Materii opționale la liceu – ce pot alege elevii de la școlile de stat din România

Emanuela Pană, Radu Oprișan 08.02.2021, 10:49

Ministerul Educației intenționează să revoluționeze materiile opționale pentru liceu, iar potrivit propunerilor, elevii ar putea să studieze, începând de anul viitor, educaţie financiară, oportunităţi de carieră, șah sau discurs public. Vezi anunțul făcut de Sorin Cîmpeanu, actualul ministru al Educației, precum și lista completă a materiilor opționale propuse.

Noi materii opționale la liceu

Potrivit statisticilor, există în jur de 400.000 de tineri cu vârste cuprinse între 15 și 25 de ani care nu sunt angajați pentru că nu știu să facă nimic concret. În întâmpinarea acestei probleme, reprezentanții Ministerului Educației au început să ofere tot mai multe materii opţionale care să pregătească elevii pentru problemele reale ale vieții.

Așadar, programa de liceu se va schimba începând de anul viitor, iar elevii ar putea avea pe lista de opţionale Astronomia, Inventica sau Teatrul.ar putea avea pe lista de opţionale Inventica, Teatrul, inclusiv Educația Financiară. Se dorește ca noile materii opționale pe care le vor putea studia liceenii să fie și mai adaptate nevoilor acestora.

De anul viitor, elevii de clasa a IX-a ar putea învăţa cum să îşi gestioneze banii, cum să se îngrijească de sănătate sau chiar cum să vorbească în public. Ministerul Educaţiei a lansat în dezbatere publică noile planuri cadru pentru cei care intră la liceu din septembrie.

Printre recomandările de materii opţionale se regăsesc educaţia financiară, educaţia pentru sănătate, design de aplicaţii, public speaking, teatru, managementul afacerilor, istoria ideilor religioase sau chiar… șah“, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Citește și: Se redeschid sau nu școlile la 8 februarie? Ministrul Sănătății, declarație-surpriză cu doar o săptămână înainte

Elevii ar putea alege între finanţe personale, teatru sau șah

Momentan, propunerile sunt… pe hârtie, ce-i drept, iar tinerii sunt sceptici că aceste discipline vor deveni realitate. Reprezentanții elevilor susțin chiar că aceste opţionalele sunt, de fapt, materii impuse tot de şcoală, „pentru a umple niște norme“.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Foto: Inquam Photo
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Foto: Inquam Photo

Rareş Voicu, reprezentantul elevilor: Aceste opţionale se fac doar pentru a salva nişte catedre, pentru a umple nişte norme. Dacă ai, de exemplu, un profesor de matematică care nu îşi face norma, face un opţional de matematică distractivă. Sau de chimie interesantă, care reprezintă materia respectivă dar cu un adjectiv pe lângă ea.

Planurile care stabilesc numărul de ore petrecute la şcoală de elevi şi împărţirea lor pe discipline au fost puse în dezbatere publică şi va dura o lună până să fie aprobate. De ele depinde şi baza de la care se pleacă în construirea programei şcolare. Iar întreg procesul este întârziat, notează observatornews.ro.

De aceeși părere pare să fie fie și Marian Staş, expert în educaţie, care susține că: „miza nu a fost de a cultiva elevilor capacitatea de a alege, de a selecta. Şi de data asta, proiectarea este făcută pentru a asigura profesorilor norme şi salarii şi nu pentru a asigura copiilor un model curicular de secol 21“.

Iată lista completă a materiilor opționale propuse de Ministerul Educației:

  • Finanţe personale;
  • Inventică;
  • Apps design;
  • Animație/Animație 3D:
  • Managementul afacerilor;
  • Scriere ficțională/creativă;
  • Drama/teatru /teatru educațional;
  • Discurs public/Public speaking;
  • Artă și comunicare.

Sorin Cîmpeanu cere o nouă lege a educației

La începutul lunii ianuarie, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, declara că este necesară o nouă lege a Educației, care să păstreze ce a fost bun până acum, dar care să asigure coerență și să fie adaptată nevoilor societății actuale și ale pieței muncii.

O lege a educaţiei care să păstreze tot ceea ce este bun din reglementările anterioare, dar să asigure şi coerenţă, să asigure şi adecvarea la nevoile societăţii anului 2021 şi anilor următori cred că este absolut necesară.

Această lege va trebui să fie elaborată cu o consultare foarte inteligent organizată a tuturor forţelor politice, a tuturor celor implicaţi în educaţie – profesori, părinţi, elevi, angajatori. Ideea este de abordare responsabilă a acestor lucruri, de consultare cu toţi cei implicaţi în aşa fel încât ea să nu mai fie schimbată“, este anunțul făcut de oficial.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...