Ce simbolizează zambilele, florile-vedetă ale acestei perioade

Emanuela Pană 20.02.2021, 18:43

Pentru cei ce apreciază frumusețea florilor și iubesc mirosurile lor distincte, nu există perioadă mai fericită decât primăvara. Acest anitimp este purtător de culoare, parfum, prospețime și gingășie. Alături de ghiocei și brândușe, zambile se numără și ele printre fruntașii primăverii. Aceste flori delicate răsar timid printre firișoarele de iarbă și colorează câmpiile și grădinile. Orice femeie se bucură să primească un buchet parfumat de zambile în culorile ei preferate. Totuși, nu toate cunosc semnificația din spatele acestei flori.

Ce simbolizează zambilele

Pentru că a mai rămas foarte puțin timp până începe sezonul lor și cu siguranță vei primi și vei dărui buchete de primăvară, ne-am gândit că ți-ar plăcea să afli ce simbolizează zambilele și, de ce nu, chiar și legenda acestor flori.

Zambila, cunoscută și sub denumirea de hiacint, înseamnă, în traducere din limba greacă, „mosc“, un parfum atrăgător specific anumitor specii de plante. Zambilele fac parte din familia Hyacinthaceae (deja inclusa în Liliaceae), fiind originare din Asia Mică și din alte regiuni tropicale africane. Aceste plante bulboase prezintă o varietate largă de fluorescențe colorate și parfumate. De-a lungul timpului, esența lor a fost folosită în cosmetică și în industria parfumului.

Se pare că această plantă a fost denumită după personajul mitologic Hyacinthus, ucis de către Apollo.

Legenda zambilei

Într-o legendă antică, se spune că Hyacinthus era tovarășul preferat al lui Apollo, fiind, totodată, iubit de către Zephyr, Vântul de Vest. Însă, într-o zi, când Hyacinthus și Apollo se întreceau în aruncare discului, Zephyr, care privea competiția din depărtare, a devenit extrem de gelos pe Hyacinthus, datorită tinereții și frumuseții acestuia. Astfel, atunci când a venit rândul lui Apollo să arunce discul, Zephyr l-a deviat cu o suflare în dreptul capului lui Hyacinthus. Îngrozit de cele întâmplate, Apollo a încercat să oprească sângerarea prietenului său rănit, însă a fost prea târziu.

Legenda Zambilei
Legenda zambilei

Se spune că în momentul în care a murit Hyacinthus, sângele său vărsat pe pământ s-a tranformat într-o floare, care îi poartă numele până în ziua de astăzi (hiacintul sau zambila).

Zambilă. Simbol

Zambilele, aceste flori delicate, colorate și parfumate, reprezintă un simbol al afecțiunii, fiind potrivite pentru a fi dăruite membrilor familiei sau prietenilor drept cadou. Zambila mai este asociată și cu fidelitatea și constanța sentimentelor, cu bunătatea, tandrețea și amabilitatea. Așadar, nu uita de ele atunci când vrei să spui cuiva „Mulțumesc!“.

Citește și: Semnificația și beneficii nebănuite ale busuiocului. În ce situație este totuși interzis

Despre florile-vedetă ale acestei perioade

La fel ca și în cazul lalelelor, faima zambilelor în Europa a atins cote maxime în special în Olanda. Cetățenii acestei țări s-au ocupat cel mai mult de descoperirea unor noi forme, culori și mărimi de zambile.

Zambile. Cod floral
Zambile. Cod floral

La general vorbind, zambilele au fost dintotdeauna simbolul fericirii și al jocului, fiind flori viu-colorate și foarte parfumate.

Cod floral

În funcție de culoarea sa, zambila poate transmite următorul mesaj:

Zambila albă – frumusețe;

Zambila albastră – echilibru;

Zambila galbenă – gelozie;

Zambila roz – joc;

Zambila purpurie – „Îmi pare rău!“;

Zambila roșie – durere;

Zambila olandeză – simbol al distracției.

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...