Casa Radio, un „mastodont” fără viitor? Motivele incredibile pentru care clădirea lui Ceauşescu e lăsată în paragină: „Ne-am trezit cu ea tăiată în două”

Andrei Cezar, Mihai Roșoiu 26.05.2021, 21:59

De mai bine de 30 de ani, Casa Radio, unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură urbană ale lui Nicolae Ceaușescu, zace într-o profundă stare de degradare. De-a lungul timpului, diferiți investitori au promis că vor transforma clădirea-fantomă din centrul Bucureștiului în diverse obiective comerciale (mall, turnuri de birouri, hotel, etc.). În mod inexplicabil, unul dintre foștii proprietari a hotărât să taie pur și simplu clădirea în două, fără să-i pese de consecințe. Astfel, atunci când este privită, construcția-mamut devenită bicefală crește și mai mult percepția stranie asupra sa. Departe de finalitate, lucrurile par totuși că au început să se miște.

Ce planuri avea Nicolae Ceaușescu pentru Casa Radio

Construcția mastodontului a început în 1986, pe locul unui hipodrom. Potrivit presei vremurilor, fostul dictator a început, la sfârșitul anilor 1970, un amplu proces de transformare urbanistică a Bucureștiului. Momentul de cotitură pentru accelerarea acestor planuri a fost cutremurul din 1977. A fost influențat însă și de ”mărețiile” văzute în vizitele externe pe care le-a efectuat în Republica Populară Chineză, Coreea de Nord, Vietnamul de Nord și Republica Populară Mongolă din 1971.

Astfel, Ceaușescu a ordonat demolarea a nu mai puțin de 7 km pătrați din zona centrală a Capitalei, unde se găseau aproximativ 10.000 de imobile, dar și clădiri de patrimoniu. Printre construcțiile plănuite a fi ridicate se număra și Muzeul Național de Istorie a Republicii Socialiste România, adică actuala Casa Radio.

La ridicarea clădirii de pe malul Dâmboviței s-a muncit timp de trei ani de zile la foc automat. Chiar și așa, în 1989 era finalizată doar fațada, iar compartimentarea interioară și lucrările la instalații nici măcar nu începuseră. Chiar și așa, fostul președinte al României comuniste era atât de entuziasmat de proiect încât a hotărât să îl inaugureze înainte de vreme. Astfel, pe 23 august 1989, împreună cu Elena Ceaușescu, a privit ultima paradă de Ziua Națională la care cei doi au mai participat. La câteva luni distanță au fost executați.

Imagine cu Casa Radio de pe 23 august 1989, ultima defilare de Ziua Nationala la care a participat Nicolae Ceausescu Foto: Agerpres
Imagine cu Casa Radio de pe 23 august 1989, ultima defilare de Ziua Nationala la care a participat Nicolae Ceausescu
Foto: Agerpres

După 1989…

Odată cu venirea capitalismului, clădirea a fost dată uitării. Guvernul condus de Tehodor Stolojan a decis, după doi ani ca imobilul și terenul aferent să treacă de la Ministerul Culturii, în administrarea Radioteleviziunii Române. Mutarea a avut ca scop crearea unui nou sediu pentru Radiodifuziunea Română. De atunci au început și bâlbâielile privind destinația imobilului. Fără bani investiți, nu a mai fost posibilă continuarea lucrărilor. Rămasă practic a nimănui, Casa Radio a devenit loc frecventat de oamenii străzii și un focar de infecție.

În 2006, autoritățile au decis semnarea unui parteneriat public-privat cu firma Plaza Centers, parte a grupului israelian Elbit, în urma căruia companiei i-a fost concesionat imobilul pe o perioadă de 49 de ani. Cu o participație de 75% din capital, Plaza Centers devenise principalul acționar, iar statul român, prin Compania Națională de Investiții, având o participație de doar 15% din capital. Restul de 10% a aparținut firmei Cenk Demir, parte a grupului turcesc Küçük.

Noul proiect devenit ”Dâmbovița Center” prevedea investiții de sute de milioane de euro și schimbări importante. Se dorea demolarea a trei sferturi din Casa Radio și construirea unui complex de aproximativ 500.000 de metri pătrați care să includă un centru comercial, un hotel de cinci stele, birouri, un centru de conferințe, dar şi o roată de agrement asemănătoare celei din Londra din care bucureştenii să poată admira oraşul de la înălţime.

”Ne-am trezit cu clădirea tăiată în două”

Criza a stopat lucrările. Constructorul anunțase în 2010 că a investit circa 80 de milioane de euro pe proiectare, demolări și lucrări la fundație.

”Este o apă curgătoare subterană, o pânză freatică foarte puternică în zona respectivă și dacă blocurile respective erau construite și cu atâtea subsoluri și cu înălțimile atât de mari, care necesită o fundație destul de adâncă, atunci există pericolul să se dirijeze presiunea apei către acele vile. Astfel, subsolurile lor ar fi destul de afectate. Același lucru se întâmplă chiar pe Calea Victoriei – blocul BCR – care a creat același fenomen subsolului Magazinului Victoria, tot timpul inundat din cauza pânzei freatice pe care a dislocat-o. A doua problemă este faptul că foarte mulți arbori au fost tăiați fără drept.

A treia problemă: sunt spații verzi prevăzute ca atare în documentațiile urbanistice și am cerut respectarea lor. De asemenea, în contractul inițial dintre statul român și deținătorul acțiunilor se spunea clar că se păstrează clădirea ca atare cu fațadele și toate celelalte și ne-am trezit cu clădirea tăiată în două.”, a declarat pentru Impact.ro Dan Trifu, vicepreședinte Eco Civica.

Casa Radio, lasata in paragina de peste 30 de ani
Casa Radio, lasata in paragina de peste 30 de ani

AFI Europe tatonează terenul

În 2019, s-au purtat tratative pentru ca AFI Europe, deținătorul unuia dintre cele mai mari centre comerciale din țară, să poată prelua pachetul majoritar de 75% , contra sumei de 60 de milioane de euro. Timpul a trecut iar până în prezent nu există nicio realizare concretă.

”Am discutat ieri cu cei de la AFI și au spus că vor discuta cu Primăria Generală și cu toate autoritățile competente.

Dacă se realizează tranzacția, noi știm sigur că cei de la AFI își vor prezenta un punct de vedere și se vor consulta asupra destinației (clădirii – n.r.). Sper să avem un deznodământ fericit, pentru că este inadmisibil ceea ce se întâmplă. Gândiți-vă că și statul român este acționar. Atâta neglijență din partea autorităților române, să piardă atâția bani…” a spus Dan Trifu.

Nicușor Dan are alte planuri

Însă nu este totul bătut în cuie. În luna ianurie, primarul Capitalei Nicușor Dan a declarat pentru Observator că în locul Casei Radio se va construi un campus universitar.

Nicușor Dan: „În ceea ce privește Casa Radio, acolo este o oportunitate pentru București, nu neapărat cladirea, cât terenul de 10 hectare care este în jurul ei. Trebuie ca Ministerul Dezvoltarii să preia înapoi acel teren. Bineînțeles, eu mi-aș dori ca, dupa acest moment, Ministerul să-l dea în administrare sau în orice forma Primăriei Capitalei. Mi-aș dori ca acolo să facem un nou campus universitar. Orice am face acolo, oricum trebuie să facem o mare dezbatere publică, pentru că este un teren important.”

Rămâne de văzut, așadar, care va fi deznodământul în ceea ce privește una dintre cele mai mari clădiri din București.

Urmăriți Impact.ro și pe