Cât vor plăti românii, de fapt, dacă vor fi trataţi în spitalele private, de la 1 iulie. Ce înseamnă „contribuția personală”

Nicu Stan 19.06.2021, 11:59
Cât vor plăti românii, de fapt, dacă vor fi trataţi în spitalele private, de la 1 iulie. Ce înseamnă „contribuția personală”

Cât vor plăti românii, de fapt, dacă vor fi trataţi în spitalele private, de la 1 iulie. Ce înseamnă „contribuția personală”, vedeți în articolul de mai jos.

Pacienții se pot trata de la 1 iulie în spitalele private cu ajutorul ”Contribuției personale”. Ce este aceasta

S-a aflat cât vor plăti românii, de fapt, dacă vor fi trataţi în spitalele private, de la 1 iulie, cât va înseamna, de fapt, „contribuția personală”. Începând cu 1 iulie românii se vor putea trata în spitalele private, o parte din bani fiind suportați de stat, respectiv de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Astfel, fiecare asigurat va primi înainte de a beneficia de serviciile medicale un deviz cu costurile estimative, care va fi valabil 5 zile lucrătoare. În acest interval, asiguratul  poate căuta şi alte oferte pentru problema de sănătate respectivă, a explicat, vineri seara, la Digi24, șeful Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate, Adrian Gheorghe.

Ce inseamna contributia personala
Ce inseamna contributia personala

Contribuția personală, diferită de coplată

”Contribuția personală” pentru pacienți este diferită de coplată.  ”Contribuția personală” este, în cazul unei spitalizări, diferența dintre tariful decontat de stat pentru rezolvarea cazului și tariful perceput de furnizorul privat pentru rezolvarea aceluiași caz. În prezent, o persoană asigurată în sistemul național al asigurărilor de sănătate se poate trata la un spital privat. ”Contribuția personală” de la 1 iulie nu schimbă această realitate și nu aduce o noutate, întrucât acest lucru deja se poate întâmpla.

Noutatea de la 1 iulie este că acest principiu de ”banul/contribuția urmează pacientul” se menține și, în plus, atunci când pacientul se prezintă la spitalul privat, va primi în primă fază acel ”deviz estimativ”, care i se va prezenta cât se poate de simplu: cât decontează Casa din Fond pentru intervenția pe care urmează să o suporte și cât percepe în plus spitalul privat pentru rezolvarea cazului. De asemenea, devizul este detaliat, pe categorii de cheltuieli (resursă umană, medicamente, materiale sanitare etc), conform unui model standard, care se găsește în normele de aplicare ale contractului-cadru, a precizat Adrian Gheorghe.

Devizul este, de fapt, o ofertă

”Devizul” poate fi considerat o ofertă, pacientul având astfel la dispoziție 5 zile să se hotărască dacă acceptă sau nu oferta, timp în care poate merge și la alte spitale private pentru a alege prețul cel mai convenabil păentru el.

Atunci când s-a hotărât nu se merge mai departe fără să-și dea consimțământul scris, în baza acelui devizului. De asemenea, și pe timpul internării trebuie să-și dea consimțământul scris, dacă situația o cere, dacă apar modificări etc. La final, se întocmește un decont care arată, încă o dată, cât s-a suportat de la stat și cât s-a perceput în plus pentru rezolvarea problemei de sănătate.

Urmăriți Impact.ro și pe