Valeriu Gheorghiță a făcut anunţul: De la 1 aprilie, românii își vor putea alege tipul de vaccin

Ana Anitoiu, Alexandrina Toader 23.03.2021, 21:48
Valeriu Gheorghiță a făcut anunţul:  De la 1 aprilie, românii își vor putea alege tipul de vaccin

Medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, a anunțat marți că începând cu data de 1 aprilie românii își vor putea alege tipul de ser cu care să fie imunizați împotriva coronavirusului. În plus, persoanele interesate au mai primit o veste bună.

Valeriu Gheorghiță, anunț pentru românii care vor să se vaccineze anti-COVID-19

Mai exact, medicul Valeriu Gheorghiță a anunțat că tipul de vaccin anti-COVID-19 disponibil în fiecare centru de vaccinare din țară va fi afișat pe platforma vaccinare-covid.gov.ro începând cu data de 1 aprilie. În plus, va fi estimat și timpul de așteptare, dar acesta va putea varia, în funcție de capacitatea de imunizare și de tipul persoanelor înscrise – din etapa a II-a sau etapa a III-a.

”Începând cu data de 1 aprilie, fiecare centru de vaccinare configurat în platformă va avea afișat tipul de vaccin. Orice persoană va ști de la început ce fel de vaccin se distribuie în acel centru. Un al doilea element important este legat de estimarea timpului de așteptare pentru orice persoană care se înscrie pe lista de așteptare. Acest timp poate să varieze față de estimarea inițială în funcție de capacitatea de vaccinare și de tipul persoanelor înscrise. De exemplu, dacă sunt multe persoane înscrise din etapa a II-a, timpul de așteptare pentru o persoană din etapa III-a poate să fie mai lung, chiar dacă se numără printre primele persoane din această categorie”, a spus medicul.

Valeriu Gheorghita a facut anuntul: De la 1 aprilie, romanii isi vor putea alege tipul de vaccin
Valeriu Gheorghita

Valeriu Gheorghiță: ”S-au deschis ferestre de câte trei zile pentru programare”

De asemenea, medicul Valeriu Gheorghiță a amintit că la data de 20 martie au fost deschise 167 de cabinete noi de vaccinare anti-COVID-19 cu liste de așteptare, care primesc doze ser de la companiile Pfizer/BioNTech. Coordonatorul campaniei de imunizare împotriva coronavirusului a precizat că până marți s-au programat deja mai bine de 41.000 de persoane.

”S-au deschis ferestre de câte trei zile pentru programare, în aceste cabinete avem o capacitate de circa 10.000 de persoane pe zi, ca atare astăzi este deschisă o fereastră de cinci zile. La acest moment avem încă persoane care sunt notificate și urmează să confirme programarea în următoarele 24 de ore”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță, despre noutăți pentru luna aprilie

Totodată, medicul militar a declarat că începând cu data de 6 aprilie va crește numărul persoanelor care vor putea fi vaccinate anti-COVID-19 în fiecare cabinet în cele 12 ore disponibile, de la 60 la 90 de persoane pe zi. În plus, în luna aprilie se va începe imunizarea cu centre mobile în localitățile cu incidență cumulată mare a cazurilor de coronavirus și va fi disponibilă vaccinarea și la cabinetele medicilor de familie, cu vaccin de la Johnson&Johnson și AstraZeneca. În cel din urmă caz nu va fi necesară înscrierea pe platforma de vaccinare.

”Din data de 13 aprilie vom deschide încă 125 de cabinete noi de vaccinare cu vaccin de la Pfizer. Aceste cabinete vor fi distribuite la nivelul județelor care nu au primit cabinete noi în data de 20 martie și vor fi alocate cu prioritate în județele cu rată mare de incidență cumulată a cazurilor”, a mai spus  medicul militar Valeriu Gheorghiță.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...