pe lista televiziunilor care au încalcat legea audio-vizualului? Chiar sunt fără greșeală?

Ideea e că la TVR sunt foarte puține plângeri, pentru că audiența e mică, lumea nu prea se uită. În plus, acolo nu se greșește în mod constant, încât să ajungi la amenzi. În plus, ce făceam? Luam banii, din amenzi, tot din bugetul statului și reintrau iar în buget? La TVR toți sunt mai relaxați, nu este ca la televiziunile private, unde, de frica amenzii, își mai domolesc moderatorii care au obiceiul să mai sară calul. TVR a avut ceva probleme cu emisiunea ”Viața satului”, probleme de publicitate mascată, mai ales. Acolo, oamenii au impresia că-s mai feriți, numai că, având audiență mare, vin și sesizările telespectatorilor. Făcuseră, din câte îmi amintesc, la un moment dat, o reclamă mascată la o firmă de pesticide, n-au marcat corespunzător momentul, în plus lăudau cam prea mult produsele.

Unde se duc banii din amenzile CNA?

A, mulți cred că se duc în bugetul CNA. Dar, în România, nu trec pe la această instituție, ci se duc direct în bugetul statului. Oamenii aveau impresia că dăm amenzi în neștire, că suntem ca polițiștii care trebuie să-și facă norma din amenzi, ca să-și ia salariul. În străinătate, lucrurile stau un pic diferit. O anume sumă din amendă merge și la instituțiile similare CNA, pentru investiții în studii, și într-un aparat suficient de mare ca să facă față muncii. În România, s-a considerat însă că nu e nevoie. Iar în Turcia, sume mari din banii câștigați de televiziuni, din publicitate, se duc la CNA-ul lor.

Explicația momentului de la iUmor

De ce Radu Banciu, de la B1 TV, avea record de amenzi? Mai mereu spunea că iar le-ați luat banii…

Emisiunea lui Radu Banciu, de la B1 TV, cred că a avut cele mai multe reclamații, somații și amenzi. Și asta fiindcă el avea pusee naționaliste, de șovinism, extremiste, rasiste, cu de toate culorile, și nu reușea să și le înfrâneze pe micul ecran, unde există o legislație a audio-vizualului. La televizor nu îți este permis așa ceva. Până la urmă, a înțeles B1, nu el, după ce a plătit amenzile…

Ai ”sărăcit” adesea bugetul emisiunii ”Acces direct”, din cauza Vulpiței, personaj care a înregistrat audiențe-record, la Antena 1. Ce aveai cu biata fată, venită de la țară, în Capitală?

Cu ea, personal, nu aveam nimic, dar Vulpița le-a făcut mari probleme celor de la Antena 1, au fost foarte multe sesizări, mai ales în prima parte a telenovelei, când scenariul era complet în afara legislației, era ceva horror. Da, Vulpița le-a adus amenzi babane. În plus, emisiunea ”Acces direct” încălca legea constant și grosolan, audiența fiind mult mai importantă pentru Antena 1. Și, cum audiența era foarte mare, și numărul reclamațiilor era imens. Păi, de ce le-am dat amenzi? Pentru că încălcau legea privind protecția minorilor, anumite subiecte și anumite personaje puteau fi abordate doar după ora 23.00, acolo era, de fapt, locul lor.

Deși pari sobru, ai făcut o țară întreagă să râdă, cu momentul tău vesel de la ”iUmor”, emisiune pe care ai amendat-o adesea. Cât umor are, de fapt, Radu Herjeu, în condițiile în care pe mulți i-ai cam făcut să plângă, când au umblat la pușculiță?

Am fost și la ”iUmor”, la Antena 1, acum un an și jumătate. Eu zic acolo că n-am simțul umorului, dar poate că-l am, căci jurații au râs sau măcar au zâmbit. Eram pe atunci încă membru CNA, iar emisiunea era destul de des sancționată de mine, dar nu din cauza juraților Delia, Bendeac și Cheloo. Mi s-a părut însă o mare provocare umană de a te duce în mijlocul oamenilor pe care i-ai amendat, pentru încălcarea legii protecției minorilor, pentru numerele în care existau momente de discriminare, limbaj, violență verbală. Emisiunea era mai potrivită, tot așa, după orele 23.00, dar, din goana după audiență, și pentru că spre miezul nopții scade brusc interesul telespectatorilor, se grăbeau un pic cu difuzarea.

De ce ai renunțat la televiziune?

Sunt dintr-o altă epocă a televiziunii, care a apus de mult timp, acum se dorește agresivitate, multă vorbărie, cu 200 de invitați, unde nu apucă nimeni să zică ceva, e ca la o șezătoare, la țară. Nu aș putea să revin într-un sistem cu șefi, pe care nu tu îi alegi, reziști cu greu când ești tânăr, nu și acum. Mai există ceva, s-au schimbat lucrurile față de acum 20 de ani, presiunea e mult mai mare pe prezentatorii tv, în lupta pentru audiență. Atunci erau 2-3 lucruri de care trebuia să ții cont. În mass-media, lucrurile se schimbă de la o zi la alta.

Din ce trăiești acum, la șapte luni de la expirarea mandatului de membru CNA? Ești salariat sau șomer?

Trăiesc din economiile strânse din televiziune, dar și din salariul de la CNA. Eu sunt un tip cumpătat, nu beau, nu fumez, nu merg la restaurante. Nu am un serviciu, cu carte de muncă. Mă mai invită cei de la Metropola TV, la retrospectiva săptămânii, dar nu am o emisiune a mea. În plus, unde să mă duc? Toate televiziunile mă antipatizează pentru că au fost nevoite să scoată bani serioși din buzunar, din amenzile date de mine. În plus, ce să mai fac la tv?

Urmăriți Impact.ro și pe
Simona Ecovoiu
Este reporter special în departamentul Exclusiv al Impact.ro. Absolventă a Liceului de Filologie-Istorie și a Facultății de Sociologie, a debutat în presa scrisă la Evenimentul Zilei, apoi a...