Veste bună pentru români. Astăzi a început imunizarea prin intermediul centrelor mobile de vaccinare. Armata, implicată de la primele ore

Ioana Constantin 21.04.2021, 16:34

A început imunizarea prin intermediul centrelor mobile de vaccinare. La Constanța, Armata dă o mână de ajutor localităților izolate care doresc să-și vaccineze populația. O caravană mobilă formată din medici militari a pornit de astăzi prin satele îndepărtate. Localitățile de graniță sunt primele vizate: Negru Vodă și Adamclisi, iar vaccinul administrat este Moderna, fapt care a produs confuzie.

A început imunizarea prin intermediul centrelor mobile de vaccinare

Caminul Cultural din orășelul de graniță Negru Vodă s-a transformat de dimineață în punct de vaccinare. Unul câte unul, localnicii din satele arondate s-au adunat la vaccinare, în urma anunțului făcut de primărie cu câteva zile în urmă.

M-a anunțat de la cabinetul medical la care m-am inscris, că astăzi, la ora 11, va sosi Moderna și că trebuie neapărat să mă înțep, sa fiu bine vaccinat, aranjat, a spus un localnic. Negru Vodă e planificat cu Pfizer, și-mi vine cu Moderna acuma! De ce ?! Cine-a făcut în locul meu Pfizerul? M-am oprit aici pentru că era Pfizer. M-am înscris la medicul de familie, era vaccinul indicat, corect. Acum mă trezesc cu Moderna. Nu-l fac, a spus un localnic.

N-a durat mult așteptarea. În câteva minute fiecare doritor a completat hârtiile necesare și apoi a fost imunizat. 5o de doritori înscriși în prima parte a zilei s-au vaccinat pe bandă rulantă. Armata a venit la Negru Vodă pentru că micul orășel nu are medici de familie care să ajute vaccinarea. Singura soluție pe care primarul a găsit-o a fost să cheme ajutoarele de la Constanța. Iar Ministerul Apărării a trimis echipa de vaccinare.

În Negru Vodă avem doar doi medici de familie la o populație de 5.876 de persoane. Două cabinete, atât sunt. Ei sunt supra-solicitați. Am căutat medici, dar nu am reușit să mobilizam pe nimeni. De fapt n-au vrut să vină, a declarat Petru Urziceanu, primarul din Negru Vodă.

A inceput imunizarea prin intermediul centrelor mobile de vaccinare
A inceput imunizarea prin intermediul centrelor mobile de vaccinare

Vaccinarea anti-COVID prin centrele mobile a început simultan în 7 județe

Inițial, pe liste au fost 51 de oameni, dar când localnicii au vazut că merge repede, s-au dus și neplanificați. Cine s-a prezentat la Căminul Cultural, a fost vaccinat pe loc. Echipa mobilă de vaccinare a lucrat azi prin 4 puncte de imunizare deschise în clădire.

Echipa mobilă este formată din personal medical: medicul și asistenta sunt din cadrul Spitalului Militar de Urgență Constanța. Registratorii și echipa logistică, cei care ne asigură transportul și siguranța  sunt din celelalte unități ale Ministerului Apărării Nașionale, a spus și Carmen Grigore, coordonatorul echipelor mobile de vaccinare.

Vaccinarea anti-COVID prin centrele mobile a început simultan în 7 județe: Arad, Bacău, Constanța, Ilfov, Maramureș, Mehedinți și Sibiu. Prin centrele mobile vor fi distribuite, pentru moment, vaccinuri de la compania Moderna, care permit din punct de vedere logistic organizarea activităţilor, având în vedere stabilitatea la temperaturi obişnuite, de plus 2 – 8 grade Celsius, pentru 30 de zile.

Cele 20 de centre mobile de vaccinare aflate în coordonarea Direcției medicale a MapN vor acționa gradual, în sprijinul autorităților locale, în localități izolate sau greu accesibile, la propunerea și solicitarea Direcțiilor de sănătate publică județene, conform instrucțiunilor Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19. Echipele vaccinatoare sunt formate din personal medico-sanitar din cadrul MApN (medici și asistenți medicali) și paramedici din cadrul DSU, în funcție de numărul de beneficiari și capacitatea spațiului de vaccinare amenajat în localitate.

Centrele mobile de vaccinare sunt organizate în containere asigurate de Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, iar echipele mobile își desfășoară activitatea în spații puse la dispoziție de autoritățile locale și asigură, la nevoie, vaccinarea persoanelor nedeplasabile la domiciliu. Totodată, transportul echipamentelor și materialelor necesare procesului de vaccinare, precum și transportul vaccinurilor pentru fiecare echipă de vaccinare vor fi asigurate de MApN.

Urmăriți Impact.ro și pe