Secretul Gării de Nord. Ce se află în interiorul aglomeratei staţii de trenuri din Bucureşti. Puţini au voie să vadă

Badea Violeta, Ana Ionescu 27.08.2021, 13:17

De fiecare dată când ai ajuns în Gara de Nord ai trecut, cel mai probabil, pe lângă ușile înalte ale acestei încăperi impresionante. Puțini călători știu ce se află în interiorul aglomeratei stații de trenuri din Capitală. Iată secretul ascuns din Gara de Nord!

Ce se află în interiorul stației de trenuri

Gara de Nord este un loc foarte alomerat. Sute de călători îi calcă pragul zilnic şi cu siguranţă au rămas cu foarte multe amintiri legate de această gară, dar puțini sunt cei care știu secretul ei. Este adevărat că mulți nici nu au fost curioși să-l afle, fiind dezamăgiți de trenurile întârziate și de gunoaiele existente la orice pas.

Cu toate astea, arhitectura a rămas impresionantă și amintește de perioada în care spaţiul avea un rol important în viaţa publică. De asemenea, Gara de Nord ascunde o încăpere impresionantă, o adevărată bijuterie legată de regalitate.

Aceasta se află în apropiere de intrarea principală dinspre coloane. Salonul Regal este situat la aproximativ 50 de metri, pe partea dreapta, chiar aproape de sutele de călători care se îmbarcă zilnic în trenuri. Doar o mică parte a oamenilor din aceste trenuri au avut ocazia să vadă această bijuterie.

Salon Regal - Gara de Nord
Salon Regal – Gara de Nord

Salonul Regal a fost inaugurat de Carol I

În anul 1868, Carol I inaugura clădirea Gării de Nord. În prezent, stația de trenuri și-a pierdut farmecul pe care-l avea odată, dar Salonul Regal a rămas aproape neschimbat. Acesta a fost inaugurat  tot de către Carol I în anul 1896. Momentul a marcat vizita împăratului Franz Joseph al Austro-Ungariei.

Ulterior, Salonul Regal a fost restaurat în anul 1926 și mai apoi în anul 2013, în prezența Principesei Margareta și Principelui Radu. Odată ce ai pășit în interiorul încăperii este ca și cum te-ai întoarce în timp, iar atmosfera este una de poveste. Camera este amenajată cu mult bun gust, iar detaliile amintesc de istoria familiei regale.

Salonul Regal este construit în stilul empire. Lampadarele provin din Franța, iar pereții sunt acoperiți cu marmură. Inițial, mobilierul a fost din piele de culoare roșie. Ulterior, acesta a fost acoperit cu o catifea tot de culoare roșie.

În anul 1928, salonul găzduia un eveniment dedicat prezentării primei locomotive cu aburi, construită de uzinele Malaxa. Majestatea Sa, Regele Mihai, a luat parte la această prezentare. An de an, încăperea poate fi vizitată  în perioada derulării programului educaţional Şcoala Altfel. În plus, Salonul Regal reprezintă intrarea oficială în Capitala pentru pasagerii trenului Orient Expres, conform celor de la CFR SA.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...