SPECIAL

Magazinul București, simbolul Capitalei care încă nu vrea să revină la viață. A avut și proprietar celebru. Cât costă spațiile de închriat

Andrei Cezar 10.05.2021, 20:31

La mai bine de un an de la reconstruirea Magazinului București – un centru comercial emblematic al Capitalei din perioadele interbelică și comunistă – nu se înghesuie nimeni să închirieze spațiile date în folosință, deși prețul nu este deloc unul piperat. Din cele șase etaje ale clădirii, cinci sunt destinate zonelor de birouri și retail, iar ultimul pentru un restaurant panoramic. Iată care sunt costurile pe metru pătrat într-unul dintre reperele Centrului Istoric.

Magazinul București a renăscut, dar este în continuare pustiu. Cât un spațiu de închiriat

Situat într-o locație ultracentrală, la intersecția străzilor I.C. Brătianu și Lipscani, Magazinul București a fost reconstruit și dat spre închiriere. Lucrările de reconstrucție au început în septembrie 2018 și au fost finalizate în mai puțin de un an și jumătate. Cei care au ridicat din temelii noul centru comercial sunt doi oameni de afaceri de origine olandeză: Gerard Heinen şi Johannes Jozefus Maria Baakman, care au cumpărat imobilul de la foștii proprietari pentru suma de 4 milioane de euro. Investiția totală pentru reconstrucție s-a ridicat la 6,5 milioane de euro.

Pentru a nu fi dat uitării vechiul centru comercial, au fost păstrate mare parte din elementele sale arhitecturale și adaptate noului tipar de design. Astfel, vitrinele de sticlă curbată situate la parter, fațada și axul central vertical fac parte și acum din noua clădire. Interiorul a fost reamenajat. Două lifturi, dintre care unul panoramic, îi vor purta pe vizitatori către etajele superioare, iar pentru un plus de mobilitate au fost montate și scări rulante.

Restaurant panoramic la ultimul etaj

Magazinul București are șapte etaje. Primele trei dintre ele sunt destinate zonei de retail, iar următoarele două au fost gândite ca spații de birouri, de câte 400 de metri pătrați fiecare. Ultimul etaj este destinat persoanelor care caută un colț de relaxare în centrul orașului. Este vorba despre un restaurant panoramic cu vedere spre Piața Universității și Centrul Vechi.

Suprafața totală închiriabilă este de aproximativ 3.150 de metri pătrați. Chiar dacă te-ai fi așteptat ca prețul să fie destul de ridicat, având în vedere locația ultracentrală în care se află Magazinul București, lucrurile nu stau deloc așa.

”Pentru birouri, prețul este de 17 euro pe metrul pătrat plus servicii, care sunt estimate la 3,5 euro pe metru pătrat. Iar pentru zona de retail prețul este de 20 de euro pe metru pătrat.”, a spus unul dintre reprezentanții firmei care se ocupă de administrarea clădirii.

Spațiul minim pe care îl poți închiria în cazul zonei de birouri este de 200 de metri pătrați, iar la un simplu calcul rezultă o chirie de 4.100 de euro pe lună. Potrivit consultanților din domeniul imobiliar, prețurile la chirii au scăzut cam cu 20% în urma pandemiei.

Magazinul Bucuresti, simbol al Capitalei, a fost reconstruit
Magazinul Bucuresti, simbol al Capitalei, a fost reconstruit

Istoria Magazinului București

Povestea centrului comercial începe în 1929, atunci când au fost puse bazele magazinului ”Popp&Bunescu”, actualul Magazin București. Numele său provenea de la cei doi negustori de vază ai vremurilor respective Nicolae Popp și Bucur Bunescu. Inițial, produsele comercializate erau stofele, pânzeturile, lenjeriile, articolele de galanterie, covoarele și perdelele.

”Clădirea are subsol, parter şi şase etaje, ultimele două etaje având retrageri. Arhitectura faţadei nu surprinde în mod deosebit: simplitate, funcţionalitate, marcarea puternică a orizontalelor, conform principiilor arhitecturii moderne a epocii. Este interesantă prisma verticală de sticlă, luminată noaptea, cu rol de reclamă, pe care se putea citi Popp&Bunescu”, este descris magazinul în cartea „Personalități bucureștene”.

Nicolae Popp moare la începutul anilor 1930, fără a se cunoaște împrejurările, însă afacerile continuă din ce în ce mai bine sub îndrumarea partenerului său, Bucur Bunescu. Acesta din urmă reușește să cumpere zeci de clădiri și terenuri până în 1948, atunci când află cu stupoare că bunurile sale vor aparține statului pe fondul naționalizării.

Acela a fost și momentul când Magazinul Popp&Bunescu s-a transformat în Magazinul București. Bunescu a continuat să plătească impozit pe clădirile confiscate de stat până în 1950.

În 1948, el împreună cu soția, fiica și familia acesteia au fost dați afară din casa de pe Bulevardul Kiseleff în care locuiau și trimiși în chirie într-un imobil de două camere de pe Bulevardul Hristo Botev. În luna august i se confiscă și casa din Sinaia.

Bucur Bunescu se stinge din viață pe 20 septembrie 1965, la vârsta de 89 de ani. Însă povestea Magazinului București merge mai departe. În toți acești ani de până la Revoluție, centrul comercial era o atracție deosebită pentru amatorii de cumpărături din Capitală. După 1989, activitatea sa a fost sistată. Ca în ”bunul” mers al lucrurilor românești, clădirea lăsată de izbeliște a început se degradeze tot mai mult și să pună în pericol viețile trecătorilor. A fost împrejmuită pentru siguranță și așa a rămas ani de zile.

Magazinul Bucuresti - perioada comunista
Magazinul Bucuresti – perioada comunista

Marian Vanghelie, proprietar al Magazinului București

În 2003, Marian Vanghelie, pe atunci edil al Sectorului 5, intra în posesia pachetului majoritar al SC București SA, deținătoarea Magazinului București. În anul 2010, imobilul a fost retrocedat moștenitorilor familiei Bunescu. Aceștia îl vând în 2013 celor doi oameni de afaceri olandezi, Gerard Heinen şi Johannes Jozefus Maria Baakman, pentru suma de 4 milioane de euro. Cei doi fac parte dintr-un grup de investitori care dețin mai multe spații în Centrul Istoric al Capitalei, fiind printre cei mai mari proprietari privați din zona, potrivit Libertatea.

În 2017, noii proprietari au primit autorizație de reconstrucție a imobilului, iar în septembrie 2018 au demarat lucrările. Astfel, vechea clădire a fost demolată, iar în locul ei s-a înălțat noul Magazin București, care se dorește a redeveni centrul comercial emblematic de odinioară.

Urmăriți Impact.ro și pe