Pe care femeie nu bucură prezența unui buchet de flori tăiate, așezate cu gust într-un vas cu apă, pe biroul de lucru, pe masa din sufragerie sau pe un alt suport, pentru că se creează astfel o ambianță foarte plăcută? Sigur că se dorește ca acesta să-și păstreze prospețimea timp cât mai îndelungat, motiv de a prezenta sfaturi/metode în această privință, dar totul depinzând de momentul și felul cum s-a făcut recoltarea lor, așa cum spun toți grădinarii specialiști în cultivarea florilor.
Alegerea momentului de recoltare depinde de felul florilor. Astfel, unele flori se recoltează când sunt bine desfăcute (ochiul boului, crizantemele, dalia, cârciumăresele, margaretele). Altele trebuie tăiate mai înainte și anume atunci când se deschide prima floare din tija florală (gladiole, crini, zambile, narcise) sau chiar în faza de boboc (stânjenelul, macii,bujorii, lalele).
Cum se poate prelungi durata păstrării florilor în glastră
1.Împrospătarea zilnică a apei
La florile cu tijă lemnoasă (liliac, trandafiri, crizanteme, bujor), e bine ca aceasta să se despice puțin pe o bază, pe o lungime de 2-4 cm, pentru a ușura pătrunderea apei în tijă. Frunzele de pe porțiunea de tijă care se introduce în apă se îndepărtează. Florile din a căror tijă se scurge suc lăptos (latex) se țin cu baza timp de câteva secunde în apă clocotită.
2.Folosirea diferitelor substanțe chimice sau a zahărului
În apa în care au fost așezate florile se introduc câteva picături de acid boric în concentrație de 10% sau aspirină (o jumătate de tabletă la 3 l de apă). Pentru ca apa să nu se altereze repede se poate introduce puțină sare de bucătărie (80 de g de sare la 1 l de apă) sau câteva picături de oțet.
Unele flori își prelungesc durata de păstrare atunci când sunt ținuteîn apă ușor îndulcită. Trandafirii și gladiolele au nevoie de 70 g de zahăr la 1 l de apă, iar garoafele și crizantemele de 150 g de zahăr la litru de apă.
Durata de păstrare poate fi influență și de modul cum se asociază ele în glastră. De exemplu, garoafele asociate cu gura-leului se păstrează mai puțin timp. Câteva rămurele de iasomie asociate lăcrămioarelor prelungesc durata de păstrare a acestora, iar câteva rămurele de chiparos măresc durata de păstrare a lalelelor.