Locuri de muncă pentru români în Elveția – ce salarii sunt și ce viață e în statul care a ales să nu intre în UE

Emanuela Pană 24.01.2021, 18:14

Elveția este considerată una dintre cele mai bogate țări ale Europei, fiind lesne de înțeles de ce străinii imigrează aici. Acest stat nu este un paradis doar pentru cei cu bani, ci și pentru cei care își caută un loc de muncă. Salariile sunt mari, iar standardul este unul ridicat. Totuși, să obții un job în Elveția este o misiune mai mult decât dificilă. Mai multe detalii, în continuare.

Locuri de muncă pentru români în Elveția

Cu siguranță nu vă e străini expresia „Dai un ban, dar stai în față“. Ceva de genul s-ar putea spune și în dreptul Elveției, una dintre cele mai frumoase țări din lume. Minunea de la poalele Alpilor este scumpă, însă și nivelul de trai este unul ridicat. Frumusețea naturală și acțiunile eficiente ale autorităților fac din Elveția o țară de invidiat. Stabilitatea economică și politică, sistemul superior de sănătate publică, peisajele alpine de poveste, sunt doar câteva dintre avantajele vieții în acest stat. Însă, după cum este de așteptat, toate acestea vin cu un preț.

Elveția ocupă o poziție de lider în diverse top-uri și evaluări pentru cele mai bune țări de trai din lume și chiar dacă orașe precum Geneva și Zurich se numără printre cele mai scumpe de pe planetă, mii de imigranți tind să se mute în Elveția an după an. Această realitate este reliefată și de cifre, care se prezintă astfel: populația Elveției este de aproximativ 8,57 milioane de persoane, dintre care 2,1 milioane sunt străini cu permis de ședere permanentă, reprezentând un sfert din totalul populației.

În urma unui sondaj realizat în anul 2015, Elveția a ieșit pe locul 5 în topul țărilor care asigură o calitate bună a vieții. Cu toate că are o reputație de țară scumpă, toate fiind costisitoare aici, și salariile sunt pe măsură.

Statul care a ales să nu intre în Uniunea Europeană (UE) are o piață a muncii tentantă, cu cel mai mic şomaj din Europa şi cel mai ridicat salariu mediu. Dat fiind că nu face parte din UE, Elveția își stabilește propriile reguli pentru piața muncii. În alte state, aceste reguli ar putea fi considerate discriminatorii.

Citește și: Viața de român în Olanda – cum suntem primiți în acest stat și câți români locuiesc aici

Cum este viața în țara cantoanelor, ciocolatei și a ceasurilor elvețiene

După cum spuneam, în Elveția salariile sunt încântătoare, fiind mai mari decât media unor state cu o econimie puternică. Însă, în ceea ce privește condițiile de angajare în această țară, acestea sunt dificile pentru că doar anumite categorii de persoane au șanse reale să se angajeze.

Locuri de muncă pentru români în Elveţia. Care sunt cele mai căutate job-uri
Locuri de muncă pentru români în Elveţia. Care sunt cele mai căutate job-uri

Cetățenii români interesați să obțină un loc de muncă în Elveția trebuie să știe că angajarea se face doar în baza unui permis de muncă pe care îl procură angajatorul, iar, în cazul nostru și al bulgarilor, patronul trebuie să facă dovada că nu a reușit să găsească un lucrător elvețian ori dintr-o altă ţară UE cu aceleaşi calificări, pe care să îl recruteze.

Acesta este motivul principal pentru care autoritățile române le recomandă cetățenilor să nu plece la muncă în Elveția, exceptând cazul în care au găsit un angajator și au o ofertă serioasă de angajare. Altfel spus, șansele ca un român să se angajeze legal sunt cât se poate de mici.

Iată care sunt cele mai căutate locuri de muncă printre români, dar și salariile care se oferă:

  • electrician, experienţă de 10 ani – 65.900 CHF anual;
  • arhitect, experienţă de 9 ani – 75.900 CHF anual;
  • programator, experienţă de 3 ani – 83.200 CHF anual;
  • chelner, experienţă de 7,5 ani – 54.377 CHF anual;
  • asistentă medicală, experienţă de 15 ani – 73.138 CHF anual;
  • profesor de liceu, experienţă de 23 de ani – 165.386 CHF anual;
  • medic, experienţă de 13 ani – 120.500 CHF anual;
  • şofer, experienţă de 15 ani – 52.000 CHF anual;
  • asistent în cercetare în universitate, experienţă de 6 ani – 83.600 CHF anual;
  • consultant IT, experienţă de 6 ani – 105.700 CHF anual.

Totodată, iată și câteva adrese utile:

  • Emigrare: Oficiul Federal pentru Migratie www.swissemigration.ch;
  • Căutarea unui loc de muncă: European Employment Services(EURES) Network http://europa.eu/eures/, Regional Employment Centres,www.rav.ch;
  • Emigrare, intrare, reședință, piața muncii: Federal Office for Migration FOM),Quellenweg 6, CH-3003 (Berne-Wabern, Tel. +41 31 325 11 11, [email protected], www.bfm.admin.ch;
  • Securitate socială: Federal Social Insurance Office, Effingerstrasse 20, CH-3003 Berne, Tel. +41 31 322 90 11, Fax +41 31 322 78 80, [email protected], www.bsv.admin.ch.
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...