EXCLUSIV

Cine duce mai departe tradiţia muzicală în familia lui Nelu Ploieşteanu. Sfatul de aur dat de ”lăutarul inimilor”: „Să fii modest, băiete” EXCLUSIV

Alexandru Catalan 02.04.2021, 16:39

Tradiţia muzicală în familia lui Nelu Ploieşteanu. Artistul care fusese diagnosticat, în urmă cu trei săptămâni, cu Covid-19, a încetat din viață în această dimineață. Soția, cele patru fiice, dar și nepotul acestuia, Antonio Florin Gavrilă (24 de ani), sunt un munte de durere.

Cine duce mai departe tradiţia muzicală în familia lui Nelu Ploieşteanu

Nelu Ploieșteanu l-a adorat pe Antonio, care i-a moștenit talentul muzical, ajungând un pianist talentat, cu studii de profil în Elveția. Ce sfaturi de aur i-a dat regretatul lăutar:

Voi ţine minte toată viaţa cel mai bun sfat pe care mi l-a dat vreodată.”Să fii modest, băiete! Să fii modest!”. Aşa mi-a spus. Iar puterea extraordinară de a munci o am tot de la el, ne-a povestit Antonio, în exclusivitate pentru impact.ro.

Nelu Ploieșteanu se mândrea cu nepotul lui, Antonio. Tânărul ne-a povestit azi, printre lacrimi, despre artistul trecut în neființă:

Prin moartea bunicului meu, se stinge ultimul mare lăutar al ţării. Şi nu exagerez! Chiar dacă muzica lăutărească va continua să prindă la oameni, să aibă parte de publicul ei, un anume capitol, cel al slujitorilor săi inimoşi, s-a închis, a declarat Antonio Florin Gavrilă, pentru impact.ro.

Nu mi-a fost doar un bunic apropiat sau un mentor admirabil, ci şi cel care mi-a ghidat paşii în carieră. De la el am moştenit talentul şi pasiunea pentru muzică.

Tânărul artist a mai adugat că bunicul său a fost, deopotrivă, mentorul şi prietenul său cel mai bun:

Nu mi-a fost doar un bunic apropiat sau un mentor admirabil, ci şi cel care mi-a ghidat paşii în carieră. De la el am moştenit talentul şi pasiunea pentru muzică. Voi ţine minte toată viaţa cel mai bun sfat pe care mi l-a dat vreodată. . Aşa mi-a spus. Iar puterea extraordinară de a munci o am tot de la el.

Amenintare cu pistolul ca-n filme
Nelu Ploiesteanu si nepotul lui

Nelu Ploieşteanu, unul dintre cei mai apreciaţi cântăreţi de muzică lăutărească, a încetat din viață azi dimineaţă, urmare a complicaţiilor pe fondul Covid-19. Fusese internat la Spitalul de Urgență Floreasca din Bucureşti.

Doar o minune dumnezeiască îl mai poate salva, fiindcă plămânii sunt afectaţi într-o proporţie foarte mare, de peste 70%, declara la scurtă vreme de la internare unul dintre medici.

Antonio Florin Gavrilă ne-a mai dezvăluit ce i-a spus Nelu Ploieşteanu cu ocazia ultimei lor discuţii, purtate la începutul acestui an.

Mi-a spus că e tare mândru de mine, fiindcă există cineva care va duce mai departe această marcă a familiei. Şi m-a încurajat să studiez mereu şi mereu. Aşa am decis să plec în Elveţia, pentru a studia şi mai bine pianul, a mai spus el.

Nepotul i-a împărtăşit şi pasiunea sa pentru tangoul argentinian, lucru care l-a încântat pe Nelu Ploieşteanu. Antonio Gavrilă spune că bunicul său a ascultat cu mare atenţie piesele selectate de el pe DVD-ul recent lansat, ”The voice of the soul”, iar la final i-a spus ceva care l-a mângâiat pe suflet: ”Ascultând muzica propusă de tine, mi-am reamintit toată muzica adolescenţei mele”.

Născut pe 16 decembrie 1950, Ion Dumitrache, alias Nelu Ploieşteanu, a început să cânte la vârsta de 18 ani, în satul natal din Prahova. Acolo şi-a ales şi numele său de scenă, pe care nu l-a mai schimbat şi pe care l-a transformat în renume.

La 20 de ani s-a mutat la Bucureşti şi a început să colaboreze cu Teatrul de revistă ”Ion Vasilescu”, apoi cu mai multe localuri din oraş. Colaborarea sa cu “Şarpele roşu” i-a adus și doi buni prieteni, actorii Ştefan Iordache şi Gheorghe Dinică, și ei trecuți în neființă. După 1990, Nelu Ploieşteanu a lansat peste 15 albume muzicale.

Urmăriți Impact.ro și pe