Orașul în care prețul apartamentelor a explodat în 2021. Bucureștiul și Clujul, depășite categoric

Cristian Cojocaru 27.04.2021, 18:26
Orașul în care prețul apartamentelor a explodat în 2021. Bucureștiul și Clujul, depășite categoric

Chiar dacă la începutul pandemiei, piața imobiliară cunoștea o descreștere, acum prețul apartamentelor a explodat. Potrivit unei analize imobiliare, valorile imobiliarelor se află pe o pantă crescătoare în acest an.

Prețul apartamentelor a explodat

După cum arată platforma lansată de Imobiliare.ro, prețurile la imobiliare sunt în plină ascensiue. Atfel, în perioada ianuarie-martie 2021, valorile de listare au arătat o creștere specifică unor condiții normale de piață.

„Conform Analize Imobiliare, preţul mediu solicitat de vânzătorii de apartamente şi case s-a majorat cu 2,2% în primul trimestru din 2021 faţă de trimestrul anterior. Ritmul anual de creştere a preţurilor a încetinit din cauza scăderii cererii si a majorării ofertei existente; acest indicator s-a situat, în perioada analizată, la 3%, faţă de 3,5% la sfârşitul anului trecut. […] Creşterea medie anuală de 3% s-a reflectat diferit pe cele două segmente ale pieţei: preţul imobilelor existente (vechi) a înregistrat o uşoară scădere, de 0,5%, în timp ce preţul imobilelor noi s-a majorat cu 6,8%.”, a transmis Dorel Niţă, şeful departamentul de analize Imobiliare.ro.

Tendința de descreștere a prețurilor la locuințe s-a manifestat doar pe perioada stării de urgență. Ulterior, a intervenit trimestrul de stabilizare, urmat de șase luni de creștere. În cadrul acestei analize, au fost monitorizate 11 mari orașe ale României. Cea mai importantă creștere a fost întâlnită în Galați, cu aproximativ 3,2 puncte procentuale.

La nivelul Capitalei, cererea pentru imobilele rezidentiale au cunoscut o crestere de aproximativ 5 procente
La nivelul Capitalei, cererea pentru imobilele rezidentiale au cunoscut o crestere de aproximativ 5 procente

Cererea de imobile de la nivelul Capitalei

Pe următoarele locuri ale clasamentului se situează Brașovul cu o creștere de 3,1%, Oradea cu 2,8%, Brăila cu 2,5%, urmat de Ploiești, cu o creștere de 2,3 puncte procentuale. Constanța se regăsește în același clasament cu o creștere de 2,1%, urmat de Cluj-Napoca – 1,9%, Craiova cu 1,6%. Timișoara cu 1,3%, Iași cu 1,3% și București, cu o creștere de 0,4% puncte procentuale.

La nivelul Capitalei, cererea pentru imobilele rezidențiale au cunoscut o creștere de aproximativ 5 procente. Astfel, numărul potențialilor cumpărători a ajuns la aproximativ 96.000 de persoane. Potrivit unei analize cu privire la cererea de locuințe din Capitală, reiese faptul că indicatorul din 2021 este similar cu cel din anul 2020. Interesul potențialilor proprietari s-a menținut comparativ cu anul trecut, când scăderea a început a-și produce efectele încă din luna februarie.

Același lucru s-a putut observa și în celelalte mari orașe ale țării precum Cluj-Napoca, Timișoara și Iași. Chiar dacă actualul context pandemic se menține, în continuare interesul este crescut, astfel că nu doar pentru achiziția de case dar și de terenuri. Conform raportului, oferta totală de apartamente construite înainte de anul 2000, în cele șase centre regionale ale țării a crescut cu 15% față de trimestrul precedent.

Așadar au existat 15.750 de ofere în ultimul trimestru, comparativ cu 13.960 de oferte din trimestrul anterior. Cel mai mare avans a avut loc în București, arătând o 14,2 puncte procentuale, care au fost scoase la vânzare trimestrul trecut. Astfel, 7.550 de proprietăți rezidențiale și-au cunoscut noii proprietari.

Urmăriți Impact.ro și pe